Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1076)

December 12, 2013

Flavia:

Buna .v-am scris la sf lui octombrie{ hipotiroidism pt care iau tratam de 2 luni jumatate, amenoree de 5 luni, galactoree desi copilul are 3 ani , dureri mari de cap in permanenta, durere san stang} .din pacate dupa mai multe investigatii am primit o veste nu tocmai buna.datorita faptului ca am prolactiba foare ridicata 1250.maxim era undeva la 500…deci mai mult decat dublu, am fost trimisa la Rmn.in urma acestuia mi s-a descoperit un microadenom hipofizar de 5-6 mm.am inteles ca un endocrinolog imi va putea spune mai multe despre asta dar am progr peste 2 sapt si sunt tare nelinistita.acest adenom necesita operatie? cu tratam medicamentos sunt sanse sa dispara? Credeti ca acupunctura m-ar ajuta? este o problema grava acest microadenom? Oare am facut hipotiroidism datorita adenomului? Si inca o intrebare: acum am dureri de stomac..superior.atat in stanga unde ar fi pancreasul , in dreapta si chiar in centru .observ ca am si halena cateodata si gust amar care vine din gat.are vreo legatura? Ma doare mai tare in stanga .trebuie sa merg si la internist sau ? Va multumesc mult.Sanatate multa va doresc !

Raspuns:

– de regula, un microadenom secretant de prolactina (microprolactinom) se trateaza foarte bine medicamentos, operatia fiind indicata in foarte rarele cazuri de absenta a raspunsului la tratament; nu exista (deocamdata) nicio dovada medical acceptata privind eficienta acupuncturii in asemenea cazuri;

– un exista vreo legatura intre microadenomul hipofizar si boala de tiroida;

– celelalte intrebari adresate nu tin de endocrinologie; cel mai bine este sa le prezentati initial medicului de familie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

 

2 Comentarii »

  1. Mihai Loredana says:

    Buna ziua!am si eu o intrebare.In luna Noiembrie in ziua 15 am facut tiroidectomie totala la parhon,in urma investigatiilor anatomopatologice
    a reiesit faptul ca am carcinom papilar,focar incapsulat ltd2,2/1,8 cm,si am fost programata pentru iod radioactiv in luna Iulie 2014,intrebarea mea este daca sa astept pana atunci sau sa caut sa fac cat mai repede terapia cu iod.Va multumesc!

  2. Ramona says:

    Buna seara domnule doctor,

    De un an si jumatate fac analize de laborator mai dese si in timpul iernii(noi-martie)imi iesi TSH marit 4,6(0.4-4.2)iar cum vine primavara analizele sunt bune.
    De 2 luni am facut iar analize si TSH era de 5,10(0,4-4,20),T3 si T4 erau intre norme,cortizolul un pic marit 28,47(6,20-19,40),am vazut un endocrinolog si mi-a spus sa nu ma ingrijorez ,ca nu e cazul sa iau tratament,dupa o luna am refacut iar analize,TSH 5,67(0,4-4,20),cortizol 25,20 vit D3 30(>30),mentionez ca am facut si anticorpi si erau bine,am luat in greutate de vreo un an 10kg,am 33 de ani,aveam 67kg si acum 77kg 1,65cm,nu am in familie pe nimeni care sa fii avut probleme cu tiroida,si sunt cateodata foarte obosita fara sa fac mare lucru.Am facut si o ecografie si totul era ok;Medicul mi-a spus ca nu am boala Hashimoto,nici Basedow,numai ca tiroida mea e lenesa si trebuie ajutata;mi-a spus sa iau levothyrox de 50mg,ce as vrea sa stiu daca e corect sa incep cu o daza de 50 mg stiind ca este si de 25mg,si stiu de la altii ca au inceput cu doza mica;si daca de exemplu in primavara tiroida mea va functiona normal, ce voi face ,intrerup tratamentul sau se miceste dozarea???mentionez ca nu sunt in Romania si pt a vedea alt medic e de asteptat tare mult;si nu am luat inca tratamentul,ce ma sfatuiti???
    multumesc anticipat,si multa sanatate!
    SARBATORI FRUMOASE alaturi de cei dragi!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu