Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1130)

March 23, 2014

Edith:

Buna ziua,
Sunt operata prin tiroidectomie totala, cu analiza histopatologica – un nodul de 1,7 cm diametru ce corespunde unui carcinom papilar varianta foliculara, G1 cuprofil IHC: CK 19 pozitiv, galectina 3 pozitiv – gasit la lobul tiroidian drept. Tumora invadeaza capsula tiroidei fara a se observa imagini certe de depasire a acesteia (p1T1b), ajungand la o distanta submilimetrica fata de marginea de rezectie chirurgicala posterioara. Nu e evidentiaza imagini certe de invazie tumorala angio-limfatica sau perineurala in sectiunile analizate.
Parechimul tiroidian adiacent tumorii prezinta modificari de tip tiroidita cronica limfocitica.
Am fost programata si am efectuat tratamentul cu iod radioactiv (doza de 59,4 mCi de 131I.Inainte de efectuarea tratamentului cu iod analizele mele aratau astfel:
Anti-tiroglobulina: 1534 UL/mL (val normala < sau egal cu 115)
TSH – 82,87 (valoare indusa prin lipsa de Levo-Thiroxin pentru initierea tratamentului cu iod radioactiv)
TG (tiroglobulina): 0,273 ng/mL
Ma ingrijoreaza valoarea Anti-tiroglobulinei!
Pe foaia de iesire din spital este notata starea de “Ameliorat” cu revenire peste 6 luni la control oncologic – din nou cu pauza de medicamente de 2 saptamani.
Va rog sa-mi explicati din ce cauza este asa de mare valoarea Anti-tiroglobulina (de 10 ori mai mare) si daca este posibil sa mai trebuiasca efectuarea a inca un tratament cu iod radioactiv.
Am primit doza de 150 Eutirox/zi; inainte de operatie luam pentru tiroidita Hashimoto doza de 75. Nu este prea mare doza de 150?
Cu deosebit respect,
Edith

Raspuns:

– tiroglobulina este o proteina pe care o fabrica doar celulele tiroidiene; de aceea, dupa operatie si tratamentul cu iod radioctiv, masurarea acesteia in sange este cel mai sensibil indicator pentru restul de tesut tiroidian (normal sau malign) prezent in organism; oprirea tratamentul de substitutie, cu cresterea TSH la valori de peste 20-25 μUI/ml  face acest test si mai sensibil;

– anticorpii anti-tiroglobilina, cand sunt prezenti in concentratii mari, interfera cu masurarea tiroglobulinei si valorile obtinute NU se  pot lua in considerare; raman in aceste conditii ca intrumente de monitorizare scintigrafia si ecografia de regiune cervicala;

– de regula, la 6-12 luni de la operatie valoarea acestori anticorpi scade si masurarea tiroglobulinei poate fi utilizata;

– in cazul dvs, doza de Euthyrox trebuie ajustata astfel incat valoarea TSH sa fie in jur de 0.1 μUI/ml, adica usor subnormala; este greu de precizat acum daca doza recomandata este adecvata, asta se va putea stabili dupa 6-8 saptamani de tratament, cand se vor repeta testele de laborator (TSH si FreeT4);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu