Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1131)

March 23, 2014

Corina:

Buna seara d-ul doctor,

ma numesc Corina, am 42 ani si am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna(Hashimoto)in urma unor analize medicale efectuate in data de 10.03.2014:
– TSH = 8.24 uUl/mL (interval de referinta: 0.35-4.94)
– FT4 – ser = 0.87 ng/dL (interval de referinta: 0.70-1.48)
– Anti-Tireoperoxidaza(TPO)-ser = 1044.4 Ul/ml (interval de referinta :< 5.61)
– Anti-Tiroglobulina – ser = 110 UI/mL (interval de referinta: <=40).

La examenul ecografic au rezultat urmatoarele :
Lobul drept – dimensiuni :
– diametrul antero-posterior :1.5 cm
– diametrul transvers : 1.46 cm
– diametrul longitudinal : 3.5 cm
Lobul stang – dimensiuni :
– diametrul antero-posterior :1.5 cm
– diametrul transvers : 1.5 cm
– diametrul longitudinal : 3.6 cm
Istmul :
Grosime: 0.33 cm
Structura omogena.

Parenchim glandular global cu ecostructura heterogena difuz, neomogena prin prezenta de formatiuni nodulare hipoecogene, imprecis delimitate, diseminate in ambii lobi si la nivelul istmului.Capsula tiroidiana intacta. Vascularizatia tiroidiana globala accentuata cu viteze crescute.Fara adenopatii latero-cervicale patologice.

In urma acestor investigatii mi s-a recomandat Euthyrox-25mg-prima saptamna si 50mg-incepand cu a doua saptamana.

Va rog din suflet sa-mi spuneti :
– este necesar sa mai fac si alte analize tanand cont de valorile crescute la markerii mentionati mai sus?
– valoarea atat de mare fata de normal rezultata la anti-TPO ar trebui sa ma ingrijoreze sau in cazul tiroiditei autoimune poate avea si astfel de valori?
– tratamentul prescris este potrivit cu aceste rezultate?
– poate acest tratament sa creasca hipertensiunea arteriala sau sa dea dureri de cap, ameteala? – mentionez ca iau de 2 ani ENAP-10 mg-2tab/zi

Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs,

Raspuns:

– pe baza celor prezentate, atat diagnosticul, cat si tratamentul sunt corecte; nu sunt necesare investigatii suplimentare;

– valori foarte mari ale auto-anticorpilor specifici sunt adesea intalnite in tiroidita autoimuna si nu au vreo semnificatie speciala, dincolo de confirmarea diagnosticului;

– in mod normal, tratamentul cu Euthyrox recomandat nu ar trebuie sa cresca tensiunea arteriala sau sa dea simptome ca cele mentionate; daca totusi aceste manifestari persista peste 1-2 saptamani, este bine sa faceti un control la medicul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Ramona says:

    Buna ziua d-le doctor,

    Intrebarea mea: pe baza datelor de mai jos, credeti ca aceste simptome sunt in legatura cu functionarea tiroidei si ar fi indicate niste investigatii suplimentare?

    – nu am efectuat inca nici o analiza de sange
    – simptomele au inceput dupa operatia de cezariana pe care am avut-o in octombrie 2008
    – nu exista istoric de boli tiroidiene in familie
    – nu am alte probleme de sanatate
    – analizele din timpul sarcinii au fost cu valori normale
    – dupa operatia de cezariana au inceput sa apara simptomele:
    – caderea exagerata a parului (foarte, foarte mult)
    – oboseala accentuata indiferent de cat de mult dorm
    – scaderea puternica a libidoului
    – iritabilitate/nervozitate excesiva
    – pesimism exagerat, atacuri de panica
    – pielea uscata foarte tare in zone ca maini, fata, coate, genunchi, calcai
    – la efort sau emotii se inroseste zone de sub gat, in partea superioara a pieptului
    – uneori am senzatia de ceva in gat, senzatia dispare dupa ce tusesc de cateva ori sau beau multa apa, e foarte neplacut pentru ca trebuit sa ies la serviciu din sedinte tusind, cu senzatia de sufocare

    Multumesc!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu