Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1157)

May 21, 2014

Ilioiu Emilia:

Buna ziua.

Ma numesc Emilia, am 30 de ani. Am ajuns la doctorul ginecolog deoarece in ultimele 12 luni sotul meu si cu mine nu am reusit sa concepem un copil. Mentionez ca inca de la varsta de 16 ani am suferit de ovare polichistice si acnee, care s-au ameliorat, chiar vindecat dupa ce am luat anticonceptionale (Desorelle). Am renuntat la acestea acum 1 an si jumatate cu gandul sa facem un copil. La doctor, dupa consult clinic de specialitate si ecografie transvaginala, am avut acelasi diagnostic:ovare polichistice, cu simptomele afectiunii: acnee , menstruatie intarziata, uneori intarzia cate 60-70 de zile, fiind nevoita sa apelez la Duphaston pentru a se instala. Doamna doctor, specializata fiind in infertilitate mi-a recomandat o lista lunga de analize(dozari hormonale, imunologie, biochimie).
Toate au iesit in limite normale, mai putin ATPO 110 UI/mL (interval de referinta 0 – 35 / UI/mL); ceilalti indicatori tiroidieni fiind:

FT4 1.05 (0.89 – 1.76 / ng/ml)
Prolactina 16.9 (1.90 – 25.00 / ng/ml)
TSH 2.91 (0.40 – 4.00 / uUI/mL)

Dozarile hormolale facut in ziua a 3 a:
*Estradiol 45.0
Faza foliculara: 21-251 pg/ml
Faza ovulatorie: 38-649 pg/ml
Faza luteala: 21-312 pg/ml
Post-Menopauza : 10 – 28 pg/ml
barbati : 11 – 44 pg/ml
*FSH 4.3
Faza foliculara : 3.03 – 8.08 U/L
Faza ovulatorie: 2.55-16.69 U/L
Faza luteala : 1.38 – 5.47 U/L
Post menopauza : 26.72 – 133.4 U/L
Barbati : 0.95 – 11.95 U/L
*Insulina 8.62 (3 – 25 / uUI/mL)
*LH 12.70
Faza foliculara: 2.39 – 6.60 U/L
Faza ovulatorie: 9.06 – 74.24 U/L
Faza luteala: 0.90 – 9.33 U/L
Postmenopauza: 10.39 – 64.57 U/L
Pre-pubertate: < 1.5 U/L
Barbati: 1.14 – 8.75 U/L
*Progesteron 0.60
Faza foliculara: <0.1 – 0.3 ng/ml
Faza luteala: 1.2 – 15.9 ng/ml
Post menopauza: <0.1 – 0.2 ng/ml
FEMEI INSARCINATE:
Trimestrul I: 2.8 – 147.3 ng/ml
Trimestrul II: 22.5 – 95.3 ng/ml
Trimestrul III: 27.9 – 242.50 ng/ml
*testosteron 0.29 (0.13 – 1.08 / ng/ml)

In ultimele 8 luni m-am ingrasat aprox 6 kg (de la 45 kg la 51 kg, pentru 1,56 m), am o stare de epuizare psihica si fizica continua,nu dorm bine,sunt deprimata, am pielea foarte, foarte uscata, cu toate ca beau 2 l de apa/zi.

Am citit si alte raspunsuri, in care am vazut ca ziceati faptul ca un
ATPO crescut indica o tiroidita autoimuna incipienta daca FT4 si TSH sunt in limite normale.
Intrebarile mele sunt:
1)Este posibil ca din aceasta cauza sa nu fi putut sa concep un copil?
2)Este cazul sa consult si un doctor endocrinolog (mai multe analize, ecografie) sau doctorul ginecolog imi va da tratament pt aceasta afectiune?
3)In cazul in care raman insarcinata, tratamentul se face si pe parcursul sarcinii? Tiroidia autoimuna se transmite ereditar si copilului?

Mentionez faptul ca am urmatoarele afectiuni: psoriazis scalpar (de la 12 ani), astm bronsic si rinita alergica (de la 22 de ani)

Raspuns:

1. nu, functia tiroidiana este normala, chiar daca optimizarea hormonilor tiroidieni in vederea sarcinii poate fi utila;

2. da, diagnosticul si monitorizarea trebuie facute de endocrinolog;

3. cand este cazul (in functie de testele de laborator), tratamentul se face pe timpul sarcinii; daca exista un tratament de substitutie inainte de sarcina, acesta se continua si cel mai adesea se creste pe parcursul sarcinii; rudele de gradul I al unui pacient cu tiroidita cronica au un risc mai mare de a face boala; in nicun caz acest risc nu este de 100%; se transmite genetic mai degraba o predispozitie pentru boala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu