Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (22)

August 10, 2009

Domino:

Buna,
Sunt DOMINO din Constanta ,am 46 ani ,nu am avut nici o nastere .
-In 1986-1987 am fost diagnosticata la I.Parhon cu nodul tiroidian drept si cu boala Addison urmand un tratament intermitent cu Cortisol Roussel tb.si HHC perfuzabil.
In anul 2008 IULIE am inceput sa ma simt foarte rau am fost la I.Parhon si am fost externata cu urmatoarul diagnostic:
-BOALA ADDISON,GUSA MICROPOLINODULARA,EUTIROIDISM,TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA, DISCOPATIE LOMBARA BILATERALA OPERATA, UTER FIBROMATOS, DISPLAZIE MAMARA BILATERALA.
T3= 1,06
T4= 6,16
TSH= 1,31
ATPO = 2.651,30
S-a recomandat evitarea eforturilor fizice,stresului si dieta cu sare.
Octombrie 2008 am facut la Cluj o tiroidectomie totala cu descoperirea si prezervarea nervilor recurenti si a paratiroidelor.Concomitent prezint multipli noduli mamari(chistice si fibroadenoame calcificate).
Dupa operatie ,la Constanta mi se spune ca paraclinic nu se confirma boala ADDISON si intrerup tratamentul cu hidrocortison.
In acest moment iau Euthyrox 100mg /zi.
La ultimile analize acum 4 luni ,valorile au fost in limite normale si
starea mea generala este foarte proasta.
-nu pot sa merg fara sa obosesc nici 500m
-insomnii
-putere de concentrare scazuta
-stare de anxietate crescuta ,depresiva
-transpiratii ale mainilor
-tremur
Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa micsorez doza de Euthyrox ?

Raspuns:

nu pot recomanda modificarea tratamentului pe care-l aveti doar pe baza descrierii unor simptome; trebuie repetate testele de functie tiroidiana (TSH in primul rand) si evaluat tratamentul cu Euthyrox in functie de acestea in cadrul unui consult la endocrinolog;

– sunt un pic surprins ca la Constanta s-a infirmat diagnosticul de Boala Addison, care s-a pus de doua ori la Institutul Parhon; am niste rezerve fata de aceasta concluzie, mai ales ca lucrurile de care va plangeti pot fi cauzate de o insuficienta corticosuprarenala (ca in boala Addison); de accea va recomand sa faceti cat mai curand o reevaulare endocrinologica (eventual la medicul de la Institutul Parhon care va are in evidenta) pentru ca insuficienta corticosuprarenala (boala Addison) netratata poate avea consecinte foarte seriose;

Dr. Claudiu Ţupea

3 Comentarii »

  1. Adi S says:

    Buna ziua,
    Am 24 de ani ,sunt barbat si in urma cu un an am facut o tiroidectomie din cauza unor tumori la nivelul glandei tiroide care pana la urma s-au dovedit a fi benigne.Apoi,am inceput tratamentul de substitutie hormonala cu eutyrox.Asa cum se procedeaza am fost la medicul endocrinolog si dupa aprox 6 luni si in urma analizelor s-a ajuns la doza corecta(75).Apoi am stabilit cu medicul ca voi merge in continuare cu aceasta doza si ca voi reveni la control peste alte 6 luni.Aceste 6 luni s-au implinit zilele astea cand am fost sa fac analizele tsh si ft4 cu care am fost la control.Insa am avut o surpriza.Valoarea ft4 era in limite normala adica 15,2(val normalea este intre 12-22),dar tsh avea valoarea de 68,18(val normala este intre 0,27-4,2).Doctorita s-a mirat si ea de aceasta valoare spunand ca pot fi 2 cauze:ori ca nu am luat eutyrox-ul o perioada mai lunga de timp si l-am reluat numai acuma ca am stiut ca se apropie controlul-ceea ce nu s-a intamplat pentru ca tratamentul l-am luat in fiecare zi- sau a doua varianta zicea ea ca e posibil sa sa autonomizeze hipofiza-ceva de genul a zis oricum.Si mi-a zis sa continui cu tratamentul la fel ca si pana acuma si sa repet analizele peste 3 luni;si-mi zicea ca daca tsh va iesi la fel de mare si atunci imi da sa fac un rmn.Si voiam sa va intreb care poate fi cauza acestei valori mari si ce sa inteleg eu din faptul ca “se autonomizeaza hipofiza”.Va multumesc

  2. dorina corchis says:

    Buna ziua,
    Mi-am facut analize pentru a depista daca sufar de tiroida Hasimuto rezultatele au iesit dezastroase Ca p, Mg 2.2 TSH 17.5, Anticorpi TPO 346, nu stiu exact ce inseamna , dar va rog sa imi spuneti cat este de grav, de la ce s-a putut declansa si daca pot sa fac interventia chirugicala de hernie ombilicala.Mentionez ca am 33 ani 2 copii cu cezariana, mama mea are hipotiroidism ia tratament de 5 ani nu i s-a spus daca are noduli sau alte complicati i s-a prescris eutirox 100 una pe zi, va rog sa imi spuneti daca tiroida in general poate fi tratata homeopatic.Singurele simptome pe care le-am avut a fost nodul in gat si stare mai agitata.
    Va multumesc

  3. Adina Ciupac says:

    Buna ziua,

    va rog mult sa-mi dati mici explicatii in masura datelor pe care vi le dau. Mama mea( 55 ani) a fost diagnosticata cu tiroidita Hashimoto acum 4 ani. De 1 luna i s-a facut tiroidectomie totala ci diagnostic de carcinom papilar fara afectarea ganglionilor dar cu o mica extindere in tesutul adipos si in capsula tiroidiana. A facut iod radioactiv, a fost chemata peste 6 luni la control. Ce ma deranjeaza este ca atat medicul endocrinolog cat si cel de la medicina nucleara, in ciuda incurajarilor, au dat din cap a ingrijorare cand au vazut titrul anticorpilor anti-TG (740 nu mai stiu ce unitati, dar maximul este de 110). Ce inseamna asta? De ce sunt ingrijorati?
    A doua intrebare tine de whole body scan, am vazut ca ati dat un exemplu de afectare a plamanilor. Mamei nu i s-a dat nici o explicatie, are doua astfel de imagini, in care apar doar niste puncte negre de dimensiuni reduse la nivelul vezicii, tiroidei si ovarului. Sunt repere sau diseminari ale cancerului?
    Astept raspunsul dvs. cu multumiri.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu