Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1235)

November 2, 2014

ramona po:

Buna ziua. Am 35 de ani si de aproximativ 2 luni am niste simptome deranjante (intoleranta la frig, extremitati reci, stare de agitatie, nervozitate, anxietate, cateodata simt ca am un nod in gat sau ca ma strange ceva de gat, dureri de cap, ameteli, palpitatii, zbateri ale muschilor spatelui, membrelor). Aceste simptome nu apar toate deodata ci se alterneaza.
In urma unui consult endocrinologic dna. doctor mi-a zis ca sunt suspecta de tiroida Hashimoto. La examenul ecografic au rezultat urmatoarele: “VLD 1.75/1.74/5.2=8.3 VLS 1.6/1.64/5.01=6.83 istm 0.37cmGlanda tiroida cu volum la limita superioara a valorilor normale, cu structura de fond inomogena. La lobul drept exista o zona intens hipoecogena (cred), usor pretenogena? fara perete propriu avand dimensiunea de 8/4.5mm si semnal vascular slab. Vascularizatie accentuata a parenchimului? tidoidian.”
La analizele de sange a iesit TSH 4.124 microUI/ml (valori normale 0.38-4.31) si FT4(imunofluorescenta) 1.36 ng/dl (valori normale 0.82-1.63). Mentionez ca analiza de ATPO SI ATG nu sunt inca gata.
Intrucat imi mai doresc un copil dna doctor mi-a prescis Euthyrox de 25 una/zi. Am luat tratamentul 8 zile dar intrucat aveam pulsul marit (95-100 batai pe minut) o alta doamna endocrinolog mi-a zis sa intrerup pentru cateva zile eutyroxul pana am si celelate analize. Intrebarea mea este: cat timp pot sa nu iau euthyrox, daca exista un alt medicament echivalent fara sa mareasca pulsul si daca simptomele pe care le am se datoreaza unei dereglari de tiroida.

Raspuns:

– rezultatele analizelor (TSH si FT4) arata clar o functie tiroidiana normala, deci manifestarile dvs NU au drept cauza tiroida; chiar daca valorile anticorpilor (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) vor iesi mari, asta nu inseamna decat ca aveti o tiroidita autoimuna intr-un stadiu in care e lipsita de consecinte;

– recomandarea de tratament cu o doza mica de Euthyrox in contextul analizelor si dorintei de a ramane insarcinata este corecta; pe timpul sarcinii hormonii tiroidieni trebuie sa se incadreze in limite mai stricte decat in rest;

– medicamentele echivalente au aceeasi substanta activa, deci o reactie similara e de asteptat; se poate incerca cresterea treptata a dozei, 12.5 micrograme/zi timp de 10-14 zile, apoi 25 micrograme/zi;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu