Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1325)

May 19, 2015

Ale:

Buna ziua, am 26 ani, in ultimii ani m-am ingrasat destul de mult si a inceput sa-mi cada parul, in schimb mi-a crescut pe corp si fata… la recomandarea unui medic am efectuat urmatoarele analize:
TSH 3.66 [0.270-4.20]
FT4 17.35 [12-22]
T3 1.93 [1.3-3.1]
ANTI-TPO 7.36 [<34]
prolactina 1048 [102-496]
prolactina dupa PEG 481.7 [75-381]
testosteron 2.11 [perioada fertila <1.67]
DHEA-S 330 [98.8-340]
glucoza serica 100.7 [60-99]
hemoglobina glicolizata Hb A1C 5.4 [4.8-6]
colesterol total 200.4 [120-200]
colesterol HDL 46.9 [50-60]
colesterol LDL 134 [60-100]
FSH 3.3 [faza foliculara 3.5-12.5], [faza ovulatorie 4.7-21.5], [faza luteala 1.7-7.7]
LH 10.1 [faza foliculara 2.4-12.6], [faza ovulatorie 14-95.6], [faza luteala 1-11.4]
Avand in vedere valorile destul de mari ale prolactinei si testosteronului am decis sa le repet la alt laborator dupa 1-2 luni (am mai slabit putin intre timp) si au iesit urmatoarele valori: prolactina 1039 [127-637]
prolactina dupa PEG 764
testosteron 1.82 [0.22-2.9]
Am fost diagnosticata cu SOPC, si urmeaza sa fac testul de toleranta la glucoza, as vrea sa stiu si parerea dvs… medicul la care am fost mi-a spus ca tiroida este RELATIV BINE, dupa ce la o consultatie anterioara mi-a spus ca am TSH-ul unei persoane de 50 de ani, nu stiu ce sa mai cred mai ales ca am facut 2 ecografii si un medic vede micronoduli pe lobul drept iar altul nu…

Raspuns:

– nu exista asa ceva ca “TSH-ul unei persoane de 50 de ani” decat, eventual, la cineva care are 50 de ani; rezultatul este normal sau nu, si se judeca in contextul pacientului respectiv si a istoricului sau medical; oricum, la o valoare de 3.66 μUI/ml se poate spune cu siguranta ca tiroida functioneaza normal si ca nu e responabila de problema cu greutatea;

– mi-e greu sa va spun daca aveti sau nu micronoduli tiroidieni, dar presupun ca daca e asa de interpretabil aspectul ecografic nu e vorba de nimic serios;

– valoarea crescuta a prolactinei se poate explica prin prisma sindromului de ovar polichistic sau poate fi vorba de o hipersecretie reala; daca nu utilizati medicatie care creste prolactina (de ex. metoclopramid, Motilium, medicatie psihiatrica) se poate recomanda un RMN de hipofiza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu