Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1337)

June 7, 2015

Liana:

Buna ziua domnule Doctor

Ma numesc Liana, am 47 ani si am fost operata in urma cu 6 saptamani de gusa nodulara netoxica (lobectomie totala dreapta); inainte de operatie hormonii tiroidieni au fost:TSH=2,54 (V.N.=0,27-4,2µUI/mL), FT4=16,27(V.N.=10,6-22,7 pmol/L);
La examenul histopatologic-“gusa nodulara chistica cu noduli mici slab demarcati si revarsate hematice interstitial”
La 6 saptamani de la operatie TSH=1,44 (V.N.=0,27-4,2µUI/mL), FT4=23,27(V.N.=10,6-22,7 pmol/L);

Va rog sa imi spuneti:
– daca este necesar vreun tratament medicamentos (mentionez ca nu am primit nici un tratament-mi s-a spus ca lobul stang ramas o sa preia functia tiroidei) dar am observat ca valoarea FT4 este usor crescuta ; cand credeti ca trebuie sa refac TSH si FT4?

-deasupra si dedesubtul taieturii, zona este usor inflamata si mai rosie; in cat timp o sa dispara inflamatia? Ce imi recomandati ? vreun unguent?

-am senzatia de strangere la baza gatului (unde este operatia) uneori foarte intensa; este normal acest lucru?; cat timp o sa mai dureze acest discomfort si daca este influentat de schimbarile de vreme?

-dupa cat timp de la operatie am voie sa stau la soare?trebuie acoperita operatia cu un plasture la expunerea la soare? caldura ar putea influenta valorile hormonilor sau functia tiroidei?

Va multumesc mult si va doresc tot binele din lume

Raspuns:

1. de multe ori, dupa indepartarea unui lob tiroidian se recomanda tratament cu levotiroxina (Euthyrox) in doze de 25-50 micrograme/zi in ideea de a suplini productia hormonala a lobului scos si de a scadea riscul de nodularizare a lobului ramas; din cate stiu eu, nu exista studii clare care sa sustina acesta ipoteza, dar este o prcatica larg raspandita; analizele (TSH, FT4) trebuie repetate la 3-4 luni de la operatie, apoi, daca sunt normale la 6-12 luni;

2. simptomatologia legata de operatie este cel mai bine explicata de medicul chirurg; vindecarea cicatricei este variabila de la individ la individ, dar in cele mai multe cazuri in timp devine abia vizibila; edemul si inflamatia se rezolva de regula in primele luni dupa operatie; senzatiile de disconfort se amelioreaza semnificativ dupa 6 luni si, daca mai persista dupa aceasta perioada, dispar de obicei complet dupa 1 an;

3. dupa vindecarea plagii nu este nicio problema expunerea la soare; din punct de vedere al functionarii tiroidei nu exista vreo interdictie legata de caldura si expunerea la soare, atat timp cat testele de laborator sunt normale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. gabriela says:

    Sunt operata de glanda tiroida si iau 75 mg.euthyrox.Sunt la menopauza ,am 66 kg si retin apa in organism fapt care a condus la aparitia celulitei Aceste probleme le am de un an.Mentionez ca tsh este bun.Este vreo problema daca iau iod organic pe langa euthyrox?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu