Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (31)

September 17, 2009

Cristina:

Buna ziua,
Ma numesc Cristina si am 37 ani. In urma cu 4 ani am facut analize pentru glanda tiroida. Pentru ca TSH era putin peste limita maxima (5,35) mi s-a pus diagnosticul de hipotiroidie. Am urmat tratament cu euthyrox de 50 mg 1 pastila pe zi. Dupa 6 luni TSH a fost 1,72 iar medicul a hotarat sa intrerupem tratamentul. Dupa alte 3 luni am inceput sa ma simt rau,am refacut analizele TSH 4,62 iar T3 sub limita minima. Am reluat tratamentul cu euthyrox 25 mg 1 pastila si jumatate pe zi (la ecografia tiroidiana totul a fost ok, fara modificari ale glandei) si m-am simtit foarte bine pana acum o luna cand am inceput sa am stari de iritare si am facut un atac de panica. Am intrerupt tratamentul si la o saptamana am facut analizele TSH = 2.32 iar celelalte Calciu, magneziu, colesterol, trigliceride au iesit foarte bine . Dupa inca o luna adica acum 2 zile am repetat TSH si este 3.63. Credeti ca trebuie sa reiau tratamentul avand in vedere ca dupa 1 luna TSH a inceput sa creasca si care ar fi doza? Se poate face determinarea T3 si T4 in timpul tratamentului?
Multumesc.

Raspuns:

– in primul rand ca o valoare minim crescuta a TSH nu trebuia sa duca obligatoriu la tratamentul cu Euthyrox (hormon tiroidian); ar fi trebuit masurat si un nivel al tiroxinei libere (freeT4) si al ATPO pentru a vedea daca acest nivel minim crescut al TSH se asociaza si cu deficitul hormonilor tiroidieni si daca exista o tulburare autoimuna (tiroidita cronica) care afecteaza glanda;

– dupa parerea mea, starile de rau pe care le-ati avut nu sunt legate de o disfunctie tiroidiana; chiar si acel nivel usor peste limita (5.35 mcUI/ml) al TSH nu poate explica simptomele prezentate, cu atat mai mult atunci cand ele au aparut la valori normale, ca in cele mai recente analize; trebuie cautata o alta cauza pentru aceste stari;

– oscilatiile TSH in interiorul limtelor normale nu sunt relevante si nu arata obligatoriu un trend spre crestere;

– recomandarile mele sunt urmatoarele:

  1. faceti urmatoarele analize la cel putin 6 saptamani de la oprirea tratamentului: TSH, freeT4, ATPO; asa cum am spus de mai multe ori, la un laborator de incredere pe analize hormonale;
  2. in functie de rezultate se poate decide, la un consult endocrinologic, daca tratamentul cu hormoni tiroidieni este necesar;
  3. nu va recomand sa reincepeti tratamentul fara a avea acest bilant pentru ca este posibil ca el sa nu fie necesar si, in anumite situatii, chiar daunator;

Dr. Claudiu Ţupea

    9 Comentarii »

    1. laura says:

      Am plecat in muntesi am uitat pastilele ptr tiroida stau 4 zile se poate intimpla ceva? Sunt la1500m ma simt cam rau am frisoane vomit si ma doare dupa cap .credeti ca asta e cauza? Tiroida nu functiona de loc multumesc

    2. Toblerone says:

      se poate identifica o posibila sarcina prin efectuarea analizelor ft4 si tsh? multumesc

    3. stefan says:

      Buna seara
      Ma numesc Stefan am 47 de ani iar in urma unor analize s-a constatat ca FT4 este 14,5 pmol/L iar TSH 5,7 uUI/mL
      In anul 2009 prin luna octombrie la analize mi-au iesit urmatoarele valori FT4 14,6 pmol/L iar TSH 3,72 uUI/ml
      Va rog spuneti-mi ce ar trebui sa fac?

    4. buna ziua
      ma numesc adrian si am 28 de ani
      cam de un an si jumatate am probleme cu glanda tiroida.mi sa umflat dintr-o data foarte tare am fost la mai multi doctori,si inca nu sa gasit tratamentul bun pentru mine.
      acuma de ceva vreme am si ochii iesiti in afara

      am facut primul tratament prescris de doctor in urma rezultatelor de sange FT3 20,22,FT4 ,4,65,TSH<0,00,ANTIREOGLOBULINA 1595 cu urmatoarele medicamente:Inderal 40mg,Tapazole 5 mg,Deltacortene 5mg,Limpidex 30mg in italia am facut tratamentul,nu sa vazut nici un rezultat.
      am continuat in urma unor recomandari la un alt doctor,am facut acopunctura cam o jumatate de an ,analizele de sange sant urmatoarele:FT3 20,0,FT4 7,67,TSH 0,003,ANTITIREOGLOBULINA 2500,pe baza acestor rezultate am urmat un tratament pe baza de plante naturale cu AMINFLU 10 picaturi,ALADIN 500 1 tableta la zi,SALIX ALBA 30 DE PICATURI dimineata ,amiaz si seara,TH2 1 lingurita,CAPSELA BURSA PASTORIS 10 picaturi,tot in italia,in urma acestui tratament sau vazut urmatoarele schimbari nu am mai tramurat(imi tramurau tare mainnile),nu ma mai simteam asa de obosit,ochii sau mai retras in urma tratamentului,am facut o mica pauza glanda tiroida a ramasa tot asa de mare,mi se pare ca sa retras putinochii acuma sant tot inafara dar nu tot timpul.
      as dori un raspuns la problema mea
      va multumesc pentru intelegere.

    5. Balazs Melinda says:

      Buna ziua,

      am 25 de ani, am fost dignosticata cu tiroida haschimoto in urma cu 8 luni. Rezultatele pe baza carora sa realizat dignosticul:
      ATPO 288 (<34)
      TSH 4,24 (0,27-4,20)
      Am primit tratament cu eutyrox 25 pe 8 luni. dupa 8 luni am repetat analizaele, si rezultatele sunt:
      ATPO 400 (<34)
      TSH 5,02 (0,27-4,20)
      FT4 14 (12-22)

      Cat de grave sunt rezultatele? Ce pot face pentru a imbunatatii aceste rezultate? Anticorpii cum se pot reduce?

      Multumesc.

    6. Mihaela says:

      Cu scuzele de rigoare, revin la problema expusa de mine anterior deoarece, am uitat sa mentionez ca primul doctor mi-a recomandat Duphaston 2/zi timp de 5 zile, pentru reglarea problemelor cu menstruatia dar nu a intervenit nici o modificare.
      Multumiri anticipate.

    7. Mihaela says:

      Buna ziua

      Am 42 de ani si sunt din Iasi. In urma unui control de rutina, mi s-a descoperit un nodul pe care, am fost sfatuita sa il verific.Am facut primele analize in februarie 2009 si am avut urmatoarele valori:
      FT4 = 15,48(12-22)
      TSH = 3,05(0,27-4.2)
      Mi s-a pus diagnostic de gusa nodulara si mi s-a prescris Euthyrox 50/zi.
      Dupa 3 luni, TSH = 0,43 (0,27-4,2), Anti-TPO 97(<34) iar la ecografie a iesit o usoara micsorare a nodulului . Dupa aceste rezultate mi s-a pus diagnostic de tiroida autoimuna si s-a recomandat mentinerea tratamentului cu Euthyrox 50/zi.
      Dupa alte 3 luni m-am prezentat la medic deoarece mi se oprise ciclul menstrual si aveam simptome de menopauza (valuri de caldura periodice, transpiratii, intoleranta la caldura, somnolenta)
      Am refacut analizele:
      TSH = 0,017 (0,27-4,2)
      FSH = 4,06
      Mi s-a spus ca oprirea menstruatiei nu se datoreaza menopauzei si mi s-a recomandat Thyrozol pe care nu l-am luat. Am schimbat medicul , care mi-a recomandat sa nu mai iau nici un medicament si sa revin dupa 3 luni. Dupa o luna de la sistarea tratamentului : TSH = 0,674 si FT4 = 7,98
      Problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti este daca ar trebui sa mai fac si alte investigatii pentru lipsa menstruatiei (ultima pe 20.06), pentru ca inca mai am simptomele pe care le-am mentionat mai sus, sau mai am sanse ca organismul sa revina la normal fara medicatie.
      Va multumesc!

    8. Oana says:

      Buna ziua.

      Am 31 de ani si sunt insarcinata in 18 saptamani.
      La varsta de 12 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie la spitalul Parhon, printr-un examen clinic. Analize se sange nu mi-au fost recomandate la acel moment. Mi s-a prescris o doza de Euthyrox 100 / zi, pe care am resepectat-o fara abatere pana la varsta de 30 de ani.
      In toti acesti ani m-am simtit foarte bine si de aceea nu am cerut o a doua opinie, nu am mai fost la control si nu am facut analize.
      La varsta 30 de ani, dorind sa raman insarcinata, am consultat totusi un medic endocrinolog, pt a verifica daca tratamentul pe care il urmam de atatia ani este cel corect. Mi s-a recomandat intreruperea tratamentului si masurarea a valorilor TSH, FT3, FT4, dupa 6 saptamani.
      Dupa renuntarea la Euthyrox, rezultatele au fost:
      FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.70 (0.66 – 1.12)
      TSH – 2.38 (0.34 – 5.60)
      Medicul a fost multumit de rezultate si mi-a recomandat sa repet analizele la intervale de 6 saptamani, pt siguranta. Nu mi-a mai fost prescris Euthyrox.
      Am repetat analizele de mai multe ori, rezultatele situandu-se intre urmatoarele varlori:
      FT3 – 2.22-2.58 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.70 – 0.76 (0.61 – 1.12)
      TSH – 2.38 – 3.13 (0.34 – 5.60)
      Datorita faptului ca nu reuseam sa raman insarcinata si datorita dereglarii menstruatiei (cicul de 35-46 zile)dupa renuntarea la Euthyrox, am decis sa mai cer o a doua opinie.
      Al doilea medic endocrinolog a fost de parare ca pt obtinerea unei sarcini vloarea TSH este bine sa nu fie mai mare de 2 si mi-a prescris o doza de Eutyhrox 25 / zi.
      La o luna de la inceperea tratamentului am ramas insarcinata.
      Am repetat analizele in fiecare luna de sarcina , iar rezultatele au fost urmatoarele:
      La 4 saptamani de saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.52 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.88 (0.61 – 1.12)
      TSH – 1.22 (0.34 – 5.60)
      La 8 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.73 (0.61 – 1.12)
      TSH – 0.86 (0.34 – 5.60)
      La 12 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.55 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.76 (0.61 – 1.12)
      TSH – 0.85 (0.34 – 5.60)
      La 17 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.48 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.60 (0.61 – 1.12)
      TSH – 1.44 (0.34 – 5.60)
      Medicul endocrinolog nu a fost foarte ingrijorat de scaderea valorii FT4 sub minimul de normalitate, dar a decis totusi sa mareasca doza de Euthyrox la 50 / zi.
      Eu insa sunt ingrijorata, pt ca inteleg ca valoarea FT4 in sarcina este bine sa se situeaza spre limita de sus, in niciun caz la limita de jos sau chiar sub aceasta.

      Considerati ingrijorarea mea justificata si credeti ca exista posibilitatea ca fatul sa fi fost afectat in vreun fel de valorile FT4 de mai sus, desi TSH-ul a fost foarte bun? Ma tem sa nu fie vorba de un hipotiroidism secundar, ceea ce ar explica valorile normale ale TSH, desi FT4 se situeaza la limita inferioara si ma tem sa nu fi fost prea mica doza de Euthyrox 25, tocmai in primul trimestru de sarcina. Medicul meu a sesizat si el discordanta (TSH normal, FT4 scazut), dar considera ca este posibila o eroare de laborator. Credeti ca este o explicatie valida?

      Imi cer scuze pt textul extrem de lung si va multumesc anticipat!

    9. Oana says:

      Buna ziua.

      Reiau povetea mea pt ca din pacate prima data am postat gresit.

      Am 31 de ani si sunt insarcinata in 18 saptamani.
      La varsta de 12 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie la spitalul Parhon, printr-un examen clinic. Analize se sange nu mi-au fost recomandate la acel moment. Mi s-a prescris o doza de Euthyrox 100 / zi, pe care am resepectat-o fara abatere pana la varsta de 30 de ani.
      In toti acesti ani m-am simtit foarte bine si de aceea nu am cerut o a doua opinie, nu am mai fost la control si nu am facut analize.
      La varsta 30 de ani, dorind sa raman insarcinata, am consultat totusi un medic endocrinolog, pt a verifica daca tratamentul pe care il urmam de atatia ani este cel corect. Mi s-a recomandat intreruperea tratamentului si masurarea a valorilor TSH, FT3, FT4, dupa 6 saptamani.
      Dupa renuntarea la Euthyrox, rezultatele au fost:
      FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.70 (0.66 – 1.12)
      TSH – 2.38 (0.34 – 5.60)
      Medicul a fost multumit de rezultate si mi-a recomandat sa repet analizele la intervale de 6 saptamani, pt siguranta. Nu mi-a mai fost prescris Euthyrox.
      Am repetat analizele de mai multe ori, rezultatele situandu-se intre urmatoarele varlori:
      FT3 – 2.22-2.58 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.70 – 0.76 (0.61 – 1.12)
      TSH – 2.38 – 3.13 (0.34 – 5.60)
      Datorita faptului ca nu reuseam sa raman insarcinata si datorita dereglarii menstruatiei (cicul de 35-46 zile)dupa renuntarea la Euthyrox, am decis sa mai cer o a doua opinie.
      Al doilea medic endocrinolog a fost de parare ca pt obtinerea unei sarcini vloarea TSH este bine sa nu fie mai mare de 2 si mi-a prescris o doza de Eutyhrox 25 / zi.
      La o luna de la inceperea tratamentului am ramas insarcinata.
      Am repetat analizele in fiecare luna de sarcina , iar rezultatele au fost urmatoarele:
      La 4 saptamani de saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.52 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.88 (0.61 – 1.12)
      TSH – 1.22 (0.34 – 5.60)
      La 8 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.33 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.73 (0.61 – 1.12)
      TSH – 0.86 (0.34 – 5.60)
      La 12 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.55 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.76 (0.61 – 1.12)
      TSH – 0.85 (0.34 – 5.60)
      La 17 saptamani de sarcina:
      FT3 – 2.48 (1.71 – 3.71)
      FT4 – 0.60 (0.61 – 1.12)
      TSH – 1.44 (0.34 – 5.60)
      Medicul endocrinolog nu a fost foarte ingrijorat de scaderea valorii FT4 sub minimul de normalitate, dar a decis totusi sa mareasca doza de Euthyrox la 50 / zi.
      Eu insa sunt ingrijorata, pt ca inteleg ca valoarea FT4 in sarcina este bine sa se situeaza spre limita de sus, in niciun caz la limita de jos sau chiar sub aceasta.

      Considerati ingrijorarea mea justificata si credeti ca exista posibilitatea ca fatul sa fi fost afectat in vreun fel de valorile FT4 de mai sus, desi TSH-ul a fost foarte bun? Ma tem sa nu fie vorba de un hipotiroidism secundar, ceea ce ar explica valorile normale ale TSH, desi FT4 se situeaza la limita inferioara si ma tem sa nu fi fost prea mica doza de Euthyrox 25, tocmai in primul trimestru de sarcina. Medicul meu a sesizat si el discordanta (TSH normal, FT4 scazut), dar considera ca este posibila o eroare de laborator. Credeti ca este o explicatie valida?

      Imi cer scuze pt textul extrem de lung si va multumesc anticipat!

    RSS feed for comments on this post.

    Lăsaţi un comentariu