Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1416)

November 22, 2015

nicoleta:

Buna ziua,
Am fosta operata-tiroidectomie totala-rezultat microscopie:nodul adenomatoid lob tiroidian drept in iunie 2014.Am 32 ani si 55kg.De atunci iau tratament de substitutie cu Euthyrox.Nu am reusit,decat pe perioade scurte sa stabilizez nivelul tsh.De exemplu :din 15 sept a.c. am schimbat doza la 100mg la recomandarea medicului(in anotimpul rece,adica toamna si iarna sa iau 100mg/zi …iar in anotimpul cald,adica primavara si vara sa iau 😮 zi -75mg |o zi 100 mg).Recomandarile au fost facute pe baza rezultatelor analizei tsh.
Dupa modificarea dozei la 100mg/zi am refacut tsh in 15 oct.2015,rezultatul fiind 1,27 (limite 0,27-4,2).Deci…totul pare a fi regula.
Am mai refacut o data tsh in 15 nov. 2015,rezultatul fiind 0,126(limite 0,27 -4,2)…cu specificatia ca nu am luat aceeasi doza de Euthyrox-100mg.
De ce aceste fluctuatii?De ce nu se poate stabiliza acest nivel tsh?
Are importanta ca in lunile oct.,nov.vremea a fost foarte calda?
Cat de des este recomandat sa repet analiza tsh?
In cat timp ,dupa modificarea dozei de medicament se modifica nivelul tsh?
Are importanta ca am avut in 2011 un microadenom hipofizar secretant de prl pe care l-am tratat cu Dostinex,care nu mai apare la rmn.PRL este in limite normale in momentul de fata.
Va multumesc mult!

RECTIFIC FRAZA:
Am mai refacut o data tsh in 15 nov 2015,rezultatul fiind 0,126(limite 0,27 -4,2)…cu specificatia ca AM luat aceeasi doza de Euthyrox-100mg.

Raspuns:

– in primul rand, aceasta schimbare a tratamentului cu Euthyrox in functie de de sezon (cald sau rece) este mai degraba intuitiva si NU este sustinuta de dovezi obiective care sa arate ca este de preferat unei doze stabile;

– faptul ca TSH-ul dvs s-a supresat arata ca doza actuala este usor excesiva; la acest moment fie se va reveni la tratamentul din sezonul cald, fie se va continua cu 100 μg/zi si se vor repeta analizele peste 1 luna, tinand cont ca nivelul TSH nu este periculos de scazut;

– exista, intr-adevar, o intarziere intre modificarea dozei de Euthyrox si cea a nivelulul TSH; aceste interval este variabil, de la zile la luni si depinde atat de nivelul initial al TSH cat si de cat de mare este modificarea dozei;

– atat timp cat nivelul prolactinei este normal si pe RMN nu mai apar modificari hipofizare, este exclusa orice influenta asupra tratamentului cu Euthyrox si analizelor de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. elena says:

    Imi cer scuze,am uitat sa intreb inca ceva…cu eutyrox 75 mg tsh se mentine in limite normale, dar am valori pentru tensiunea arteariala care de regula sunt 85-88 rar 90 cu 65 rar 70 puls 60 sau chhiar mai putin uneori…e normal? Multumesc…Tiroida este Hashimoto

  2. elena says:

    Va rog sa-mi spuneti care este explicatia stiintifica a faptului ca trebuie sa fie un interval de 30 de minute de la administrarea eutyrox pana la ingerarea de alimente.multumesc.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu