Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1448)

January 31, 2016

Maftei Vasile:

Am 63 de ani,sex masculin,am proteza la soldul dr.,reumatism la picioare(gonartroza),fibrilatie la inimasi iau tratament cu Sintrom,Furosemid,Tandesar,Sortis.
In urma analizelor de sange solicitate de dr.cardiolog,s-a constatat ca am probleme cu glanda tiroida,spunindu-mi-se ca e autoimuna ceea ce nu prea am inteles ce inseamna.Va rog respectuos daca puteti sa-mi explicati ce se intimpla si ce-mi recomandati.
Analize:
Anticorpi anti microzomiali tiroidieni/ATPO/AAMI#-252.3 0-16/Ul/mL
FT4-Tiroxina serica libera -1.103 0.8-1.7/ng/dL
TSH-Hormonul hipofizar tireostimulator bazal-5.632 0.36-4.94/uUI/mL.

In prezent iau Eutirox 25-1,5/zi
Seleniu 100- 2/zi
Voi repeta analizele in luna Martie.Va multumesc !

Raspuns:

– tiroidita autoimuna (se mai numeste si tiroidita cronica sau Hashimoto) este o afectiune in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; asta se intampla deoarece sistemul imun nu mai recunoaste ca fiind proprii organismului anumite structuri tiroidiene si le ataca, cum ar face-o cu un microb sau cu un corp strain;

– boala este mai frecventa odata cu inaintarea in varsta si e mai des intalnita la femei, ca cele mai multe boli de tiroida de altfel;

–  tratamentul este necesar atunci cand capacitatea tiroidei de a produce hormoni scade si consta in inlocuirea acestora cu hormoni din preparatele medicamentoase (de ex. Euthyrox);

– boala este cronica, adica nu mai dispare odata declansata si, de asemenea, tratamentul odata inceput, este necesar de regula toata viata; pe de alta parte, este un tratament foarte eficient si destul de simplu de urmat;

– recomandarea este sa urmati tratamentul asa cum a fost prescris si sa faceti toate controalele, conform indicatiilor endocrinologului dvs;

– pe larg despre subiect: http://tiroida.ro/?p=408 ;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Cristina says:

    Buna seara,

    Nu sunt din Bucuresti dar as avea nevoie de o parere. La o ecografie mi s-a confirmat prezenta unui nodul de aprox 2 cm, mixt. Tsh si FT4 au valori normale. Astazi am primit si rezultatele altor analize indicate: calcitonina, ATPO si anti-tiroglobulina care sunt incadrste intre valorile normale indicate pe fisa de la laborator si Tiroglobulina care are o valoare de 178, fata de 77 cat e limita maxima indicata pe fisa. Urmeaza sa ma programez la Doppler pe sapt viitoare si daca o sa fie cazul si la punctie. Alaptand nu voi face scintigrafie. Copilul are 1 an. Va rog sa imi spuneti cat de grava e aceasta valoare a tiroglobulinei, asta pana ajung la programarea cae urmeaza sa o fac.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu