Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1519)

May 29, 2016

Ginela:

Buna ziua!
Persoana de sex feminin, in varsta de 26 ani si 8 luni, a fost diagnosticata in data de 23.08.2013 cu Tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie subclinica, la Spitalul Militar. S-a recomandat tratament cu Euthyrox 25 mcg 2 saptamani, apoi 50 mcg 1luna, apoi 75mcg/zi pana la 1 iunie 2014, iar din 1 iunie revine la 50 mcg/zi.
Ulterior a hotarat sa mearga la dnul Dr. Coculescu (Medsana) pentru reluarea investigatiilor si confirmarea diagnosticului.
In data de 22.10.2013 rezultatele investigatiilor (Medsana) au fost urmatoarele: Free T4=1.3 ng/dl (Normal=[0.70-1.48], T3=1.24 ng/ml (Normal=[0.58-1.59], TSH=0.7218 mcUI/ml (Normal=[0.35-4.94], ATPO=482,86 UI/ml (Normal<5.61), TSI<0.3UI/l (Negativ<=1.75) si s-a recomandat tratament cu Euthyrox 0.05mg/zi si Seleniu 100, 1tb/zi. Peste 3 luni, investigatiile au aratat urmatoarele:
Free T4=1.11 ng/dl (Normal=[0.70-1.48], T3=0.94 ng/ml (Normal=[0.58-1.59], TSH=1.7048 mcUI/ml (Normal=[0.35-4.94], ATPO=149,53 UI/ml (Normal<5.61) si indicatiile au fost: continuarea tratamentului. In data de 17.07.2014, dupa reluarea analizelor:
Free T4=1.05 ng/dl (Normal=[0.70-1.48], T3=1 ng/ml (Normal=[0.58-1.59], TSH=1.9852 mcUI/ml (Normal=[0.35-4.94], ATPO=62,17 UI/ml (Normal<5.61), TSI<0.3UI/l (Negativ<=1.75) a continuat cu Euthyrox 0.05mg/zi. Pe 15.05.2015 a efectuat prin medicul de familie analizele, cu mentinerea in limite normale a Free T4=1.13 ng/dl (Normal=[0.89-1.76]) si TSH=1.02 mUI/ml (Normal=[0.4-4.2]). A continuat inca 1 an de zile cu Euthyrox 0.05mg/zi, cand in data de 17.05.2016 analizele au aratat in felul urmator: Free T4=1.06 ng/dl (Normal=[0.70-1.48], TSH=0.794 mcUI/ml (Normal=[0.35-4.94], ATPO=68 UI/ml (Normal<5.61). Analizele nu au mai fost interpretate de niciun medic, intrucat dnul dr. Coculescu a trecut la cele vesnice. De mentionat ca pacienta nu are alte probleme de sanatate. Astazi a hotarat sa scada doza de Euthyrox la 25 mcg/zi.
Intrebarea este: se poate reduce doza de hormoni tiroidieni/pot fi intrerupti? Si la ce interval (3,6,..luni?) se repeta investigatiile de laborator pentru monitorizare? Multumesc frumos pentru sfaturi!

Raspuns:

– tiroidita autoimuna este o boala cronica, care necesita urmarire pe viata si, dupa initiere, tratament de regula permament; exista uneori situatii in care doza de Euthyrox trebuie scazuta sau chiar intrerupta, dar de regula e vorba de modificari temporare;

– scaderea nivelului ATPO NU arata disparitia/vindecarea tiroiditei;

– ultimul TSH este in limite normale, deci nu se impune o scadere a dozei;

– o spun cu regret pentru disparitia profesorului Coculescu, unul dintre marii nostri endocrinologi, dar pacienta trebuie sa-si gaseasca un alt medic care sa o urmareasca si sa-i ajusteze tratamentul, nu sa o faca singura;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu