Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1613)

December 26, 2016

Giorgiana:

Buna ziua,sunt o pacienta de 33 ani diagnosticata cu o tiroidita autoimuna in urma cu 3ani cand intampinam greutati in a ramane insarcinata.Fara tratament si fara modificari ale TSH.ului -2.57. ATPO- 71 tiroida usor marita de volum la palpare si gusa gr 2 in normofunctie.Am ramas insarcinata iar pe perioda sarcinii TSH .ul a inceput sa scada la 1.54 FT4 0,85 in luna a 2 a de sarcina,TSH-1,24 in luna 3,TSH 1,29 in luna 5,TSH -0,89 in luna 7. In urma cu 4 luni am nascut iar la 3luni dupa nastere aveam TSH 0,065 iar la 4 luni TSH 0,013 FT4-2,17 FT3-5,88. Mi s.a recomandat Thyrozol 10 mg /zi urmand ca 3 ore dupa tratament sa nu mai alaptez copilul sau sa renunt la alaptat.Va rog daca puteti sa.mi spuneti si parerea d.voastra daca as putea sa mai aman tratmentul inca o luna si jumatate cand as incepe diversificarea si daca iau acest tratament daca ar putea afecta copilul sau dimpotriva daca il afecteaza faptul ca nu iau tratamentul.Mentionez ca nu am inca nicio manifestare de hipertiroidie,adica nu am slabit brusc,nu.mi tremura mainile,nu ma simt obosita..Multumesc mult.

Raspuns:

– in cazul dvs, cel mai important este sa se faca distictia intre 2 boli tiroidiene inrudite, dar cu manifestari si tratamente diferite: tiroidita autoimuna (Hashimoto) si boala Basedow-Graves;

– uneori, tiroidita autoimuna are o faza de distructie accelerata a tesutului tiroidian, cand se elibereaza in sange hormonii stocati si atunci analizele arata ca de hipertiroidie (Ft4 si T3 crescute, TSH subnormal); prin definitie aceasta faza e tranzitorie, pana ce se metabolizeaza acei hormoni eliberati; in aceasta situatie tratamentul este doar suportiv, daca sunt manifestari clinice (palpitatii, insomnii, scadere ponderala, etc);

– in boala Basedow-Graves tiroida produce in mod activ cantitati prea mari de hormoni tiroidieni; in acest caz hipertiroidia este cronica si necesita tratament cu medicamente precum Thyrozolul;

– cea mai buna metoda de a discerne intre cele doua situatii este scintigrafia de tiroida, care NU se poate face cat timp alaptati; a doua solutie este masurarea TRAb, anticorpii specifici din boala Basedow-Graves; daca acestia sunt crescuti, tratamentul cu Thyrozol ar trebui luat in considerare; daca sunt in limite normale, se poate opta pentru monitorizare, mai ales daca nu aveti manifestari;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Giorgiana says:

    Multumesc mult pt raspuns d.le doctor.O sa revin cand am rezultatul analizei TRAb.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu