Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1784)

December 5, 2017

Tudosoiu Cristina:

Buna ziua! Am 31 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ce este plina de noduli si chisturi. In prima faza am descoperit.o cu un tsh de 15mlu/ L, interval de referinta 0,46-4,68, mi s a dat 50Euthyrox iar dupa 2 saptamani am facut iar analize : tsh 9.92-int de referinta 046-4.68
Anti-TPO 837,92-int.de referinta 70Ul/mL
FT4 13- int.de referinta 10-28,3pmol/L
Tiroglobulina 9000- int.de referinta 100 iu/mL
Calcitonina 5,62 int de referinta 11 pg/mL
Si astfel mi s a marit doza la 75Euthyrox
Intrebarea mea este: trebuie sa mi fac griji in legatura cu nodulii…pot fi cancerigeni?
Multumesc anticipat

Raspuns:

– repetarea analizelor dupa doar 2 saptamani de tratament este prea devreme pentru a apecia corect raspunsul la doza respectiva; de obicei testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) se repeta dupa cel putin 6-8 saptamani de la initierea terapiei;

– este, cred, usor de intuit ca dupa o descriere aproximativa de tipul “este plina de noduli si chisturi” nu va pot spune daca e cazul sau nu sa va faceti griji; depinde de tipul de nodul, dimensiune, aspect ecografic, etc; medicul care a facut ecografia sau cel care a solicitat-o ar trebui sa precizeze daca exista vreo suspiciune de acest fel;

– eu va pot spune ca, de foarte multe ori, formatiunile ecografice descrise in cazurile de tiroidita autoimuna sunt de fapt pseudo-noduli (falsi noduli) care apar din cauza inflamatiei cronice; acesti pseudo-noduli nu au nicio semnificatie separata si se monitorizeaza odata cu boala de fond; uneori este nevoie de un ecografist cu experienta pentru a discerne intre un nodul real si un pseudo-nodul;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu