Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (49)

October 23, 2009

Gabriela:

Buna ziua!

Am 26 de ani si acum 6 luni mama mea a aflat ca are o hipotiroidie si este foarte posibil sa imi transmis si mie, drept pentru care mi-am facut analizele.Rezultatele au fost urmatoareele:

TOTAL T3 1.46 nmol/L – val. normale (1.49-2.60 )

TOTAL T4 98.7 nmol/L – val. normale (71.2-141.0)

TSH (Tiroid Stimulator Hormon) 2.43 mIU/L – val normale (0.32-5.2)

ANTI – TPO 570 UI/mL – val. normale (0-34 )

Mi-am facut si o ecografie si tiroida prezinta un aspect de tiroidita cronica.

Medicul endocrinolog a zis ca ar fi cazul sa imi dea tratament cu euthirox si am intrebat ce efect are daca vreau sa am o sarcina in viitorul foarte apropiat. Atunci a zis ca nu are rost sa imi dozeze hormoni artificiali deoarece bolile autoimune au tendinta sa scada pe perioada sarcinii si ca ne vom vedea in maxim 6 luni cu speranta ca voi fi ina=sarcinata. Au trecut 4 luni de la acel control si luna aceasta am aflat ca sunt insarcinata.

Sunt in a 6-a saptamana de sarcina si mi-am facut din nou analizele pentru un consultul in viitorul apropiat.

Iata rezultatele de data aceasta:

TOTAL T3 2.01 nmol/L – val. normale (1.49-2.60 )

TOTAL T4 109 nmol/L – val. normale (71.2-141.0 )

TSH (Tiroid Stimulator Hormon) – val. normale (2.07 uIU/ml 0.4-4 )

ANTI-TPO 396.8 UI/mL -val. normale <70

Rezultatele de la laborator mi-au fost furnizate ieri, 21 octombrie. Am cerut si parerea ginecologului si a doctorului de familie si mi-a spus ca atat atimp cat functiile tiroidei sunt normale ( valorile T3, T4 si TSH) nu mi-ar recomanda tratament cu euthirox dar ramane la latitudinea endocrinologului. O sa imi programez cat de curand si aceasta inatlnire dar voiam sa aflu parerea mai multor endocrinologi. Asadar, mi-ar fi de mare ajutor sfaturile dumneavoastra. Credeti ca acest ANTI_TPO marit , necesita deja tratament?

Mentionez ca nu am nici un fel de simptom, ca si greutate am fost intotdeauna contstanta intre 50- 53 kg de aproximativ 12 ani ( din liceu) la cei 1,60 cm pe care ii am.

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:

– in primul rand, nu sunt de acord cu opinia endocrinologului care v-a consultat, ca procesul autoimun care este cauza tiroiditei se va diminua obligatoriu pe parcursul sarcinii; este adevarat ca de multe ori se intampla asa, dar exista posibilitatea, mai ales in primul trimestru de sarcina, ca boala sa se accentueze si sa se instaleze hipotiroidismul; in plus, in timpul sarcinii, necesarul de hormoni tiroidieni creste cu aproximatix 30-50%, iar o tiroida afectata de aceasta boala dar cu secretie normala inaintea sarcinii sa se dovedeasca incapabila sa-si creasca productia pentru a acoperi acest necesar crescut;

– testele de functie tiroidiana (TSH, T3, T4) facute in urma cu 6 luni arata o functie tiroidiana normala, iar nivelul ATPO si aspecul ecografic pun diagnosticul de tiroidita autoimuna (Hashimoto); la acel moment exista un atac imun asupra tiroidei, dar care nu afectase glanda suficient pentru a produce scaderea capacitatii de sinteza hormonala; tratamentul de substitutie nu era necesar (asa cum corect s-a decis), era insa obligatorie urmarirea periodica (la 3 luni ideal, la 6 luni cel putin) pentru a detecta si trata din timp hipotiroidismul (scaderea productiei de hormoni tiroidieni); avand in vedere dorinta de a ramane insarcinata, cred ca era obligatoriu ca la momentul confirmarii sarcinii sa faceti testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4 – nu T4 total), pentru a va asigura ca tiroida este in parametri normali, lucru esential pentru dezvolatarea embrionului si fatului in prima parte a sarcinii;

– dupa toata aceasta discutie teoretica in privinta asemanarilor si diferentelor de opinie intre mine si medicul endocrinolog care v-a consultat, concluzia este din fericire una simpla: totul pare sa fie normal; adica, conform analizelor mai recente, functia tiroidei este normala si face fata cu brio necesitatilor de hormoni din sarcina;

– pentru a elimina orice risc, va recomand sa masurati nivelul TSH si al freeT4 lunar pe tot parcursul sarcinii, tratamentul cu l-tiroxina urmand a fi initiat daca valoarea TSH atinge sau depaseste limita superioara a normalului; nu trebuie tratat nivelul crescut al ATPO atat timp cat testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4) sunt normale;

– daca totul merge bine pe timpul sarcinii si functia tiroidei se pastreaza normala exista un risc destul de mare ca in primul an dupa nastere (si in special in primele 3-6 luni) boala sa se accentueze si sa apara hipotiroidia; din nou, controalele periodice au rolul de a detecta acest fapt din timp;

Dr. Claudiu Ţupea

3 Comentarii »

  1. dinescu n says:

    pt glanda tiroida am urmatoarele analize Anti-Tpo-ser elisa 142.3AU ml,cortizol-ser elisa 138.7ng ml,ft4 ser-elisa 24.9ng ml tsh -ser-elisa 0.7,intactPTH-ser-clia 25.0pg ml ,va rog sa-mi spuneti am glanda tiroida si ce tratament necesita multumesc

  2. leon says:

    buna ziua,
    am 31 de ani si sint bolnav de graves de aproximativ 4 ani…

    la ce e bun prednisson in hipertiroida….

    daca am okii ok, dar a facut recidiva si iau din nou 40 mg de tirozol(2 saptamini dupa care se scade la 30 mg)
    mi s-a prescris de asemenea prednison(30 mg 2 saptamini si o luna jumatate 20 mg)

    am mai luat prednisson , dar atunci aveam okii mult mai rau si am facut eforturi destul de mari cu apa din corp si cu cosurile…

    iau tratament cam de 4 ani cea mai lunga perioada fara tirozol fiind de 6 luni
    cel mai bine am stat cu 5 -10 mg atunci cind tsh era ok
    acum e de 0.001

    sincer nu prea imi vine sa mai iau iar prednison , mai ales ca arat destul de bine la ok si din cauza reginului imposibil de urmat – fara sare…

    se poate ca sa se reactiveze situatia ochiilor si de aceea mi s-a dat preventiv prednison
    desi pare o situatie destul de neverosimila in momentul prezent

    sau prendnissonul are o influenta asupra tiroidei scazind dimensiunea acesteia

    sau o sa-mi diminueze anticorpii, in jur de 150(ATPO)

    ecografia tiroidei din mai 2009 arata ok si nu se anunta o recidiva si totusi a aparut
    e simptomatic cum mai mult de 6 luni nu rezista analizele hormonale(tsh, t3,t4,ft3,ft4)

    probabil ca singura chestie care nu a fost ok si a determinat recidiva este nivelul anticorpilor care pare foarte greu de diminuat

    cel mai bun nivel l-am avut dupa o cura de solumedrol, in jur de 90…

    care este riscul ca sa ramin in continuare pe ats in locul operatiei?
    pot ramine pe teremen nedefinit pe tirozol doze mici
    exista un grup de discutii pe yahoo despre graves si sint acolo persoane care de exemplu sint pe ats inca din 1978…

    cum mi se va schimba viata dupa operatie?
    o sa ma ingras si o sa devin o leguma??

    multumesc!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu