Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (53)

October 30, 2009

Mariana:

Domnule Doctor,

Ma numesc Mariana si incercam sa avem un copil de 1 an iar medicul ginecolog ne-a recomandat o serie de analize. Intre acestea s-a identificat un polip uterin si rezultatele analizelor hormonale sunt (au fost recoltate in ziua 2 a menstrei):

Estradiol 38,97 pg/ml (faza foliculara 18-147; varf preovulator 93-575; faza luteala 43-214)
FSH 5,38 MIU/ML (varf ovulator 6,3-24;faza foliculara primara 3,9-12; faza foliculara secundara 2,9-9; faza luteala 17-95)
LH 4,34 MIU/ML (varf ovulator 9,6-80;faza foliculara primara 1,5-8; faza foliculara secundara 2-8; faza luteala 0,2-6,5)
PROLACTINA 27,85 NG/ML (5-35)
TSH 3,55 UUI/ML (hipertiroidie 7; eutiroidie 0.25-5)
FREE T4 9,58 PMOL/ML (9-20)
TESTOSTERON 0,24 NG/ML (0,1-0,9)
DHEA-S 5,7 UMOL/L (0,94-11,6)
VDRL NEGATIV
PROGESTERON 1,17 NG/ML (recoltat in ziua 21 a menstrei) (f.foliculara <0,25-0,54; f luteala 1,5-20, ovulatie <0,25-6,22)

Alte rezultate ale analizelor:
anticorpi antiTPO 163 ui/ml (0-35)
proteina c reactiva 12,08 mg/l (240
colesterol hdl 54,52 mg/dl (optim >65)
tgo 20,01 u/l (0-31)
tgp 13,4 u/l (0-31)

La eco tiroida: aspect neomogen, plaje hipoecogene care alterneaza cu zone izoecogene, vascularizare crescuta la niv zone hipoecogene (posibile focare de tiroida recenta) ?am avut o raceala usoara in gat pe care n-am tratat-o pana la final.

Diagnosticul a fost de tiroida cronica autoimuna cu Euthyrox 50 mg astfel: timp de 2 sapt jumatate de comprimat si apoi cate 1 comprimat pe toata viata. Urmatoarea intrevedere stabilita cu medicul va fi in feb 2009, timp in care iau tratamentul de mai sus.

Mi s-a mai recomandat: Polipul scos, trebuie sa iau anticonceptionale cel putin 3 luni dupa aceasta operatie nu in scop contraceptiv ci pentru a regulariza hormonal; mi s-a spus ca, cu aceste rezultate ale analizelor risc sa am un copil cretin si ca oricum nu exista ovulatie. Chiar daca raman insarcinata sunt multe riscuri pe sarcina cum ar fi sa nu pot duce la termen sarcina, ruperea membranelor?!

Ce parere aveti asupra celor de mai sus? Sunt ingrijorata un pic si am o temere cand ma gandesc la ?inghitire hormoni?; Euthyrox poate sa dea crestere in greutate sau crestere pilozitate? am 31 ani cu 1,68cm si 67 kg si o usoara pilozitate la niv fetei, spatelui si. Inteleg ca ma pot gandi la un copil abia dupa 6 luni (3 luni contraceptive si o pauza dupa). Rezultatele analizelor sotului sunt normale.

Nu cunosc ca cineva din familie sa aiba afectiuni tiroidiene.

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:

– in primul rand, n-o sa ma pronunt asupra problemelor ginecologice, unde cred ca trebuie sa urmati indicatiile unu medic ginecolog;

– functia tiroidei este normala, asa cum arata valorile TSH si freeT4; nivelul crescut al ATPO precum si ecografia tiroidiana sustin faptul ca exista un atac autoimun asupra tiroidei- tiroidita cronica (Hashimoto); concluzia este ca aveti o afectiune a tiroidei care, la acest moment, nu este suficient de severa pentru a influenta formarea hormonilor;

– tratamentul cu 50 micrograme de Euthyrox pe zi poate fi usor excesiv la acest moment, din moment ce functia tiroidei este deocamdata normala; la un nivel de 3.55 mcUI/ml a TSH cred ca era suficienta o doza de 25 micrograme/zi, mai ales in ideea ca exista studii care au aratat ca acest tratament scade frecventa problemelor legate de sarcina la femeile cu tiroidita autoimuna care au functia glandei pastrata; evident sunt necesare controale periodice, pentru ca boala poate evolua si doza trebuie ajustata; din punctul de vedere al functionarii tiroidei, conform cu analizele pe care le-ati prezentat, NU exista riscul sa aveti un copil cu deficit intelectual; doar daca apare hipotiroidia (deficitul de hormoni tiroidieni) se ia in considerare acest risc; in analize acest lucru (hipotiroidia) se exprima cel mai precoce prin cresterea TSH peste limita superioara a normalului;

– l-tiroxina (Euthyrox) nu are niciun fel de efecte androgenice, adica nu produce accentuarea pilozitatii si nici alte fenomene de acest tip (acnee, alopecie, etc); de asemenea nu produce crestere in greutate; este identic cu hormonul uman asa ca nu este o problema cu folosirea in sarcina;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Beatris says:

    Buna ziua!
    Sunt Beatris am 34 ani.
    In anul 2006 am facut primele analize pt tiroida
    2006 10 feruarie:

    Anticorpi anti TPO:53,10 VN:0,0-35,0
    TSH:1,52 VN:0,49-4,67
    FT3:2,62 VN:1,68-3,54
    FT4:0,70 VN:0,71-1,85

    Eco Tiroidian:
    lob drept 12,6-22,6-52 vol 7,8cm3
    lob stang 13-14-44 vol 4,1 cm3
    latero cervical fara adenopatii, istm cu diametru antero-posterior 4mm
    ambii lobi cu textura omogena

    Acum recen am mai facut niste analize:
    7 octombrie 2009

    TSH:0,373 VN:0,4-4
    FT4:1,10 VN:0,8-1,9
    Anticorpi anti TPO:<10 VN:<35
    Tyroglobulina:38,60 VN:0,83-68

    Eco Tiroidian 19 octombrie 2009
    lob drept dimensiuni normale AP 1,5cm transvers 1,3 longitudinal 3,3 ,
    structura difuz omogena
    lob sting dimensiuni normale ,diametru AP 1,4cm, transvers 1,4cm, longitudinal 3,3cm ,structura omogena,fara leziuni focale.
    Istm dimensiuni si structura normala.

    RIC -29 octombrie2009
    la 2 ore 9% VN:8-12%
    la 24ore 11% VN:36-43%
    Scintigrafia tiroidiana cu I131 : evidentiaza lobii tiroidieni moderat mariti, mai ales lobul sting cu captare difuz neomogena a I131 ( interpretare dificila datorita ? foarte scazut)

    In familie nimeni nu are probleme cu tiroida dar tata are Schelodermie,PoliArtrita.
    Acum 2 an in 3 luni m-am ingrasat 15 kg, care am mentinut cam un an ( in perioada asta urmamun tratament cu Medrol 16 mg/1 sapt 8mg/1 sapt 4mg/4 luni) dupa care anul trcut in 6 luni am reusit sa slabesc 15kg,pe care anul acesta in interval de 3 luni februarie-aprilie le-am pus napoi.
    Am durei articulare ,musculare;

    – din 2005 iunie sunt cu diagnostic cu :
    Spondiloartropatie seronegativa.Artite reactive
    Polimiozita in observatie
    ?PR
    ? Sclerodermita sistemica
    cu un HLA B27 POzitiv
    Sacroileita stadiul II cu displazie de sold
    Sindrom Raynaud

    Nu am primit inca nici un fel de tratament petru Tiroida
    V-as ruga mult sa imi spuneti ce tratament indicati; daca starea mea permita sa am o sarcina
    Pina acum nu am ramas insarcinata,probleme ginecologice:chis ovarian sting 14-29mm ,ovar drept micropolichistic; ciclu regulat la 28 zile
    La medicul meu endocrinolog numai saptamana urmatoare ajung
    Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra
    Va multumesc

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu