Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,621 Comentarii »

 1. Olivia says:

  Buna ziua,
  Am revenit cu o completare la postarea initiala.
  Acestea sunt datele medicale ale mamei mele. Varsta 62 ani.
  Diagnostic clinic: gusa polinodulara
  Piesa trimisa: piesa de tiroidectomie totala
  Examen maeroscopie:
  Piesa de tiroidectomie totala LS de 45/28/1 imm, suprafaţa uniforma pe suprafaţa de secţiune cu mica formaţiune nodulara cu diametru maxim 3mm.continui cenuşii.LD de 50/27/20inm. suprafaţa relativ uniforma pc suprafaţa de secţiune 3 formaţi tini nodul are. cea mai mare cu diametru maxim de 9mm situata mediolobular si la polul inferior, de culoare albicios- cenuşie. Istm de 27/9/5mm, omogen brun Blocuri 3
  Examen histopatologic:
  Tiroida ce prezintă la nivelul lobului drept nodul constituit din proliferare tumorala cu celule .le talie medie, cu citoplasma clara sau palid eozinofila. moderat pleomorlism nuclear, nudei hipereromi unii cu cromatina granulara. Celulele sânt dispuse solid, delimitate zonal in grupuri de septuri conjunctive, stroma bine reprezenta aspect hialin aedului*. Sunt prezenţi foliculi tiroidieni incluşi in leziune. Aspectul histopatologic este iualt sugestiv pentru un carcinom medular tiroid ian. Leziunea prezintă interceptarea capsulei si minima extensie ex trai i roi di una.
  Nu se identifica elemente sugestive pentru hiperplazie de celule C.
  Leziunea are vascularizatie moderata.
  Fara clemente de invazie vasculara.
  Desmoplazoa stromala este absenta.
  Lobul stâng este in limite histologice normale.
  Aspectul histopatologic pledează pentru im carcinom medular tiroidian. Este necesara imunohistochimie pentru confirmarea diagnosticului (blocul 2).
  Concluzie: Carcinom medular tiroidian pT3.

  Va rog mult, eu nu inteleg mare lucru, medicul nostru este in concediu, medicul care a efectuat operatia nu ne-a spus nimic, imi puteti spune la ce sa ne asteptam, ne putem da seama daca s-a extins? cat este de grav? Ce sa facem in continuare?
  Multumesc mult, astept un rapsuns de la dvs.
  O zi buna!

 2. Olivia says:

  Buna seara,va mulțumesc pt răspunsul anterior. Mama mea a fost diagnosticata, in urma operației, cu carcinom medular tiroidian, malign, calcitonina fiind 125. Urmează inca o analiza la institutul Matei Babeș.cum putem știi daca s-a extins sau daca o sa mai apara sau daca in urma operației putem spune ca a fost eliminata boala…Mulțumesc

 3. Doina says:

  Buna ziua, domnule doctor.
  Sunt insarcinata in 6 saptamani si 4 zile, am tiroidita cronica cu hipo descoperita in 2006. Azi am facut prima data tsh-ul in sarcina si a iesit 4,18 (valoare de referinta intre 0,33-4,59), iar ft4 este 17,7 (val referinta 12,05-19,6). Din 26 august de cand am aflat ca sunt insarcinata am ramas pana in prezent pe 125 eutirox, pana la acea data luam 5 zile 100, iar 2 zile 125. La sfarsitul lunii aprilie tsh-ul era de 1,48.
  Medicul endocrinolog este disponibil pentru consultatii foarte tarziu si nu pot sta pana atunci asa, e bine daca cresc si raman pe 150 eutirox si sa repet dupa 14 zile tsh-ul sa vad daca a scazut sub 2.5?
  As vrea sa mai stiu daca aceasta valoare de 4,18 poate pune probleme pentru dezvoltarea embrionului (stiu ca ghidurile recomanda ca tsh-ul sa fie mentinut sub 2.5, dar la mine s-a marit si nu stiu cat de riscant poate fi).
  Va multumesc.

 4. Roxana says:

  Buna ziua. Numele meu este Roxana si am 28 de ani. De aprox o luna urmez tratament cu Euthyrox de 25 mg de luni pana vineri. De cateva zile am aflat ca sunt insarcinata.
  Trebuie sa repet tsh inainte de a ma duce la medicul endocrinolog?
  Trbuie sa maresc doza cu 50%?
  Trebuie sa iau tratamentul si in weekend?
  Multumesc

 5. Popovici Mirela says:

  Bună ziua!
  Am 52 de ani, sex feminin (1,56 m şi 50 kg), nu am rude de gradul I cu probleme de tiroidă, nu fumez, nu am alte boli.
  Sunt la menopauză de 2 ani şi mi-am făcut analizele pentru că persistau prea mult simptomele acesteia: transpiraţii, palpitaţii, îmi tremurau mâinile, insomnii, tensiune mărită, irascibilitate, probleme de memorie, m-am îngrăşat, nu mult dar mă simţeam mai mult umflată (ca un cozonac), mă mănâncă pielea (mai ales noaptea), mă doare/ustură pielea de pe coapse. Analizele cu probleme au fost:
  Colesterol total: 240,4 mg/dl (150 – 200 mg/dl)
  Calciu ionic: 4,15 mg/dl (4,2 – 5,2 mg/dl)
  FT4: 14,80 pmol/L (12 – 22 pmol/L)
  TSH: 5,93 µUI/ml (0,27 – 4,20 µUI/ml)
  Medicul de familie m-a trimis la endocrinolog, care, după un control foarte sumar (nu din vina doamnei doctor), mi-a pus diagnosticul de hipotiroidie şi mi-a prescris 2 săptămâni de Euthyrox 25µg (1/zi) şi Magne B6 premium. Mi-a spus să fac după 10 zile de tratament, fără să-l întrerup, următoarele analize:
  FT4: 18,81 pmol/L (12 – 22 pmol/L)
  TSH: 2,29 µUI/ml (0,27 – 4,20 µUI/ml)
  Anti TPO: 17,34 UI/mL (0 – 34 / UI/mL)
  Anticorpi antiTG (anti tiroglobulina): 19,6 UI/mL (<18 UI/ml)
  Ac. anti receptor TSH (TRAb, LATS): 0,934 UI/L (<1,75) – sensibilitatea funcţională: 0,9 UI/L
  Am luat Euthyrox 15 zile, mă simt mai bine, adică, m-am „dezumflat” (am slăbit 1 kg), nu mai transpir aşa mult, nu-mi mai tremură mâinile, mi s-a reglat tensiunea şi nu mai sunt aşa de agitată.
  La medic trebuie să merg abia peste o săptămâna (aşa am reuşit să mă programez), cu rezultatele şi să fac şi o ecografie. Aş vrea să-mi spuneţi dacă chiar am probleme cu tiroida şi dacă să mai continui cu Euthyrox până merg la medic (încă 6 zile). Vă mulţumesc!

 6. Iulia says:

  Buza ziua
  La o saptamana dupa tiroidectomia totala analizele sunt: FT4 = 0.686 (minimul este 0.8), T3 mai mic de 40 (e normal) iar TSH = 9.84 (maximul este 4). Mentionez ca inainte de operatie aveam hipertiroidita autoimuna Graves, am 17 ani si nu am inceput tratamentul cu eutyrox.
  Multumesc.

 7. Bubuioc Ina says:

  Buna ziua, am 42 ani, diagnoza-gusa difuza toxica gr.I subcompensata. oftolmapatia gr I. Tratament- tirozol din 01.01.2017, la moment sunt pe 7.5 mg-5 zile +5 mg-2 zile saptaminal. Analizele din 03.06.17: TRab <o.3
  FT4 17.3
  TSH 0.028
  FT3 5.78(2,76-6,45)
  Analizele din 06.09.17:
  TF4 21
  TSH 0.006
  FT3 5,2
  Mi s-a recomandat marirea tirozolului pina la 10 mg si PREDNIZOLON 20 mg pu o luna.
  Asi dori sa fiu sigura ca este nevoie sa administrez si prednizolonul, deoarece are reactii adverse severe. va multumesc din suflet pentru ajutor!

 8. Ramona says:

  Bună seara,numele meu este Ramona,am 30 ani,în 2013 am făcut tiroidectomie totala,în urma careia am fost diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian bine diferențiat multifocal, prezent în ambii lobi tiroidieni,mi s-a administrat Iod I-131.După 1-2 ani de la operație, am observat ca am o mare problema în privința libidoului,de fapt lipsește cu desăvârșire,E posibil sa fie din cauza afecțiunii? Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac,ce sa iau,încotro s-o apuc,sunt disperata, intrucat îmi doresc și un bebe.Vă doresc o zi buna

 9. Capreanu Gabriela says:

  buna seara,
  am varsta de 49 de ani , am tiroida scoasa total din septembrie 2015,am avut noduli si va rog sa ma ajutati cu un sfat…..in prezent sunt pe eutyrox de 100 de luni pana vineri inclusiv,sambata 75 si duminica 75.valorile analizelor pe care le-am facut cu o saptamana in urma sunt..TSH 2,14, FT4 17,79 ,CALCIU IONIC 4,1 ,CALCIU SERIC 9,92 PROTEINE TOTALE SERICE 7,78, FOSFOR SERIC 3,69, 25OH-VITAMINA D23,5 SI PTH 59,1… doza este ok ?si are legatura faptul ca sunt o persoana echilibrata la mancare greutatea fiind de 68 kg inainte de operatie si acum am 78 ?va multumesc anticipat ca va rupeti din timpul dumneavoastra liber si multa sanatate

 10. Mariana says:

  Multumesc pt raspuns .Vream sa intreb in legatura cu Tg acela mare ( 113 cu pauza de 2 saptamani de tratament ) in condiitile in care dupa 2 cure de iod nu scade si nici recidive nu sunt , exista alt tratament oare in Germania ?

 11. RATA LACRIMIOARA says:

  Buna ziua .
  Sunt Rata Lacrimioara cu intrebarea 1734
  Va multumesc pentru raspuns.
  Intrucat Doamna prof. Piciu de la IOCH Cluj este in concediu si nu se poate lua legatura decat dupa 13.09.2017 as vrea daca se poate sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste doza de Euthyrox in functie de analizele prezentate in 1734.
  Mentionez ca iau urmatoarele doze L-S:0,75 iar D:100

 12. Rata Lacrimioara says:

  Buna dimineata
  Sunt Rata Lacrimioara cu intrebarile 1692 1695 1696 1732 1733
  Va dog daca se poate sa ma lamuriti daca aceste tremuraturi din corp sunt din cauza acelui tsh Marit Sau sa fie alta cauza

  Va multumesc

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu