Radu Ardelean:
Buna dimineata ,
Am 25 de ani , barbat , 1.96m intaltime , 97 de kilograme . In ulmele 6 luni am avut o varietie de greutate intre 91-98 de kg dar am si tinut dieta in aceasta perioada(cand am slabit , ulterior am crescut iar in greutate)
In urma cu 4 luni am descoperit la un control de rutina ca am gusa polinodulara.
Volumul lobului drept este de 7.9 cc, iar volumul lobului stang este de 18.5 cc
Lob toroidian drept : Parenchimul ocupat de mai multe formatiuni parenchimatoase , bine delimitate , cu contur regulat , bogat vascularizate , cu diametrul de 9.3/11.7 mm si 6/8.3 mm.
Lob tiroidian stang: Parenchimul ocupat de o formatiune parenchimatoasa , cu contur regulat, inomogena, bogat vascularizata atat periferic cat si intranodular . Este ocupat cvasitotal de o formatiune macronodulara hipoecogena. Dimensiuni : 25/24.9/39.4 mm (12.7ml)
Analizele efectuate pana acum sunt :
TSH 1.57 (0.39-6.16)
FT4 1.39 (0.8-2)
Anticorpi anti tiroglobulina 8.7UI/mL (<34)
FT3 Triiodotironina libera 2.44pg/ml (1.45-3.48pg/ml)
CEA ( Antigen carcinoembrionic )0.3ng/mL (<3.4)
Calcitonina 2.64pg/ml <13
In urma cu 6 ani am suferit o operatie de indepartare a unui varicocel(anestezie locala) , iar in urma cu 6 luni am suferit o operatiela umar (am avut o fisura a labrumului -anestezie generala) . Nu am antecedente in familie care sa fi avut astfel de probleme cu tiroida in familie .
Intrucat nimeni nu poate sa spuna clar daca este cancerigen sau nu (sau daca se poate transfarma din benign in malign in timp?? ) vreau sa imi dati o parere despre ce sa fac pe viitor ? Si care sunt riscurile daca aman operatia ?
Va multumesc mult ,
Radu
Raspuns:
– la varsta dvs, o gusa polinodulara cu un nodul de aproape 4 cm trebuie operata; daca la 25 de ani este atat de mare, este aproape cert ca operatia se va impune mai devreme sau mai tarziu, chiar daca ar fi vorba de noduli benigni; cu atat mai mult este indicata in cazul unui cancer tiroidian;
– precizari certe in privinta naturii benigne/maligne a unui nodul tiroidian se pot face in 2 situatii:
- punctie tiroidiana cu ac subtire;
- evaluare histopatologica a tiroidei indepartata la operatie – metoda definitiva de stabilire a unui diagnostic cert;
– fara una dintre cele 2 se pot face doar presupuneri, mai mult sau mai putin fundamentate;
– nivelul normal al calcitoninei exclude doar carcinomul tiroidian medular – o forma care reprezinta doar 5% din totalul tumorilor maligne de tiroida; pentru formele comune nu exista markeri tumorali;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii