elena m:
buna seara! ma numesc elena, 38 de ani, fara nici un fel de rude cu boli de tiroida. operata de apendicita in 94 si de polipi cand eram copil. de alte boli nu-mi amintesc. in 2012 am fost diagnosticata cu hipertiroidism (graves-b.) in urma analizelor:
tsh 0,01 (0,4-4)
ft4 11,8 (0,8-1,9)
atpo 2154 (0-60)
atg 415 (0-60)
tsi 1,42 (</=1)
eco: lob stg 6,8 x 2,1 x 2,5 cm, lob dr 6 x 2,7 x 2,3 cm, istm 0,8 cm
simptomele erau: puls mare (chiar si 150) de vreun an de zile, intoleranta la caldura, oboseala, o tuse care m-a tinut 2 luni, aparuta din senin. mentionez ca inainte cu 3 luni sa se descopere hipertiroidismul a murit mama
am facut tratament aproape 1 an, timp in care m-am simtit foarte bine, dupa care mi s-a administrat i 131 (15 mci). dupa aceea timp de cateva luni hormonii au fost in limite, ma simtem perfect, am ramas si insarcinata (mai devreme de 6 luni), am inceput sa iau eutirox 25, 50, 37,apoi iar 25, sarcina a decurs f bn, am nascut prin cezariana (dec 2013), copilul e normal (deocamdata), cu hormonii in limite. am ramas cu doza de 25 de eutirox.
totul bine pana la mijlocul lui februarie 2015 cand tsh era 1,21 (0,4-4), ft4 1,16 (0,8-1,9), atpo 607 si cand au aparut simptomele: palpitatii, senzatie de lesin (nu am lesinat niciodata), dureri de cap, oboseala, scadere in greutate (-9 kg din aprilie pana in prezent), tahicardie, tulburari de menstruatie, caderea parului mai mult decat normal. toate acestea imi afecteaza viata de zi cu zi. am ajuns si la urgente de cateva ori. analizele le fac de fiecare data la acelasi laborator particular renumit, eutiroxul il iau cum trebuie, adica cu cel putin jum de ora inainte de masa, cafeaua la o ora, alte vitamine la 4 ore minim dupa eutirox. am renuntat la alaptat crezand ca aceasta ar fi cauza simptomelor de mai sus, iar la urmatoarele analize din mai – surpriza: tsh 4.05 (0,4-4). endocrinologul mi-a crescut doza de eutirox astfel: l, mi, vi, d – 25, ma, j, s – 50. asa ca in iulie analizele erau: tsh 3,60 (0,4-4), ft4 1,01 (0,8-1,9), ft3 2,11 (1,8-4,2). mi-a mai iesit si calciul putin sub limita, la fel si b12 ( cu hemoglobina normala). celelalte analize in limite. am in continuare aceleasi simptome cu care m-am mai obisnuit intre timp. cel mai mult ma deranjeaza palpitatiile care uneori le simt si cateva ore pe zi. am fost la cardiolog si urmeaza sa fac o monitorizare holter. in afara de calciu si d3 nu iau alte medicamente, cu toate ca medicul cardiolog mi-a recomandat propanolol la nevoie ca sa nu influenteze holterul.
eco oct 2014: lob stg 10,9 x 11 x 28,2 mm, lob dr 9,8 x 10,5 x 30 mm, cu contururi usor neregulate, structura neomogena.
1. prima mea intrebare este, daca conform atpo, se poate spune cu aproximatie cand a aparut boala, daca trauma psihica a fost cauza sau exista de dinainte, avand in vedere tahicardia…
2. e adevarat ca simptomele pe care le am eu sunt specifice multor altor boli dar aceste simptome sunt trecute si in prospectul eutiroxului la efecte adverse. am vazut ca ati sfatuit pe cineva sa ia l tiroxin in loc de eutirox dar asta era in 2009. as putea sa-l incerc si eu, poate il suport mai bine?
3. hormonii sunt in limite dar am inteles ca pt a te simti normal e necesar ca tsh ul sa fie in jur de 1, ft3 si ft 4 in jumatatea superioara a intervalului de referinta. este adevarat?
4. se stie ca bolnavul cu hipotiroidism este usor depresiv cu toate ca eu n-am fost niciodata o fire optimista. in ultima vreme ma emotionez mai rau ca un copil si simt palpitatii indiferent daca emotia este pozitiva sau negativa. intrebarea ar fi cat anume influenteaza stresul, alti hormoni, medicamentele cum ar fi propanololul, lipsa vitaminei b12 – conversia hormonilor tiroidieni ? e vorba de cateva zecimi sau diferenta e semnificativa?
5. copilul are acum 1 an si 8 luni. cand ar fi indicat sa-i fac analiza ac. atpo? din ce ati auzit dv. s-au facut studii pe termen lung referitoare la copiii nascuti din mame iradiate cu i131 ?
va multumesc!
Raspuns:
1. un stres psihic major poate fi un factor declansator pentru hipertiroidie; totusi, trebuie sa existe si alti factori, cum ar fi predispozitia genetica si/sau alti factori de mediu; diagnosticul de hipertiroidie se poate stabili intr-un interval de saptamani pana la ani de la debutul simptomelor; nu se poate stii momentul debutului bolii decat in situatia foarte improbabila in care bolnavul are analize seriate care detecteaza alterarile hormonale inainte de orice simtpom;
2. avand in vedere rezultatele analizelor de laborator (TSH, Freet4) se poate exclude o cauza tiroidiana pentru simpomatologie; este foarte putin probabil ca dupa atata timp sub Euthyrox sa apara o intoleranta;
3. limitele precizate de dvs sunt cele optime pentru sarcina; cei mai multi bolnavi cu TSH pana la nivele de 8-10 μUI/ml sunt asimptomatici; deci, limitele pentru absenta simptomelor sunt mai largi;
4. in esenta, influenta e nesemnificativa;
5. daca sarcina a aparut la mai putin de 6 luni de la tratamentul iod radioactiv, poate fi prudenta o evaluare a tiroidei la copil (TSH, FT4, ATPO, ecografie); este, totusi, putin probabil sa se descopere vreo problema; copii nascuti din mame tratate cu iod radioctiv nu au nicio problema daca se respecta intervalul de siguranta;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii