Victoria:
Buna ziua, Dule doctor Tupea. Ma numesc Victoria, am 28 ani si o luna in urma am devenit mamica. Sint in terapie cu Eutirox de 0,25 mg, din luna iunie 2015, cind facind mai multe analize generale intrucit ma gindeam la posibilitatea de a deveni mama, mi sa stabilit urmatoarele ( alte analize fiind in norma):
Anti-tiroglobulina 322 UI/mL, valori de referinta < 115
TSH 4,41 UI/mL, valori de referinta 0,27 – 4,2.
La cerinta medicului am efectuat si ecografia glandei tiroide cu urmatoarele rezultate:
Lobul drept tiroidian, dimensiuni:
diametrul transvers 1,9 cm; diametrul antero-posterior 1,4 cm;
diametrul longitudinal 5,4 cm. Parenchim glandular cu ecostructura neomogena cu plaje hipoecogene si hiperecogene pe alocuri cu caracter pseoudomicronodular.
Istmul: grosime 2,5 mm, ecostructura relativ omogena.
Lobul sting tiroidian, dimensiuni: diametrul transvers 1,5 cm; diametrul antero-posterior 1,6 cm; diametrul longitudinal 3,9 cm. Parenchim glandular cu ecostructura neomogena cu plaje hipoecogene si hiperecogene pe alocuri cu caracter pseoudomicronodular.
Vascularizatia tiroidiana globala moderat crescuta.
Inferior pe lobi tiroideni sint prezente citeva adenopatii discret hipoecogene de pina la 12 mm.
Avind in vedere aceste rezultate, la indicatia medicului meu endocrinolog, din luna iunie 2015 am inceput tratamentul cu Eutirox de 0,25 mg dimineata. Practic peste o luna am ramas insarcinata, fapt care sa confirmat la inceputul lunii septembrie si tot de atunci la recomandatia medicului endocrinolog am marit doza de Eutirox la 0,50 mg pe toata perioada sarcinii si nu am folosit sare iodata si alte produse care contin iod, cum ar fi nucile. Deasemenea n-am primit nici complexe de vitamine pentru femeile insarcinate, deoarece contineau Iod. Sarcina si nasterea au fost in norma si in termen.
La o saptamina dupa nastere, la recomandatia medicului meu endocrinolog am micsorat doza de Eutirox din nou la 0,25 mg si inca peste 1-2 saptamini am repetat analizele pentru glanda tiroida. Iata rezultatele:
T3 1,6 nmol/L, valorile de referinta 1,27 – 3,07.
T4 102,4 nmol/L, val de referinta 66 – 181.
Free T4 ( FT4) 16,4 pmol/L, val. de referinta 10,6 – 22,7.
TSH 1,2 ?UI/mL, valori de referinta 0,27 – 4,2.
Anti-tiroglobulina 18 UI/mL, val de ref. < 115.
Anti-TPO ( anti-tiroidperoxidaza) 12 UI/mL, valori de ref. < 34. Intrebarea mea este: ar fi bine acum sa intrerup tratamentul cu Eutirox de 0,25 mg ( dupa cum mi-a recomandat medicul) avind in vedere faptul, ca alaptez copilul? Pot intrebuinta in alimentatie sare iodata si alte alimente care contin iod? Pot sa incep a le consuma sau nu? Cum sa procedez pentru binele copilului?
Va multumesc anticipat.
Raspuns:
– tratamentul cu Euthyrox NU este contraindicat pe perioada alaptarii; deci alaptarea nu ar trebui sa fie un motiv de intrerupere; copilului o sa-i fie la fel de bine, indiferent daca dvs luati sau nu 25 micrograme de Euthyrox;
– se poate face o incercare de intrerupere, dar parerea mea este ca la 3-6 luni de la nastere boala (tiroidita autoimuna) se va reactiva si tratamentul va fi (din nou) necesar; totusi, daca se vor face controale regulate, o eventuala dereglare a functiei tiroidiene se va putea corecta din timp, astfel incat sa nu apara simptome;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii