Victor:
Buna ziua, domnule doctor. Am nevoie, va rog, de opinia dumneavoastra.
Sotia mea (30 de ani) in luna ianuarie a suferit un avort spontan (la 30 de zile, calculate de la ultima menstruatie, deci sarcina era incipienta, daca nu si-ar fi facut beta hcg inainte de intarzierea menstrei, cu siguranta nu ar fi stiut ca acea sangerare este de fapt un avort spontan, ci s-ar fi gandit ca e menstra). Are tiroidita autoimuna cu hipotiroidie descoperita in 2006 (si eu am acelasi diagnostic), sub tratament cu eutirox, tsh, ft4 si restul analizelor tiroidiene sunt in limite normale. A dozat si progesteronul cand a facut beta hcg-ul, iar analiza a fost buna. A facut toate analizele de boli infectioase si progesteronul la 7 zile dupa ovulatie (in urma cu o luna) si acestea au iesit bune.
Ecografic, d.p.d.v ginecologic este totul normal. A consultat 2 medici ginecologi (cel la care a fost inainte de a se declansa avortul spontan si post avort, a spus ca nu e nevoie de alte investigatii, iar un alt medic ginecolog i-a spus ca el considera de bun augur ca orice femeie, chiar si dupa un singur avort spontan, sa faca profilul de trombofilii). Sotiei mele in urma cu cativa ani i-a iesit o hemoglobina de 10,5 si o feritina sub limita normala, iar la frotiu de sange periferic iese o anemie normocroma normocitara cu poikilocitoza usoara, feritina si hemoglobina sunt in prezent in limite normale, in urma unui tratament cu fier.
Pentru acel profil trombofolic am cerut parerea unei cunostinte, care este hematolog si a tratat-o pe sotia mea de acea anemie (ii stie istoricul medical) si parerea lui a fost ca daca in familie nu au fost cazuri de boli vasculare nu este cazul sa faca acel profil, a zis ca ceea ce poate face este o coagulograma, tgo, tgp (analize pe care le-a mai facut in urma cu un an si ceva si au iesit bine) si i-a mai sugerat sa faca anticorpii antinucleari imunofluorescenta si anticorpii anti-ADN dublu catenar (am inteles ca acestia sunt pentru diagnosticul bolii LES). A zis ca in contextul bolii de tiroidita sugereaza dozarea anticorpilor pt lupus. Singurul simptom pe care sotia mea il are de multi ani este o durere ocazioanala, de oase, care tine foarte putin si care nu necesita medicatie, deoarece nu este puternica si care apare in speciale la schimbarea vremii (ceata, ploaie, anotimp rece), are si insuficienta de vitamina D3 (11.5, iar nivelul optim trebuie sa fie peste 30).
Citind pe internet anumite studii, am inteles ca bolile de tiroida autoimuna sunt de cele mai multe ori asociate cu alte boli autoimune (fie de organ, fie sistemice).
Din acest motiv va scriu si dumneavoastra, avand in vedere ca sunteti medic endocrinolog, ce parere aveti, este cazul ca sotia sa isi faca acei anticorpi pt lupus sau nu?
Precizez ca noi, pana in iarna nu am mai incercat sa concepem.
In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns, va multumesc si va doresc toate cele bune.
Raspuns:
– un pacient cu tiroidita autoimuna are un risc ceva mai mare sa faca si o alta boala autoimuna (cum este si lupusul) decat un pacient fara tiroidita; totusi, asta nu inseamna ca tiroidita autoimuna este „de cele mai multe ori asociata cu alte boli autoimune”; in marea majoritate a cazurilor, de fapt, NU este asociata cu nicio alta boala autoimuna;
– ar trebui consultat un reumatolog; daca acesta considera ca exista elemente de suspiciune pentru lupus, poate recomanda testele de laborator necesare; prezenta unei tiroidite NU este un motiv pentru a face de rutina anticorpii anti-ADN dublu catenar;
Toate cele bune,
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii