Raluca:
Buna ziua!
Ma numesc Raluca, am 34 de ani si as avea mare nevoie de parerea dumneavoastra legata de tratamentul pe care il urmez pentru tiroida, pentru ca nu ma simt bine dupa el si nu stiu ce sa mai fac.
Inainte sa ajung la partea cu tiroida, trebuie sa va spun ca am fost operata in anul 2014, la Institutul Oncologic de o tumoare ovariana. A fost o tumoare borderline seroasa. Mi s-a scos tot ovarul drept, insa am ramas cu endometrioza (pe colonul ascendent, pe uter si pe peritoneul vezical). Pentru endometrioza, urmez tratament cu anticonceptionale (Karissa), luate continuu (ca sa nu am menstruatie). Doar la sase luni las menstruatia. In decursul celor sase luni, eu mai am mici sangerari, pe care le opresc luand cateva zile doua anticonceptionale. Pe langa endometrioza, mai am si anemie Biermer, pentru care fac cate o injectie de vitamina B12 pe luna.
Anul trecut am aflat ca am tiroidita Hashimoto Gusa nodulara gradul II si hipotiroidism primar. Pentru aceasta afectiune, am inceput sa iau de sase luni Euthyrox. Astfel:
Fara Euthyrox: TSH-ul era 8 (interval 0.27-4.20), Ft4 era ok.
Dupa sase saptamani de Euthyrox de 37,5 mcg: TSH-ul era 5,39 (interval 0.27-4.20)
Dupa o luna de Euthyrox de 50 mcg (de luni pana vineri) si de 75 mcg (sambata si duminica): TSH-ul era 4,5. Am facut si analizele de suprarenale si erau ok.
Am luat doua saptamani Euthyrox de 75 mcg zilnic, dar am acuzat dureri de cap zilnice (tip migrena doar pe partea dreapta a capului, ori cap tensionat/plin sau am simtit ca imi arde pielea capului) si doamna endocrinolog mi-a spus sa iau in continuare timp de patru saptamani Euthyrox de 75 mcg (de luni pana vineri) și 50 mcg (sambata si duminica). Conform analizelor de luna trecuta, TSH-ul a ajuns sa fie 3,04 (interval 0.27-4.20) si FT4 1.52 (0.93-1,70). Am continuat sa am dureri de cap, dar au fost mai putin intense.
Mi s-a spus sa iau in continuare Euthyrox de 75 mcg zilnic (pentru ca ar trebui sa ajung cu TSH-ul sub 2,5 – de ce nu stiu, pentru ca eu nu imi doresc o sarcina), insa am inceput din nou sa am dureri de cap zilnic (cel mai des tip migrena, pe jumatatea dreapta a capului). De trei saptamani iau zilnic Euthyrox de 75 mcg. Tensiune nu am (cam 115 cu 65 am de obicei), doar pulsul este un pic marit (ajunge si la 100-110 bpm). Nu am ameteli, nu am greata, nu am varsaturi. Doar de durerile de cap ma plang. Doamna endocrinolog mi-a spus sa iau si Propranolol de 10 mg dimineata si seara ca sa crestem toleranta la Euthyrox, dar imi scade foarte mult tensiunea de la el (96 cu 57) si de doua zile nu mai iau Propranolol.
De la inceputul tratamentului cu Euthyrox m-a durut capul o data sau de doua ori pe saptamana, dar din februarie zilnic am problema aceasta si va spun sincer ca sunt foarte ingrijorata si ma streseaza enorm de mult situatia aceasta. Ati mai avut cazuri in care sa apara dureri de cap de la Euthyrox? Oare dureaza cateva luni pana se obisnuieste organismul meu? Daca au trecut deja sase luni, se va obisnui corpul meu cu Euthyroxul vreodata? Sunt prea multi hormoni avand in vedere ca iau si anticonceptionale si trebuie sa nu am menstruatie? Anticonceptionale iau de ani de zile si nu am avut dureri de cap de la ele. Ultima menstruatie a fost in decembrie.
Va rog frumos sa ma sfatuiti si sa imi spuneti ce credeti! Practic, TSH-ul a scazut, medicamentul functioneaza, insa nu reusesc sa scap de durerile de cap.
Va multumesc frumos!
Raspuns:
- durerea de cap NU este unul din efectele adverse frecvente la Euthyrox, desi am mai avut pacienti care s-au confruntat cu aceasta problema;
- avand in vedere si tratamentul contraceptiv, as recomanda un consult neurologic pentru aceste dureri; la indicatia neurologului, poate fi indicat si un RMN cerebral;
- legat de tratamentul cu Euthyrox, eu as reduce doza la 50 µg/zi timp de 4-6 saptamani pentru a vedea daca apare vreo scadere in intensitatea si frecventa durerilor de cap; daca da, as creste apoi doza foarte lent, cu obiectivul de a mentine TSH-ul in jurul limitei superioare a normalului; daca nu planuiti o sarcina, NU e necesar un TSH in jumatatea inferioara a intervalului de normal;
- in contextul tratamentului cronic cu contraceptiv oral combinat, fara legatura cu boala de tiroida, sunt indicate: evitarea fumatului, mentinerea unei greutati normale, monitorizarea profilului lipidic, functiei hepatice si a glicemiei; de asemenea, poate fi indicata o ecografie mamara la 1-2 ani (obligatorie daca exista antecedente in familie de cancer de san);
Toate cele bune,
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).