Sorin M.:
Am onoarea să vă salut, domnule doctor!
Mă numesc Sorin M.
Am o problemă , zic eu , interesantă și pentru dumneavoastră:
Fiul meu, în vârstă de 24 de ani, a fost operat în septembrie 2023 . Tiroidectomie totală. Concluzia anatomopatologului a fost gușă dishormonogenetică. Ideea e că deși mare în dimensiuni (volum LTD 45ml, LTS 30ml) și cu multipli noduli, situatia a fost benignă.
El se afla de la vârsta de 4 ani sub tratament pentru hipotiroidism.
Înainte de operație lua doza de 150 eutyrox.
După intervenție, am crescut doza , începând cu 100, până la 150.
Problema pe care nu o pot lămuri este urmatoarea: deși ia doză de 150 eutyrox în prezent TSH este undeva între 5 și 6 (valori de referință 0.27-4,2) iar FT4 oscilează intre 24 și 26 (val. de ref. 12-22).
Nu se pune problema nerespectării orei fixe pt tratament, combinații cu alte tratamente, cafea sau alimente mai repede de doua ore după administrarea dozei de eutyrox.
TG e <0.04, toate celelalte analize sunt în limite perfect normale.
Ideea e că , în urma tratamentului, pare a fi , în același timp atât în hiper cât și în hipotiroidism.
Medicul endocrinolog ne-a recomandat să creștem doza la 175. Asta probabil va genera un TSH în jur de 30. Dânsul afirmă că după tiroidectomia totală contează doar TSH. Oare așa să fie? Din moment ce FT4 e mare, e prezent în sânge, e clar un compus care deja a trecut printr-un proces chimic de transformare/absorbție la nivelul organismului.
Alte simptome nu există. Sau, ma rog, deși n-avem „tradiție de familie” , în ultimii doi ani, fiul meu dezvoltă o alopecie accelerată. Nu sunt sigur dacă are vreo legătură directă cu tiroida.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!
Raspuns:
- rezultatele NU arata ca se afla „în același timp atât în hiper cât și în hipotiroidism„, ci doar ca doza actuala de Euthyrox este usor insuficienta (hipotiroidism subclinic);
- exista doi hormoni tiroidieni esentiali: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3); T4 este hormonul principal (din punct de vedere cantitativ) produs de tiroida, dar T3 este de fapt forma mai activa si care exercita majoritatea efectelor biologice; la nivelul tesuturilor tinta are loc o conversie din T4 in forma mai activa, T3; aceasta conversie este reglata local, in functie de necesitatile tesutului respectiv; de aceea, in cazul tratamentului cu Euthyrox (T4), DACA TSH-ul e in limite, nu conteaza atat de mult valoarea T4/FT4, acesta fiind mai degraba un „depozit circulat” din care, in functie de necesitati, tesuturile isi transforma cat au nevoie in forma mai activa, care e T3 (triiodotironina);
- avand in vedere cele de mai sus, indicatia de crestere a dozei de Euthyrox, este corecta;
- nu exista o legatura directa intre operatia de tiroida, tratamentul cu Euthyrox si alopecie; daca hipotiroidia diagnosticata la 4 ani a fost cauzata de o tiroidita autoimuna (Hashimoto), un substrat imunitar comun cu alopecia este posibil, FĂRĂ a însemna că una a cauzat-o pe cealaltă sau că evoluția uneia este influențată de a celeilalte;
Toate cele bune,
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).