Răspunsuri la întrebări (170)

anamaria:

buna ziua
am 31 de ani si in urma unor analize mi s-a spus ca am volori crescute la TSH (5,68). Mentionez ca Tiroxina are o valoare de 1,05 ng/dL. In familie nu se cunosc cazuri de afectiuni ale tiroidei. in ultimele luni am slabit 4 kg desi nu mi-am schimbat regimul de alimentatie, dar in schimb a fost o perioada mai stresanta. va rog sa imi spuneti in ce masura valorile crscute ale TSH imi pot influenta sanatatea. Medicul care mi-a interpretat analizele mi-a spuns sa nu imi fac probleme, dar m-ar interesa si opinia dvs.
va multumesc

Raspuns:

– nivelul minim crescut al TSH poate indica prezenta unui hipotiroidism subclinic; aceasta disfunctie tiroidiana este caracterizata de productia adecvata de hormoni (nivelul normal al tiroxinei libere, freeT4) doar printr-o stimulare mai accentuata prin intermediul TSH (cu valoare usor crescuta); in multe situatii, aceasta forma de hipotiroidie usoara precede forma mai severa, hipotiroidismul clinic, in care se inregistreaza si scaderea concentratiei hormonilor tiroidieni (T3 si T4);

– cea mai frecventa cauza de hipotiroidie este tiroidita autoimuna (Hashimoto); pentru a confirma prezenta acestei afectiuni recomand masurarea nivelului anticorpilor specifici, ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina (Ac anti-Tg); daca cel putin unul dintre acestia este gasit in titru semnificativ crescut, se poate pune diagnosticul de tiroidita autoimuna; aditional, ecografia tiroidiana poate arata modificarile caracteristice acestei afectiuni; detalii despre tiroidita Hashimoto, aici, aici si aici;

– daca valoarea TSH este in mod repetat crescuta peste limita superioara a normalului, chiar in absenta unui nivel ridicat al anticorpilor specifici, tratamentul cu l-tiroixina poate fi indicat; obiectivul acestui tratament este de a readuce TSH-ul in limite normale; acest aspect devine mult mai important in contextul unei sarcini,cand este obligatoriu ca nivelul hormonilor tiroidieni sa fie optim;

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (170)”

  1. Stimate domnule doctor,

    Va multumesc mult pentru considerarea mesajului si simptomelor mele. Mi s-a facut si ecografie abdominala, (uter si ovare), analiza prolactinei in doua rinduri; a iesit marita o data si apoi in limite normale. Mi s-a facut examen neurologic, MRI la cap, encefalograma toate au iesit normale. Voi continua cu investigatiile. Pentru insomnii si starile neurologice pe care le mentionati am incercat lorazepam, diazepam, fara imbunatatire a simptomelor, ba dimpotriva starea de agitatie s-a marit uneori. In urma cu citiva ani am incercat un produs care stimuleza producerea serotoninei, 5-HTP (5-Hydroxytryptophan). Dupa o luna de administrare am avut simptome foarte rele de ameteli si presiune in cap, agitatie puternica, insomnie. Starile s-au eliminat dupa doua saptamini de tratament cu Serc. Acesta e motivul pentru care nu am crezut ca un SSRI mi-ar rezolva problemele. Aveti vreo sugestie in acest sens, o explicatie pentru reactiile mele la acest stimulant natural de serotonina? Va multumesc inca o data pentru explicatii si sfaturi. Pagina dumneavoastra este pentru toti cititorii o raza de speranta spre vindecare si o minunata cale de comunicare intre pacienti si specialisti medicali. Sinteti un exemplu demn de urmat in lumea medicala.
    Laura Diaconu

  2. Buna ziua, domnule doctor!
    Ma numesc Stan Stefania, am 29 de ani si 8 luni, 154cm si 50kg si cu o luna in urma, la recomandarile medicului ginecolog, am mers la un medic endocrinolog unde mi s-a recomandat sa fac urmatoaerele analize hormonale care au iesit in felul urmator:
    T3(triiodotironina)= 5.1nmol/L, valori de referinta 1.3- 3.1
    T4(tiroxina totala)= 224nmol/L, valori de referinta 66-181
    TSH= <0.005, valori de referinta 0.27- 4.2
    VSH= 5, valori de referinta <25
    Anti receptor TSH(TRab)= 4.04UI/L, limita de decizie clinica 1.75UI/L
    Anti-tiroglobulina= 12UI/mL, valori de referinta < 115
    Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)= 6, valori de referinta <341.In afara de aceste analize am mai facut, la recomandarea medicului ginecolog, urmatoarele analize:

    – in ziua 15 a CM
    Estradiol= 736pg/ml, valori de referinta 94- 508
    LH= 21.93mUI/ml, valori de referinta 24- 105
    Prolactina= 23.31ng/ml, valori de referinta 1.39- 24.20

    – in ziua 21 a CM
    Progesteron= 8.78ng/ml, valori de referinta 4-25

    – in ziua 3 a CM
    FSH= 13.6mUI/ml, valori de referinta 4-13
    LH= 7.7mUI/ml. valori de referinta 1-18 (aici, rezultatul s-a pus in chenar , desi se incadreaza in valorile de referinta)
    Testosteron total 0.34ng/ml, valori de referinta 0.05-0.75

    Precizez ca in afara de bolile copilariei si o frecventa amigdalita, tot in copilarie, nu am suferit de nici o boala si nu am facut nici un fel de tratament.
    De asemenea nu pot preciza cu exactitate, dar s-ar putea ca tatal meu sa fi avut probleme cu tiroida, deoarece imi aduc aminte de la mama, ca la putin timp dupa nasterea mea, tata a slabit foarte multe kg si a albit complet (piele si par). Din pacate, parintii mei sunt decedati, motiv ptr care nu pot fi foarte exacta.
    Sunt programata la medicul endocrinolog, dar cum mai am de astept destul de mult pana sa ajung la consult, v-as ruga pe dumneavoastra sa ma lamuriti, intrucat sunt foarte speriata. Vreau sa stiu ce riscuri sunt daca raman insarcinata, deoarece aceasta este cea mai mare dorinta a mea, in momentul de fata.

    Ce pasi ar trebui sa urmez?
    Vreau sa va mai intreb daca regimul de slabire a influentat in vreun fel aparitia acestei probleme, intrucat am tinut diete destul de multe.
    Multumesc anticipat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.