Răspunsuri la întrebări (288)

Oana Vasile:

Buna ziua dl doctor! Am vazut ca in perioada 20-28 octombrie 2010 nu veti putea raspunde la intrebari, iar intrebarile trimise in acest interval nu vor primi raspuns ulterior.
Am sa mai postez inca odata intrebarea.

Buna ziua! Mi-ati raspuns la intrebarea nr. 242
Revin cu rezultatul histopatologic

Diagnostic Histopatologic postoperator
Raport Preliminar
1) Carcinom scuamos cheratinizant cu arii de tip slab diferentiat, determinare la nivelul masei lobului stang tiroidian, cu invazia tesutului fibroconjunctiv si muscular striat adiacent, arii de invazie vasculara, necroza hemoragica, arii de slaba diferentiere cu aspect sincitial multinucleat.
2) Parenchim adiacent si de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate N.L.posibila determinare de vecinatate (esofag, trahee)
– se sugereaza evaluarea imagistica CT.
– evaluarea oncologica multidisciplinara

Vad ca nu e stabilit codul citologic neputandu-ne da seama ce stadiu e boala si daca sunt metastaze.
Oricum din spusele dl chirurg rezultatul nu e deloc bun, nici nu ne asteptam ca intr-o perioada atat de scurta sa se formeze un cancer atat de urat (practic e vorba de 5 luni de zile)

Va multumesc mult pentru amabilitatea de care dati dovada!

Raspuns:

– asa cum arata rezultatul examenului histopatologic, nu este vorba o tumora tiroidiana primara, ci de un neoplasm al altui organ, care generat o diseminare de dimensiuni mari la nivelul lobului stang tiroidian, mimand in acest fel un cancer tiroidian;

– carcinomul scuamos poate aparea la nivelul mai multor organe si tesuturi (piele, limba, mucoasa bucala, esofag, laringe, faringe, etc); cel mai probabil, urmatorul pas ar fi identificarea leziunii primare si, dupa aceea, stabilit daca este posibila o interventie chirurgicala care sa incerce sa elimine tesutul malign de la nivelul gatului; se pot lua in considerare tratamente postoperatorii de tipul radioterapiei si chimioterapiei; oricum, managementul bolii, de-acum inainte, tine intr-o mica masura de endocrinolog;

– intr-adevar, evolutia destul de rapida si forma slab diferentiata, cu invazie extensiva locala, arata o tumora destul de agresiva; tratamentul (operatie, chimio-, radiorerapie) ar trebui, macar, sa incetineasca evolutia bolii si sa prelungeasca supravietuirea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (288)”

  1. Buna ziua,

    Ma numesc Daniela si am 38 ani,am un baiat de 13 ani. La un control medical, doctoritei de familie i s-a parut ca baiatul are tiroida un pic marita la palpare. Am facut analize la Parhon si rezultatele au fost:
    T3= 241ng/dl, T4 = 7,9uUI/ml, TSH = 6,3 ATPO = 53 ui(n<34 UI/ml).(nu sunt trecute valori de referinta)
    Pe biletul de externare mai scrie: Stare generala buna, H =175,G=67kg, tegumente calde, normal colorate, gusa medie mobila cu diglutia elastica, nedureroasa, fara adenopatii laterocervicale, Stadiu Tanner G4/5, P4/5.
    Dupa ecografie medicul a spus ca nu sunt probleme cu tiroida. Dupa venirea rezultatelor la sange i s-a pus diagnosticul Tiroidita cronica autoimuna si i s-a prescris euthirox 50 ug 1cp/zi.
    Vreau sa va intreb daca diagnosticul pus si tratamentul este corect?
    Credeti ca este cazul sa facem analizele si la un alt laborator inainte de inceperea tratamentului?
    Cat timp o sa ia acest tratament?
    Mentionez ca baiatul nu are nici un fel de alte probleme (nu acuza stari de rau,nu oboseste) , a crescut in aceasta vara cam 7 cm si nu avem in familie pe nimeni cu probleme de tiroida.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.