liana:
Buna seara,
Am facut tiroidectomie totala in noiembrie 2010, cu urmatorul rezultat histopatologic postoperator:
1) Microcarcinom papilar multifocal: focare lob stang 0.9/0.7cm incapsulat si lob drept 0.5/0.4cm marginal , 0.1/0.1cm intraperenchimos
2) Parenchim de fomd polinodular, anizofolicular cu epitelii izolate de tip hiperfunctional, discret infiltrat inflamator cronic
3) Cinci limfoganglioni reactivi
Diagnostic citologic
– Cod citologic G1R1
– Cod stadializare ST 3
– Cod Morfologic M8340/3
– Stadializare PT 3 MB/PN 0
In ianuarie, la aproximativ 2 luni dupa operatie, la echografie s-a descoperit un ganglion in partea dreapta a gatului si mai multi mici in partea stanga.
Am rugamintea la d-voastra sa-mi spuneti, referitor la toate acestea, daca e posibil sa “emigreze” acele celule nenorocite si in alte locuri si care ar fi regimul alimentar pe care trebuie sa il am in evidenta de acum inainte? Mentionez ca sunt programata pentru a lua iod radioactiv, in luna mai. Va multumesc anticipat!
Raspuns:
– aspectul acestor ganglioni limfatici mariti la ecografie poate sugera daca sunt aparuti ca urmare a unei simple inflamatii sau au legatura ca carcinomul tiroidian; la modul ideal, adenopatiile suspecte din punct de vedere ecografic ar trebui punctionate pentru a confirma/infirma infiltrarea maligna;
– tipic, carcinomul tiroidian papilar are o crestere lenta, iar tendinta de a metastaza la distanta apare tarziu in evolutia bolii; in schimb, acest tip de cancer tiroidian se poate extinde, in mod caracteristic, la nivelul ganglionilor limfatici cervicali; deci, in cazul dvs, supravegherea ecografica a acelor adenopatii cervicale (completata eventual de punctia cu ac subtire) este foarte importanta;
– desi multi pacienti ma intreaba de regimul alimentar „recomandat” in astfel de cazuri, raspunsul este, poate, neasteptat: nu exista un astfel de regim; sigur ca pe internet (sau in randul cunostintelor) puteti gasi foarte multe opinii legate de acest aspect, totusi, din punct de vedere medical, nu s-a demostrat ca o anumita alimentatie aduce beneficii suplimentare; sfatul meu este sa pastrati o alimentatie echilibrata; doar cu cateva saptamani inainte iodul radioctiv va fi indicat un regim sarac in iod, pentru a nu scadea eficienta tratamentului;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
Buna ziua, domnule doctor.
Ma numesc Stan Stefania, am 30 de ani si sufar de boala Basedow. Am descoperit-o in luna martie anul trecut. In prezent sunt normotiroidiana, in urma tratamentului pe care l-am urmat, cu thyrozol si de vreo doua luni, si cu euthyrox.
Cu o sapt in urma, mai exact pe 3 ianuarie, am aflat ca sunt insarcinata, si doctorita la care merg mi-a spus sa iau propyltiouracil, cate 10mg de 5 ori pe saptamana, plus euthyrox cate 1/2 de pastila de 25mg, in fiecare zi, ceea ce am si facut. Precizez ca euthyroxul il iau in combinatie cu thyrozol inca de acum 2 sau 3 luni, cate 1/2 de pastila de 25 mg de 5 ori pe sapt.
Problema este ca in aceasta saptamana, de cand am aflat ca sunt insarcinata, am continuat sa iau si thyrozol, alaturi de propicil si euthyrox.
TSH-ul efectuat in data de 10 ian. are valoarea de 3,07microUI/mL (valori normale 0.27-4.2).
Intrebarea mea este daca doza mare de antitiroidiene pe care am luat-o in ultima saptamana (datorita faptului ca am inteles gresit), dauneaza in vreun fel bebelusului. Doctorita m-a certat putin, dar mi-a zis ca pana la urma nu e f grav.
Mai precizez ca ultimul CM a fost in data de 2 dec 2010 si ca in urma controlului ginecologic efectuat in ziua de 07 ian, sarcina mea arata in felul urmator:
VGUM- 5 sapt +1 zi
VGUS= 4 sapt + 4 zile
Daca doriti sa aflati tot istoricul meu, mi-ati mai raspuns la o intrebare in data de 22 aprilie 2010 (intrebarea nr 171)
Multumesc anticipat