Răspunsuri la întrebări (376)

Luminita Cosleacara:

Domnule Doctor,
In ultimele luni v-am urmarit promtitudinea raspunsurilor si profesionalismul sfaturilor date pacientilor de pe site-ul dumneavoastra.
Inainte de revelion v-am trimis un mesaj la care am primit raspuns ( intrebarea nr 347 ), pentru care va multumesc foarte mult.Revin cu cateva schimbari; la Institutul Babes in urma examenului imunohistopatologic tatalui meu i s-a schimbat diagnosticul ( initial a fost carcinom folicular – in urma operatiei de tireidectomie totala cu prezervarea nn recurenti si a paratiroidelor coborate).
Diagnosticul dat de Babes este urmatorul:
Carcinom papilar de tip varianta foliculara tiridian dezvoltat pe fondul unui adenom moicrofolicular si trabecular(aspect embriofetal)hemoragii,siderofagie,capsula scleroasa cu vase libere si calcificari subcapsulare.
Microcarcinom papilar tiroidian focar 0,1/0,1cm dezvoltat intraparenchimatos la aprox 0,3 cm de capsula tiroidei;parenchim adiacent anizofolicular cu arii epiteliale izolate de tip hiperfunctional.
Parenchim tiroidian anizofolicular cu arii epiteliale de tip hiperfunctional,hemoragii,siderofagie,scleroza.
Tireo pozitiv difuz;Ck 19 pozitiv zonal;CROMO negativ;Calcitonin negativ.
Carcinom papilar tiroidian multifocal cu doua focare;un focar dezvoltat pe fondul unui adenom microfolicular si trabecular(aspect embriofetal)si al doilea microfocar dezvoltat intraparenchimatos;parenchim tiroidian de fond anizofolicular cu arii epiteliale de tip hiperfunctional,hemoragii,siderofagie.
Intrebarile mele ar fi ce stadialitate are si dac in conditiile in care operatia a fost efectuata pe 7 dec.2010 inceperea terapiei este in reula pe 17.feb atunci cand avem programare. Este pre devreme?
In urma operatiei este normal sa ramana mici resturi din tiroida? Mentioez ca dna doctor care l-a operat i-a intrerupt tratamentul cu euthyrox 100mg/zi timp de 5 zile; nereusind sa facem programarea la terapia cu iod radioactiv la timp a trebuit sa reia tratamentul;aceste 5 zile l-au pus in pericol? Cele 27 de zile de regim fara iod inaintea terapiei cu iod radioactiv sunt de ajuns pt eficienta tratamentului?
La o luna de la operatie i-a fost recomandata pentru investigarea unor dureri si furnicaturi in picioare analiza de calciu seric total; rezultatul a fost de 10,3mg dar in aceasta perioada de dupa operatie a luat calciu D3 si alfa D3. Inainte de operatie PTH si Fosforul seric au iesit in limite normale. Ce inseamna asta in acest context ?
Ce sanse de insanatosire are si care vor fi urmatorii pasi de urmat pt a fi in siguranta?
Lovindu-ma in ultima perioada de superficialitatea si neprofesionalismul unor medici ma bucur sa constat ca exista medici deosebiti ca dumneavoastra si va felicit pt activitatea desfasurata.
In viitor o sa va caut personal la clinica Anima pt o problema a mea legata de tiroida care nu este foarte urgenta ( un nodul de 4 mm)
Va multumesc foarte mult pt timpul acordat.
Luminita Cosleacara

Raspuns:

– stadializarea cancerului tiroidian (si nu numai) se face in functie de dimensiunea si localizarea tumorala, de prezenta sau absenta metastazelor la distanta si a extinderii la ganglionii limfatici din regiunea gatului;

– in cazul tatalui dvs se precizeaza ca sunt mai multe focare, dar dimensiunea este data doar pentru unul singur; nu se mentioneaza nimic de ganglionii limfatici;

– avand in vedere tipul cancerului putem considera ca nu sunt metastaze la distanta; presupunand ca nu exista ganglioni limfatici afectati, ar putea fi vorba de stadiul I sau II;

– inainte de administrarea iodului radioactiv pacientul trebuie sa intrerupa substitutia (Euthyrox-ul), astfel incat nivelul TSH sa ajunga la cel putin 20-25 mUI/l; de asemenea, cu cateva saptamni inainte trebuie sa urmeze un regim sarac in iod, pentru ca eficienta radioiodului sa fie maxima;

– nu exista termenul de “prea devreme” pentru tratamentul cu iod la pacientii cu cancer tiroidian diferentiat cu conditia ca cele din paragraful anterior sa fie respectate;

– in niciun caz cele 5 zile de absenta a Euthyrox-ului nu au crescut in vreun fel riscurile asociate bolii;

– un nivel normal al calciului arata ca simptomele descrise au alta cauza, nu hipocalcemia; daca nivelul calciului din sange se mentine normal si in absenta tratamentului cu vitamina D si calciu, hipoparatiroidismul postoperator se exclude;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.