Răspunsuri la întrebări (431)

filip delia:

Buna ziua .
As vrea sa va pun si eu o intrebare. in urma cu 4ani am fost diagnosticata cu b. basedow(Trab=17,5UI initial ulterior 5,77dupa normalizarea functiei tiroidiene).Dupa 4ani de antitiroidiene, cu doua recidive la sistarea tratamentului am hotarat sa fac interventia chirurgicala, mai ales ca vreau o sarcina si am 34 ani.La examenul anatomopatologic concluzia a fost tiroidita Hashimoto. Se poate acest lucru? Mentionez ca nu am avut exoftalmie, iar atc ATPO si anti TG erau si ei crescuti la debutul bolii (ATPO-131).
Va multumesc

Raspuns:

boala Basedow-Graves si tiroidita Hashimoto sunt boli autoimune; diferenta este ca in tiroidita anticorpii (ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina) contribuie la distrugerea tesutului tiroidian, cu instalarea hipotiroidiei, in timp de in boala Basedow-Graves anticorpii (TRAb) produsii stimuleaza tiroida sa produca hormoni in exces; nivelul ATPO si Ac anti-tiroglobulina poate creste in ambele afectiuni, nivelul TRAb creste DOAR in boala Basedow;

– de asemenea, ambele afectiuni au drept modificare tisulara principala inflamatia; din aceste motive, aspectul la examenul anatomopatologic poate fi similar;

– in plus, istoricul de 4 ani, cu doua recidive la oprirea medicatiei, exclude o forma (relativ) atipica de tiroidita Hashimoto;

– in concluzie, acest rezultat nu pune in niciun fel la indoiala diagnosticul de boala Basedow-Graves;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (431)”

  1. Si am uitat sa va mai intreb…ar trebui sa opresc anticonceptionalele? Mentionez ca iau de 11 luni Mercilon. Ar putea fi problema cu tiroida de la ele?

  2. Buna ziua!

    Am 26 de ani si recent mi-am facut niste analize de sange unde mi-au iesit urmatoarele valori:
    T3 – 3(val normale 1.3-3.1)
    T4 – 132,4(v. normale 66-181)
    TSH – 8.77(v. normale 0.27-4.2)
    La fix o saptamana le-am repetat si am facut cateva in plus si au iesit urmatoarele valori:
    Antitiroglobulina – 58 (v. normale <sau=115)
    ATPO- 329 (val. normale <34)
    FT4- 14.9 (v.normale 12-22)
    TSH- 4.44 (val. normale 0.27-4.2)
    FT3- 4.8 (val. normale 3.9-6.7)
    Tiroglobulina- 77.5 (v.normale <78)
    Idee este ca nu inteleg cum intr-o saptamana a scazut singur TSH? Mi s-a spus k am tiroidita cronica autoimuna si k sa incep sa iau eutyrox ( asta dupa primele rezultate). Nu am luat si am mers la alt medic cu urmatoarele rezultate si mi-a scris pe diagnostic mixedem autoimun recent diagnosticat si mi-a zis tot de eutyrox.
    Am facut si o ecografie de tiroida unde mi-a gasit gusa medie si urmatoarele comentarii:
    Lob drept: structura hipodensa, arii hipoecogene, in 1/3 medie nodul hipoecogen de 1.17/0.6/0.76 cm; circulatie intensa intralobar si intranodular.
    Lob stang: structura hipoecogena nodularizata; circulatie relativ intensa intralobar
    ISTM: dim. 0.4 cm; structura hipoecogena
    Laterocervical dreapta supero anterior ganglion hipodens de 0.48/0.27 cm
    Laterocervical stanga- fara adenopatie

    As vrea si eu sa inteleg exact despre ce este vorba si ce ar trebui sa fac? De ce a scazut TSH-ul de la o saptamana la alta fara sa fac nimic? Mentionez ca nu am inceput sa iau Eutyrox si ca in afara unor dureri de cap si ameteli pe care le am de mult timp si a unei tahicardii sinusale mai mult pe atac de panica nu am alte probleme.
    Va multumesc foarte mult!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.