Corina Simona:
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul cu nr. 571 din data de 29.09.2011 si revin cu o descriere ecografica si sonoelastografie mai complete.
Ma numesc Simona, am 31 de ani, am tiroidita cronica, in prezent fara tratament. Analizele recomandate au urmatoarele valori:
– anticorpi antitiroglobulina 588,3 cu intervalul de referinta (10-115)
– ATPO antitiroperoxidaza 124,1, (0-34)
– TSH 0,77 (0,27-4,2)
– Prolactina 8,31 (4,79-23,3)
– T4 Free 1,28 (0,93-1,7)
– Calcitonina, <2pg/ml (<11,5)
Ecografia tiroidina din data de 03.10.2011 spune urmatoarele:
Glanda tiroida cu volum normal, structura izoecogena, inomogena. Exista pe acest fond mai multe formatiuni nodulare in ambii lobi tiroidieni; la polul cranial al LD se evidentiaza un miconodul hipoecogen, marcat inomogen, fara delimitare neta si cu numeroase microcalcefieri, cu dimensiuni de 7,5/6 mm, ce apare intens vascularizat central la examenul Dopler. Catre polul caudal al aceluasi lob, un nodul hipoecogen, fara halou perinodular, relativ omogen cu semnal vascular intra si perinodular, de 9,6 mm. In LS, subcapsular anterior, 2 macronodului hipoecogeni, cu arii transsonice in interior, cu halou fin perinodular, cu dimensiuni de 1,7/0,65 cm, respectiv 0,85/0,45 cm. La examenul Doppler, parenchimul tiroidian prezinta vascularizatie de aspect normal.
Ulterior mi s-a recomantat si o sonoelastografie tiroidina (13.10.2011):
Tiroida relativ simetrica, de dimensiuni in limite normale, cu mai multe formatiuni vizibile bilateral:
In lobul drept:
– cranial si extern, un nodul imprecis delimitat, heterogen, cu multiple microcalcificari incluse, cu hipersemnal vascular si aspect elestografic rigid, de 10 mm;
– caudal, un nodul ovalar, net delimitat, hipoecogen, omogen, moderat vascularizat, elastografic rigid.
In lobul stang:
– carnial, o formatiune bilobata, cu macrocalcifieri periferice, cu delimitare neta, cu diametrul de 9 mm, cu semnal vascularizat normal;
– in treimea medie, un micronodul de 4 mm, elestografic benign;
– caudal si superficial un nodul ovalar, izoecogen, net delimitat, moderat vascularizat, cu diametrul maxim de 15 mm, cu aspect elastograficrigid.
Fara limfonodului suspecti latero-cervical.
Intrebarea a ramas aceiasi, daca solutia este interventia chirurgicala, avand in vedere ca functionalitatea tiroidei nu este afectata si nodulul de pe lobul drept ridica semne de intrebare.
Ce riscuri sunt pt a avea o sarcina si un copil sanatos cu/fara opearie?
Va multumesc
Raspuns:
– la modul ideal, toti nodulii pentru care exista suspiciune (aspect ecografic ± aspect elastografic) si sunt accesibili ar trebui punctionati; elastografia este o metoda adjuvanta in evaluarea nodulilor tiroidieni, neavand totusi sensibilitatea si specificitatea punctiei;
– in continuare opinia mea este ca operatia sa se faca doar daca este foarte serios motivata; fara punctie este dificil de afirmat asta pentru un nodul mai mic de 10 mm;
– daca nivelurile TSH si FreeT4 sunt mentinute in limite normale (optim, TSH in jumatatea inferioara a normalului) nu exista niciun risc aditional pentru copil; aceasta este o regula generala, indiferent ca este vorba de o tiroidita cronica sau de femei operate de tiroida;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
buna ziua, domnul doctor, am nascut de curand (10 zile ) un baietel, eu fiind o pacienta cu hipertiroidie, tratata anterior sarcinii cu medicamante pentru hipertiroidie(respectiv, euthyrox, thyrozol, metroprolol, vigantoletten, propanolol.)
In ianuarie cand am ramas insarcinata am renuntat la tratamentul tinut 2 ani, urmand in fiecare luna o monitorizare atenta a TSH-ului si Ft4-ului. Din fericire pe perioada sarcinii, glanda a functionat corect neavand depasiri ale indicatorului, ceea ce a facut sa nu tin timp de 9 luni nici un tratament.
in momentul nasterii nou nascutului i s-au prelevat analize pentru tTSH SI FT4. Valoarea TSH-ului a fost la sugar de 6,53. Am rugamintea la dumneavoastra sa-mi spuneti daca bebelusul este suferind de hipotiroidism, si ce m-ati indruma sa fac,la cat timp dupa nastere exista posibilitatea declansarii hipertiroidismului la mine, si daca laptele matern transmite hormoni tiroidieni fatului in cazul in care hipertiroidia mi-ar reveni.
Va multumesc frumos !