Răspunsuri la întrebări (683)

Alina:

Buna ziua domnule doctor!
Ma numesc Alina si am 37 de ani. Am hipotiroidism de la varsta de 21 de ani(atunci l-am detectat) si iau Euthyrox 50mg in fiecare zi.
Fetita mea , in varsta de 6 ani, a fost detectata si ea cu valori ale TSH= 4,71.As dori sa intreb ce tratament ar trebui sa primeasca un copil de varsta ei si ce investigatii trebuie sa i se faca pentru o corecta evaluare. Daca eu am 1,70/ 50 kg, dar sunt intr-o continua lupta cu kg , pe care le pun f usor, si daca am ameteli , simt zilnic o presiune pe gat si pe inima , seara imi este foarte greu sa dorm , pt ca nici nu pot sa-mi simt pulsul..toate acestea inseamna ca doza de euthyrox este mare sau mica?
Va multumesc anticipat si va doresc sanatate multa!
La revedere!

Raspuns:

– la copii, nivelul TSH poate urca pana la 8-10 μUI/ml fara vreo semnificatie patologica; daca anticorpii specifici (ATPO si ATGL) sunt in limite, ecografia de tiroida nu arata modificari si copilul creste normal, nu este necesar vreun tratament;

– eficienta tratamentului de substitutie cu Euthyrox se apreciza in primul rand prin normalizarea TSH si FreeT4; simptomatologia dvs nu inseamna obligatoriu ca doza nu este corecta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (683)”

  1. Buna ziua,domnule doctor

    Am fost la endocrinolog si mi-au iesit anticorpii ATPO foarte mari (199, iar valoarea normala ar fi fost < 5), insa TSH-ul in limite normale. Si ecografia a iesit in regula. Medicul mi-a explicat ca acesti anticorpi ataca tiroida si ca in cele din urma vor incepe sa o distruga si atunci si TSH-ul va fi afectat.
    Mi-a prescris Euthyrox 25 (dar doar jumatate pe zi) doua luni de zile, pana "se mai incalzeste afara", ca sa "ajutam tiroida".
    Acum intrebarile mele sunt:
    a) ce parere aveti de ceea ce mi-a prescris medicul
    b) are vreo legatura faptul ca am inceput sa iau Euthyrox de 2 saptamani cu intarzierea menstruatiei? Am o menstruatie foarte neregulata, oriunde intre 33 – 55 de zile, iar anul trecut cand am luat Euthyrox (tot asa, in sezonul rece, 2 luni) menstruatia mi-a venit sub o forma ciudata, adica mai mult solida decat lichida, ca niste firisoare. Atunci am si incetat sa mai iau Euthyrox pentru ca m-am speriat. Cand i-am spus medicului de acea menstruatie, a zis ca "se refacea mucoasa" si ca nu trebuia sa intrerup tratamentul.

    Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.