Elena:
Buna ziua!
Trec direct la subiect: Femeie, 39 de ani, 170 inaltime, 69 Kg.consult de rutina eco san. Reyultate: san stang fara formatiuni patologice; san drept: nodul hypoecogen, cu contur net, regulat, far semnal vascular, de 10,9 mm L, elastografie. Nu se vizualizeaza adenopatii axilare.
Tiroida- reyultat eco: dimensiuni normale, structura neomogena difuz, contur neregulat, vascularizatie crescuta. LD – nodul hipoecogen, neomogen, vascularizat, de 9,7 mm. Diagnostic: tiroidita cronica autoimuna.
Istoric: ciclu regulat la 28 de zile, iar de 8-9 luni oscileaza intre 25-28 de zile, fara afectiuni tiridiene in familie, o stare generala buna, fizic si psihic, in ultimele luni cu tendinta de ingrasare desi sunt foarte atenta cu alimentatia.
Analize: Anti-tiroglobulina 364,3 Ul/mL (valori ref < 115,Anti TPO 146,9 Ul/mL(val ref <34), TSH 1,39 (valori ref 0,27-4,2), FT4 15,8 pmol/L (val ref 12-22).
Tratament recomandat: LThyroxina de 25 (dimineata luni, miercuri vineri); progestogel dimineata si seara in perioada 16-25 a ciclului menstual; Vitamina E forte 1 tb/zi; Femicur, 1tb/zi. Consultatie si eco peste 6 luni.
Cu aceasta descriere, domnule dr. va rog sa-mi spuneti daca:
1. Tyroxina este indicata avand in vedere ca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale? Si daca da, doza ar fi corecta?Trebuie sa spun ca mi e foarte teama de efectele tratamentului mai ales ca-mi doresc si un copil.
2.Inteleg ca boala autoimuna poate fi declansata de bacterii, virusi, radiatii, pe un fond genetic sau nu etc. In cazul tiroiditei autoimune
ce analize ar fi recomandate pentru a vedea cum satu cu sistemul imunitar? este recomandat un anumit stil de viata, dieta? Este contraindicata expunerea la soare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns, chiar si pentru unul suplimentar. Succes si realizari in ceea ce intreprindeti!
Elena,
Raspuns:
- in mod normal, la un pacient cu tiroidita autoimuna care are un nivel al TSH in jumatatea inferioara a normalului eu nu recomand tratamentul cu Euthyrox; totusi, in conditiile in care va doriti o sarcina, aceasta doza mica de levotiroxina poate fi utila; oricum, nu exista efecte adverse la aceasta concentratie; la momentul confirmarii unei sarcini analizele (TSH, FreeT4) trebuie repetate si, foarte posibil, doza de Euthyrox trebuie crescuta;
- nu exista astfel de investigatii recomandate de rutina; o afectiune autoiumuna (cum este si tiroidita cronica) creste riscul pentru alte boli autoiumune (de ex. vitiligo, poliartrita reumatoida); in realitate, marea majoritate a pacientilor cu tiroidita autoimuna nu dezvolta si o a doua boala de acest tip;
- singura posibla indicatie legata de stilul de viata este de a evita aportul excesiv de iod (suplimente alimentare, medicamente, etc) deoarece poate bloca suplimentar tiroida; sarea iodata NU este contraindicata;
- nu este interzisa expunerea la soare;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii