Răspunsuri la întrebări (829)

Mihaela I.:

Buna ziua!
Va scriu in legatura cu o problema a tiroidei pe care am identificat-o in urma unui control de rutina, in urma cu cateva saptamani. Am 25 de ani, ciclu menstrual regulat la 34 zile (5 zile – durata) si a fost prima oara cand am facut o ecografie tiroidiana. In urma ecografiei s-a identificat o tiroida de dimensiuni normale. In LTS nodul hipoecogen de 1,1×1,82×1,07cm (1,13ml) cu vascularizatie intra si perinodulara. Nu se identifica ADP laterocervicale. Diagnosticul: gusa nodulara LTS. Mi s-a recomandat sa fac dozare TSH, FT4 si calcitonina. Analizele au iesit in limite normale, in ziua 24 de ciclu[Calcitonina-ser <2.00pg/mL (0-11.5pg/mL); FT4-ser 0.880ng/ml(0.8-1.9ng/ml); TSH-ser 2.24microUI/ml(0.4-4/microUI/ml)]. Doamna doctor a afirmat in momentul ecografiei ca acest nodul inevitabil va trebui candva extirpat deoarece e mai suspect, mai inchis la culoare si este vascularizat si in interior. Sincer, nu sunt adepta interventiilor chirurgicale „din prima”, mai ales ca dupa operatie va trebui sa urmez tratament toata viata din cate am inteles si de aceea doresc sa va intreb care ar fi pasul urmator: punctia, operatia, monitorizarea sau altceva? Mentionez ca doresc sa raman insarcinata si as vrea sa stiu daca aceasta problema afecteaza cumva sarcina. Ma simt un om normal, insa nu as vrea ca sarcina sa fie cu probleme si vreau sa imi iau toate masurile de precautie.
Va multumesc din suflet pentru aceasta pagina de internet, am invatat foarte multe lucruri despre tiroida si sper sa aveti timpul necesar sa imi raspundeti.
Va doresc multa sanatate!
Cu stima, Mihaela

Raspuns:

– pentru un raspuns rapid privind natura (benigna/maligna) acestui nodul, punctia cu ac subtire este metoda cea mai potrivita; daca rezultatul este „benign” se poate opta pentru monitorizarea ecografica; prezenta unui nodul tiroidian benign, in conditiile in care tiroida functioneaza normal, nu aduce un risc suplimentar in sarcina; uneori, nodulii tiroidieni (chiar benigni) pot creste pe timpul sarcinii, dar aceasta ajunge rar sa fie o problema care sa necesite tratament special;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (829)”

  1. Am un nodul,solitat 20/14,mixt,mobil,fara adenopatii,eutiroidie(atpo si tsh in limite normale)este normal sa nu mi se faca si alte investigatii in afara de ecografie?daca timp de un an am fost evaluata la 6 luni acum mi s-a spus sa revin la un an,controalele au fost facute la I.C.Parhon.Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.