Răspunsuri la întrebări (944)

elena balan:

Buna ziua,
Am 33 ani, diagnosticata in 2009(probabil afectiunea era activa mai de mult)cu hipotiroidita autoimuna, iar in acest moment sunt insarcinata in 32 de saptamani.
Am luat tratament cu euthyrox 50 pana cand am ramas insarcinata, cand mi s-a recomandat se fac lunar analizele TSH si FT4. In luna 2 de sarcina am crescut doza de euthyrox la 100 si pot spune ca pana la 7 luni de sarcina analizele au fost bune, in fiecare luna inregistrandu-se o scadere a valorileor celor 2 markeri, fara insa a depasi limitetele de referinta admise.
Insa la reperatea analizelor acum o saptamana(eram in saptamana 31), am constatat ca valorile TSh si FT4 au scazut aproape sub limita.
Ca idee in luna a3-a de sarcina valorile erau:
FT4 -15(referinta 12-22),
TSH-1.64(ref. 0.27-4.2),
iar in luna 7 de sarcina
FT4 -12.5(ref. 12-22),
TSH-0.9(ref. 0.27-4.2)
Este normal ca aceste valori sa scada de la luna la luna si daca nu cumva ar trebui sa modific concentratia de euthyrox, in acest moment?
Va multumesc,
Elena

Raspuns:

– nu exista niciun motiv de ingrijorare, rezultatele sunt bune si tratamentul ar trebui continuat nemodificat;

– atat timp cat nivelul TSH este in jumatatea inferioara a limitei de normal, doza de substitutie este optima; o valoare spre limita inferioara a FreeT4 in sarcina poate sa fie influentata de modificarile asociate acestei perioade si sa nu arate nivelul real al hormonului circulant;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.