Răspunsuri la întrebări (1326)

Marcela:

Buna ziua!
Ma numesc Marcela, am 63 de ani, din Bacau, mi s-a depistat un chist la glanda tiroida (dreapta, de aprox 20-24 mm), in anul 2014. Investigatiile efectuate (analizele) au aratat valori normale. Am efectuat recent punctie de evacuare cu biopsie la Spitalul Parhon, rezultat benign.
Mentionez ca sunt operata de adenocarcinom endometrial cu radioterapie, in anul 2009.
Deoarece din chist s-a evacuat lichid cu sange de data recenta, mi s-a recomandat fara efort fizic. Eu merg la o sala unde, de trei ori pe saptamana, cate o ora, fac exercitii pilates, recomandate de medicul oncolog. Medicul de la Parhon a spus ca pot merge in continuare, fara a forta, insa medicul curant mi-a recomandat sa incetez o perioada.Mentionez ca plec de la sala cu o stare de bine pentru organism. Nu fortez.
Ce ma sfatuiti sa fac?

Raspuns:

– se poate presupune ca efortul fizic mai intens care implica musculatura gatului si a toracelui superior poate mobiliza si tiroida, cu risc de sangerare intr-un chist; de aceea vi s-a recomandat reducere efortului fizic;

– evident, nu poate sti nimeni cu siguranta care este pragul de efort de la care creste riscul de sangerare intrachistica, dar pare logic ca exercitiile unor grupe musculare aflate la distanta de zona gatului nu au cum sa creasca acest risc; parerea mea este ca puteti continua sa mergeti la sala, evitand efortul excesiv la nivelul centurii scapulare si gatului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1326)”

  1. Buna ziua,
    Am fost operata pe 21 aprilie la Spitalul Militar de tiroidectomie totala, rezultatul histopatologic a fost:
    1. Carcinom papilar”varianta foliculara” focar incapsulat, 1.5 cm LST
    2. Paranchim adiacent cu aspect de tiroidita cronica
    (M 8340/3 PT1B PNX ST1 G1 RX).
    Iar acum sunt programata pentru tratamentul iod radioactiv 131 pe data de 14 ianuarie 2016, as dori sa va intreb daca este prea tarziu programarea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.