Răspunsuri la întrebări (1885)

Ruxandra:

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu boala Basedow si hipertiroidie, si am urmatoarele simptome care au aparut brusc: spasme musculare, oboseala la efort minim, somnolenta, spasme ale ochiului stang si ale muschiului tamplei. Intrebarea mea este daca diagnosticul ar fi corect, avand in vedere ca deocamdata nu am probleme cu ochii (asa cum am inteles ca exista in boala Basedow).
Vârsta: 31 ani
Sexul: Feminin
Mama mea a avut probleme cu tiroida dar nu a luat tratament, tiroida ei s-a calcifiat.
Istoric pacient: nu am avut alte boli, simptomele tiroidei s-au declansat brusc, in urma cu 3 luni in timp ce faceam o cura de smoothies cu spirulina, in timp ce mergeam brusc muschii mi-au slabit si am inceput sa am tahicardie.
Simptome: au aparut brusc oboseala, somnolenta, spasme musculare si oboseala la efort minim, pentru care am fost imobilizata pe durata a 2 saptamani cat am luat calciu, magneziu si vitamina D – dupa care m-am simtit putin mai bine. De 3 saptamani iau Propycil (fiind alergica la Thyrozol) insa nu simt o ameliorare a simptomelor (adica o eliminare a oboselii si a somnolentei).
Rezultate ultimelor analize de laborator:
– TSH – 0,069 – Valori (0,27-4,2)
– FT3 – 7,2 – valori (3,4-6,8)
– FT4 – 19 – valori (10,6-22,7)
– Anti receptor TSH – 4,63 – limita decizie clinica (1,75 UI/L, sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru declarare boala Graves)
– ATPO – >600 – valoare de referinta (<34)
– 25 OH Vitamina D – 36,4 – valori (nivel optim 30-100)
ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Ecografie: LDT = 40/20/20, LST = 40/18/19) structura neomogena hipocongenitala moderata slab vascularizata. La nivel lob stang o formatiune micronodulara bine definita.

Va multumesc in avans pentru raspuns si as dori sa stiu daca si cand m-as putea programa la dumneavoastra la Inst. Parhon cu o internare de cateva zile pentru toate investigatiile. Mentionez ca in acest moment iau Propycil de 3 saptamani (50 mg – 2 pastile pe zi), urmand ca din ziua 22 sa iau doar una pe zi.

Multumesc

Raspuns:

– analizele prezentate sustin diagnosticul de boala Basedow-Graves; persista un grad de hipertiroidie, dar probabil ca trendul este de ameliorare; in mod normal, dupa imbunatatirea analizelor trebuie sa urmeze imbunatatirea starii generale; altfel, inseamna ca mai exista o alta cauza pentru aceste manifestari; daca nu s-a facut deja, un ECG si un consult cardiologic sunt recomandate;

– daca tolerati bine Propycil-ul, cred ca e mai bine sa ramaneti cu 2 cp/zi pana la urmatorul control; 1 cp/zi este foarte probabil sa nu fie suficient pentru controlul hipertiroidiei;

– utilizarea spirulinei a avut foarte probabil un rol in precipitarea hipertiroidiei;

– pentru programare va rog sa ma contactati direct pe adresa de mail ([email protected]);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.