Răspunsuri la întrebări (1906)

Branzea Adriana:

Stimate domnule doctor!
Va apreciez si eu enorm, la fel ca miile de citiitori, pentru efortul pe care il faceti în a ne sprijini în luarea unor decizii cu privire la starea noastra de sanatate și a intelege unele aspecte privind boala noastră.
Am 54 de ani si In 2015 am fost diagnosticata cu gusa polinodulara si operata de tiroidoctomie totala in 10 septembrie 2018.
Buletinul histopatologic-lob tiroidian drept de 6/3/2 cm. La nivelul polului inferior se remarca o formatiune nodulara, cu diametru de 1,3 cm , bine delimitat, contur alb-sidefiu. Tiroida adiacenta are aspect parenchimatos. Microscopie-Adenon tiroidian predominant mediofolicular, cu capsula conjunctiva groasa, pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinoma papilar tiroidian intraparenchimatos (1,5 mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspect de invazie vascular sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatie patologica si 2 limfonoduli cu aspect reactive nespecifice.
Lob tiroidian stâng ce prezinta un focar de microcarcinom papilar tiroidian (3mm) axul lung) cu arhitectura papilara, localizat la nivelul polului superior, subcapsular (la 1 mm de capsula tiroidiana). Nu se remarca invazie la nivelulu capsulei tiroidiene, embolii vasculare sau invazie perineurală in sectiunile examinate.Paremchimul tiroidian adiacent prezinta aspecte de gusa nodulara cu noduli adenomatosi anizofoliculari predominant mediofoliculari ce asociaza edem, congestie si discret infiltrat inflamator limfo-plamocitar interstitial.
Pt1a(m)NO LO VO Pn 0
Buletinul imunohistochimie
Lob tiroidian drept cu adenom tiroidian anizofolicular predominant mediu si macrofolicular, cu capsula conjunctiva groasa , ce asociaza sclerohialinoza, calcificari si redus infiltrat inflmator limfo-plasmocitar, dezvoltrat pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinom papilar tiroidian intraparenchimatos(1,5mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspecte de invazie vasculară sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatoe pataologica si 2 limfonoduli cu aspecte nespecifice.
CK19, HBME1:INTENS POZITIV IN PROCESUL TUMORAL
Galectin: pozitiv cu intensitate medie in procesul
CD56:negativ în procesul tumoral.
In prezent iau eutirox 100.
Intrebarea mea este:
-Este necesar sa fac terapia cu iod?
-Cat de grav este diagnosticul meu de carcinom papilar tirodian intraparachimatos(1,5mmm).
Cu deosebita consideratie,
Adriana

Raspuns:

– cele 2 mici focare de cancer tiroidian au fost descoperite intamplator, in urma operatiei facute pentru niste noduli care s-au dovedit benigni; este foarte probabil ca aceste doua focare, chiar si lasate pe loc, sa nu fi evoluat niciodata spre o boala propriu-zisa (care sa puna viata in pericol); deci nu as considera in  niciun caz situata ca fiind grava;

– in concluzie, avand in vedere rezultatul histopatologic, este extrem de probabil ca toate celulele maligne au fost eliminate in urma operatiei, deci iodul radioactiv nu ar mai avea niciun beneficiu;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.