Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1)

May 29, 2009

Andreea:

Buna ziua,

Foarte utila ideea cu acest blog!
Am 28 de ani, nu cunosc despre afectiuni tiroidinele ale rudelor de gradul 1, si in general nu am avut alte probleme, decat cu greutatea, adica la 1.74m am ~50kg (cu indulgenta) si nu reusesc deloc sa ajung la o greutate adecvata. Am imunitate scazuta in general. Am fost la endocrinolog si analizele au iesit cam asa:
TSH=2.86 mUI/L (normal 0.35-5.50);
FT4=1.23 ng/dl (normal 0.89-1.76);
ATPO=1300 U/mL (normal 0.00-60.00), deci de peste 20ori maximul;
ImunoglobulinaE=169 IU/MI (normal 0.00-87.00), deci cam dublu;
VCA IgG=6.5 Al (normal <1.0)
VCA IgM <0.2 Al (normal 8.0 Al (normal<1.0)
EA IgG = 0.7 Al (normal<1.0)
Diagnosticul a fost tiroidita cronica autoimuna in stadiul de eutiroidie functionala (si mai e un termen pe diagnostic legat de eutiroidie, dar nu se intelege scrisul – poate cuvica?)

Intrebarea este daca acel ATPO complet anormal este reversibil cumva, daca pe termen lung acesta poate afecta functionarea (inca) normala din cate am inteles eu a tiroidei, si daca acest context poate fi nefavorabil unei sarcini in viitorul relativ apropiat (mai putin de un an) sau in viitorul mai indepartat.

Va multumesc

Iata concluziile si recomandarile mele:

I. Tiroida functioneaza normal (TSH si FT4 in valori normale). In consecinta, problema pe care o aveti cu greutatea nu are nicio legatura cu tiroida.

II. Exista semnele unei boli autoimune tiroidiene – tiroidita cronica (Hashimoto). Asta inseamna ca sistemul imunitar nu mai recunoaste tiroida ca apartinand organismului si o ataca. Una dintre modalitatile prin care face acest lucru este prin producerea de anticorpi (ATPO – anticorpi anti-tiroperoxidaza) impotrva tiroidei . Valoarea mult crescuta a ATPO arata ca acest atac autoimun este destul de intens. Dumneavoastra va aflati la acest moment in faza in care atacul este la inceput si nu a afectat semnificativ tiroida, astfel incat ea produce hormoni in cantitati normale.

III. Care sunt posibilitatile de evolutie pe mai departe:

  1. boala sa nu evolueze: asta inseamna functia tiroidei sa ramana normala (TSH, FT4 normale), chiar daca ATPO este crescut; din cauza valorilor mult crescute ale ATPO aceasta posibilitate este destul de redusa;
  2. atacul impotriva tiroidei sa se intensifice si sa duca treptat la distrugerea tesutului tiroidian cu scaderea producerii de hormoni si declansarea hipotiroidiei; din pacate, aceasta este situatia mai probabila in cazul dvs; durata acestui proces este variabila dar, in general, este de ordinul saptamanilor sau lunilor de zile;

IV. Ce-i de facut?

  1. in primul rand nu se trateaza, ca atare, valoarea crescuta a ATPO si nici atacul autoimun impotriva tiroidei; un tratament eficient in scaderea ATPO si a autoimunitatii ar trebui sa fie din categoria glucocorticoizilor (cortizol, prednison, hidrocortizon, etc) sau citostaticelor – aceste medicamente au efecte adverse foarte importante si riscul la care ar fi expus un pacient nu ar fi justificat; daca, pe de alta parte, boala evolueaza si se instaleaza hipotiroidismul, tratamentul este simplu, se vor administra hormoni tiroidieni care sunt identici cu cei naturali si care sunt, din acest motiv, foarte bine tolerati; nu are sens, deci, sa se initieze un tratament foarte riscant pentru pacient care sa incetinesca evolutia bolii in conditiile in care putem inlocui cu usurinta (si cu riscuri mult reduse) ce nu mai poate produce tiroida;
  2. datorita faptului ca tiroida functioneaza normal in acest moment nu se initiaza niciun tratament; recomandarea mea este o ecografie tiroidiana: daca aceasta arata modificari caracteristice de tiroidita cronica ar trebui repetat TSH la 3 luni, daca tiroida se prezinta normal la ecografie TSH ar trebui facut la 6 luni; daca nu se poate face ecografie de tiroida TSH-ul trebuie repetat la 3 luni de la analizele initiale; daca la oricare dintre evaluari TSH-ul este crescut peste limita normala se va masura si FT4 si se va repeta consultul endocrinologic pentru ca poate fi necesara initierea tratamentului (completarea cu hormoni, sub forma unor comprimate cu administrare orala) ; ca regula generala: tratamentul, odata inceput, va fi continuat tot restul vietii; repetarea ATPO nu are nicio utilitate, intrucat raspunsul autoimun a fost demonstrat deja;

V. Sarcina:

  1. dupa cum am precizat aici, in timpul sarcinii creste necesarul de hormoni tiroidieni; riscul major in cazul dvs este hipotiroidismul (netratat) in cursul sarcinii, care poate afecta irevesibil intelectul copilului; de aceea este foarte important sa faceti analize repetate (dupa cum am detaliat mai sus) care sa surprinda momentul in care tiroida nu mai reuseste sa produca hormoni in cantitate normala pentru a incepe tratamentul de substitutie; daca hipotiroidismul este tratat corect sarcina va decurge, din acest punct de vedere, fara probleme;
  2. va recomand masurarea TSH si la momentul confirmarii sarcinii (test de sarcina pozitiv) si la sfarsitul trimestrului I de sarcina; orice modificare (crestere in special) in afara limitelor normale trebuie sa va alerteze si sa se soldeze cu un consult la endocrinolog;
  3. IMPORTANT: daca hipotiroidismul se declanseaza inainte de a ramane insarcinata si este inceput tratamentul cu hormon (Euthyrox) acesta trebuie continuat in timpul sarcinii si doza crescuta cu aprox 50% pentru a acoperi nevoile crescute de hormoni care apar in sarcina; hormonii tiroidieni nu sunt, in niciun fel, nocivi fatului, absenta lor poate avea ,insa, efecte potential grave pe dezvoltarea creierului la nou-nascut;
  4. daca functia tiroidei ramane normala inainte si pe tot parcursul sarcinii, exista un risc crescut de declansare a hipotiroidismului la 3-6 luni de la nastere datorita modificarilor imunitare care apar in aceasta perioada;

VI. Analizele imunologice pe care le-ati prezentat nu au relevanta in diagnosticul bolii de tiroida, de aceea nu ma pronunt asupra semnificatiei lor.

Raspunsurile, varianta scurta:

  1. pot sa apara variatii in valoarea ATPO dar normalizarea este extrem de improbabila; nu exista aspecte ale stilului de viata (alimentatie, miscare, etc) care sa influenteze valoarea ATPO;
  2. pe termen lung riscul este destul de mare de hipotiroidie permanenta; ATPO este doar una din caile de atac impotriva tiroidei, mai sunt si altele dar nu avem analize de sange atat de accesibile care sa ilustreze acest lucru;
  3. singurul aspect potential nefavorabil legat de sarcina este sa ramaneti insarcinata cu hipotiroidie netratata sau sa se declanseze hipotiroidia in timpul sarcinii; acest lucru poate fi evitat cu analize repetate si cu initierea prompta a tratamentului cand valoarea TSH incepe sa creasca; colaborarea cu endocrinologul este esentiala in acest caz;
  4. o precizare in afara intrebarilor: este contraindicat iodul in cantitati mari (suplimente alimentare, substante de contrast, dieta bogata in iod) pentru ca se poate grabi instalarea hipotiroidiei.

Dr. Claudiu Ţupea

    Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări

    May 17, 2009

    Postati intrebarile dvs legate de patologia tiroidiana la comentarii.

    Dr. Claudiu Ţupea