Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1083)

December 14, 2013

BARDEANU ELENA:

Buna ziua,
AM 69 ani si urma analizelor efectuate in 2010 urmare unui tsh usor marit, la recomandarea dr. endocrinolog am efectuat TPO , rezultat 4,81(5,61 max)UI/ml,FreeT4, 0,86 ( 0,70-1,48 ng/dl )iar tsh 7,91 ( max.4,9 ) iar la consult diagnosticul fiind T.Hashimoto, forma cu gusa micropolinodulara hipotiroidism forma subclinica. fara tratament si in observatie .Am probleme cardiace..extrasistole atriale, dilatatie aorta ascedenta 4,8 cm, sub tratament. Anul acesta in februarie la alt lab. ft4 1,25 ( max.2 ng/dl iar TSH 4,30 ( MAX 6,16 /ml)
Voi repeta analizele la Synevo , mai ales ca trebuie sa fac angio CT neinvaziv coronare si arc aortic cu subst. contrast optirey ( ioversol) cu osmolaritate mica.EXISTA interdictie la substanta contrast? in prospect interzis la hipertrofie dar am citit ca pentru tiroidita Haschimoto substanta de contrast pe baza de iod e periculoasa, sa fac eventual un rmn de aorta cu alta subst.g …?, renuntand la angio ct coronare cu iod sau eventual angio ct coronare fara subst. contrast ( doar scor calciu coronare )? Multumesc.

Raspuns:

– intr-un caz de hipotiroidism subclinic se poate utiliza substanta de contrast cu iod; exista posibilitatea ca hipotiroidia sa se accentueze ulterior, dar asta se poate corecta usor cu tratament cu levotiroxina; functia tiroidei (TSH, FreeT4, T3) ar trebui verificata inainte de tomografie si apoi la 6-8 saptamani;

– masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina si efectuarea unei ecografii de tiroida pot ajuta in stabilirea certa a diagnosticului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1082)

Stefania:

Buna ziua,

Ma numesc Stefania, am 32 de ani.In urma unor analize, am descoperit ca am probleme cu glanda toroida, si anume in mai 2013 avem un tsh de 0.005(intervalul de referinta 0.27-4.2) si FRRE T4-100(interval de ref 12-22).Am mers la un medic endocrinolog la Medicover si mi-a prescris tyrozol de 10 mg(2 sapt 30 mg, si urmatoarele 15 mg), am repetat acesta analiza la o luna de zile iar rezulatatele TSH au fost 0.026 si Freet 4 15.(mi s-a spus ca am boala Basedow)
Am mai facut inca o luna de zile acelasi tratament iar TSH este 17.5 si Free T4 este 9.5, toate analizele au fost facute la Medicover.
Sunt foarte speriata si nu intleg ce se intampla, mentionez ca incerc sa am un copil de doi ani de zile, si mi s-a spus ca din aceasta cauza nu pot sa raman insarcinata,si daca ar fii sa raman insarcinata nu pot pastra sarcina sau as naaste un copil cu probleme.
Va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti parearea dvs m-a ajuta foarte mult.
Va multumesc frumos

Raspuns:

– datele prezentate sustin diagnosticul de hipertirodie, iar boala Basedow-Graves este intr-adevar cea mai frecventa cauza la varsta dvs;

– raspunsul acestei boli la tratamentul medicamentos (Thyrozol) nu se poate prevedea dinainte; astfel, sunt pacienti care au nevoie de doze mai mari pentru perioade mai lungi si altii, la care raspunsul apare relativ rapid si la doze mici;

– sub doza de Thyrozol 15 mg/zi tiroida dvs si-a redus prea mult productia de hormoni, instalandu-se o stare de hipotirodie; scaderea dozei de Thyrozol, cu sau fara adaugare de Euthyrox (regim block-and-replace), va readuce nivelul TSH in limite normale;

– din punct de vedere al sarcinii, cel mai bine este sa rezolvati definitiv hipertiroidia inainte de a ramane gravida; asta inseama fie operatie, fie tratament cu iod radioactiv; inainte de oricare dintre aceste tratamente testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) trebuie normalizate; de retinut, dupa iodul radioactiv este interzisa sarcina cel putin 6 luni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1081)

ionescu camelia:

BUNA SEARA,mi ati raspuns la intrebarea 863,din 3 dec 1012,vin din nou cu rugamintea sa ma indruma ti va rog…TSH 0,03[0,55-4,78]
FT4,1,45[0,89-1,76]
FT3 3,47[2,30-4,20]

S-CEA 0,42[PINA LA 2,5 NEFUMATORI,5 FUMATORI]
S-CA 15.3..13,4[PINA LA 32,4]
S-ABanti TIREOGLOBULINA..23[PINA LA 60]
ECOGRAFIA:LOJA dreapta apare libera ,la stanga se apreciaza o mica imagine ipoecogena rotondegiante[3mm]compatibila cu mic reziduu glandular.Bilateral nu sunt linfonozi iperplastici,traheea in sede,regulari si simetrice glande submandibulare…
iau eutirox 150 [luni marti miercuri]joi [100]vineri sambata 150,dumineca 100
anul trecut am urmat sfatul dumneavoastra,in primavara se mai reglase tsh ul,dar am facut o lucrare dentara,si dupa refacerea analizelor mi a fost schimbata iar doza..acum si la ecografie,va rog mult ce sa fac?schema de eutirox mi a schimbat o acum o luna,medicul de familie,eu vazand ecografia ma tem de recidiva,multumesc mult,cand te vad acum ca esti strain,timpul de programare e tot mai lung

Raspuns:

– nivelul TSH e in continuare prea scazut; o posibila recomandare ar fi sa luati Euthyrox 100 mcg/zi – 4 zile/saptamana si 150 mcg/zi – 3 zile/saptamana; TSH si FT4 ar trebui repetate apoi dupa 2 luni de tratament;

– este greu de spus daca o imagine ecografica de 3 mm este sau nu rest tiroidian, fiind atat de mica; regiunea cervicala ar trebui monitorizata la fiecare 6 luni pentru a vedea daca apar modificari evolutive;

– pentru o evaluare completa ar trebuie oprit tratamentul cu Euthyrox timp de 4-6 saptamani si efectuata o scintigrafie + masurarea tiroglobulinei; administrarea iodului radioctiv pentru scintigrafie (si eventual tratament) se poate face doar intr-un centru de medicina nucleara si trebuie facuta o programare in prealabil; pe larg despre tratamentul si monitorizarea in aceasta situatie – aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1080)

Roza Irina Gabriela:

Buna seara !va multumesc pentru raspuns !va rog sa ma iertati ca va deranjez iar cu intrebarile mele pup si simplu nu mai stiu ce sa fac. am fost internata la pshiatrie pe ntr episod anxios -depresiv . cu biopsile pe care vi-leam scris doamna doctor de la

cluj mi-a dat o hartie pe care scrie ca am microcarcinom ,clinic nici nu a pus mina pe gat la mine sa vada de ce la ecografie facuta la Arad apare adenopatie dreapta ,chist uri mamare la sanul stang iar sanul drept este puternic vascularizat ,imi scrie pe aceasta hartie ca mi-a facut control imagistic ,eu nu am vazut nici un aparat si imi recomanda sa-mi mentin TSHinte 0,1-0,9 iar FT4 normal LA sase saptamani dupa am repetat TSH 0,0055 pmol/L iar FT4 26,1pUI/mL varori nornale la laboratorul synevo 12-22 Medici din arad imi recomanda iod reactiv dar dr. din Cluj nu vrea sa-mi dea . am cerut parerea mai multor medici endocrinolagi .Va rog sa-mi spuneti unde as putea cere ajutor ! va multumesc din suflet ! cu multa stima si respect !Larevedere!

Raspuns:

– tratamentul substitutiv cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este intr-o doza prea mare si ar trebui ajustat de medic pentru a aduce nivelul TSH in intervalul 0.1 – 0.5 μUI/ml; altfel, pot aparea manifestarile de hipertiroidie;

– tratament cu iod radioctiv se mai poate face in Bucuresti la Institutul Fundeni; la Institutul Parhon sunt foarte multi pacienti si probabil va dura mai mult sa obtineti programare;

– patologia sanului nu are legatura cu probelemele tiroidiene;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1079)

December 12, 2013

tarca carmen:

buna ziua,va scriu in numele mamei mele,Filip Cornelia,73 de ani.A fost dignosticata cu gusa multinodulara plonjata retrosternal,In data de 2 august a fost efectuata tirodectomie totala.Buletin histopatologic:MACRO:Piesa de tirodectomie totala orientata de 7X5X3,5cm ,compusa dintr-un lob drept de 3,5×1,5×1,5cm si un lob stang globulos de 6x5x3,5cm.pe sectiune acesta din urma are aspectul unui pseudochist multilocular delimitat de pereti fibrosi de 0,5-0,2cn grosime cu continut coloidal si hemoragic;in rest tesutul tiroidian al ambilor lobi prezinta un aspect obisnuit.MICRO:Leziunea lobului stang descrisa la macroscopie corespunde unui nodul hiperplazic cu arii de necroza si degenerescenta hemoragica centrala,fara elemente suspecte la acest nivel.Parenchinul tiroidian inconjurator prezinta o moderata atrofie de compresiune.In rest tesutul toroidian prezinta un aspect histologic obisnuit,cu discrete modificari de tiroidita cronica limfocitica.Absenta semnelor histologice de malignitate.Innainte de operatie s-au facut urmatoarele analize:tiroglobulina:581,80;TSH:0,9400 ;FT4:1,16ng/dl,14,9pmol/L;calcitonina<2,o pg/ml;<0,6 pmol/l.Dupa operatie in data de 19.11.2013 sau efectuat analizele :tiroglobulina:0,04 ng/ml;;FT4:1,33 ng/dl;17,1 pmol/L;TSH:1,8870.IN 2010 a fost diagnosticata cu :neoplasm colon descendent si rectosigmoidian,operat si chimiotrat;neoplasm ovarian drept ,operat si chimiotrat.marker CA 125:21,80 U/ml efectuata in data de 18.11.2013.Are tratament cu EUTHYROX de 100/1 /zi.In rest nu ia decat ocazional cate un algocalmin.In unele zile,insa este agitata,foarte obosita,nefacand nici un efort,apatica.Va rog frumos ,sa ne dati un sfat ,daca este necesara o modificare a tratamentului,sau de adaugarea altor medicamente.Va multumim…Carmen Tarca.

Raspuns:

– rezultatul histopatologic dupa operatia de tiroida exclude in mod clar malignitatea; luand in considerare si prezenta unui nivel normal al TSH (care arata ca tratamentul cu Euthyrox este adecvat), se poate exclude o cauza tiroidiana pentru simptomatologie;

– din punctul de vedere al tratamentului post-tiroidectomie, Euthyrox-ul in aceeasi doza este suficient; o repetare peste 4-6 luni a analizelor (TSH si FreeT4) este indicata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1078)

GROZA DANA MARIA:

Buna seara. Va rog sa-mi interpretati si mie analizele facute pentru tiroida. FT4=0.96 (0,70-1,48) T3=1.11 (0,58-1,59) TSH=5,07 usor crescut (0,35-4,94) si ATPO=76,7 crescut (0,0-35). Este vorba de tiroidita cronica sau nu? Necesita tratament? Multumesc.

Raspuns:

– analizele sugereaza intr-adevar o tiroidita autoimuna aflata in faza unui hipotiroidism subclinic minim;

– tinand cont de modificarile echivoce din analizele prezentate, pentru un diagnostic cert, ar trebui facuta o ecografie de tiroida si masurat si nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina;

– tratamentul este obligatoriu doar daca sunteti insarcinata sau planuiti o sarcina in perioada urmatoare; altfel, se poate opta si pentru reevaluare la 3-4 luni fara niciun risc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1077)

maria:

buna ziua,
Am 37 ani,probleme cu tiroida din 2011(TSh peste 13).
Ultimele analize sunt-
Tsh-1,38,interval de referinta 0,27-4,2
FT4- 17,9,interval de referinta 12-22
FT3-4,9,interval de referinta 3,9-6,7
FSH-5,8,inteval de referinta 3,5-12,5
Feritina 57,interval de referinta 13-150.
Dupa cate vad analizele par foarte bune(sunt pe o doza de 25 euthyrox ,incepand din 2011),dar simptomele pe care le am sunt asemanatoare celor din 2011,cand aveam tsh -ul de peste 13(as zice chiar mai suparatoare-dureri de incheieturi sporadice,dureri de muschi ale membrelor superioare,subtierea parului si caderea lui(probabil 1/3 din par mi-a caut din 2011 pana acum),palpitatii,extenuare foarte mare in special orele 12-16,cand trebuie sa stau intinsa de cateva ori sa imi recapat forta,plus dureri mari in zona lombara,palpitatii,etc.
Cortizolul dimineata ,la ora 8 este de 496,4 cu intervalul de referinta 171-536 cand de fapt ma simt bine si pot sa fac cate ceva prin casa(dupa ora 12 sunt extenuata,dupa cum am zis mai devreme).
Ce credeti ca ar putea fi?
Sa fie reactie adversa la Euthyrox(pe care nu l-am putut ridica niciodata,pentru ca nu imi permite organismul,nici macar cu 12,5)?
As dori sa va intreb daca pot face undeva testul salivar pt cortizol,cel de 24 ore?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Maria

Raspuns:

– rezultatele la testele de laborator prezentate exclud practic o cauza tiroidiana sau corticosuprarenaliana pentru simptomele dvs; altfel zis, trebuie cautata o alta explicatie pentru simptomatologia descrisa;

– cortizolul pe 24 de ore este urinar, nu salivar; oricum, este o analiza indicata atunci cand se suspecteaza un exces de cortizol; manifestarile dvs, din contra, ar sugera mai degraba deficitul acestui hormon; de retinut, totusi: valoarea aproape de limita superioara a cortizolului seric exclude practic o astfel de deficienta;

– nu cred ca o reactie adversa la Euthyrox intra in discutie atat timp tratamentul este urmat din 2011 si doza a ramas stabila;

– o evaluare amanuntita de medicina interna poate fi indicata pentru a determina cauza problemelor dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1076)

Flavia:

Buna .v-am scris la sf lui octombrie{ hipotiroidism pt care iau tratam de 2 luni jumatate, amenoree de 5 luni, galactoree desi copilul are 3 ani , dureri mari de cap in permanenta, durere san stang} .din pacate dupa mai multe investigatii am primit o veste nu tocmai buna.datorita faptului ca am prolactiba foare ridicata 1250.maxim era undeva la 500…deci mai mult decat dublu, am fost trimisa la Rmn.in urma acestuia mi s-a descoperit un microadenom hipofizar de 5-6 mm.am inteles ca un endocrinolog imi va putea spune mai multe despre asta dar am progr peste 2 sapt si sunt tare nelinistita.acest adenom necesita operatie? cu tratam medicamentos sunt sanse sa dispara? Credeti ca acupunctura m-ar ajuta? este o problema grava acest microadenom? Oare am facut hipotiroidism datorita adenomului? Si inca o intrebare: acum am dureri de stomac..superior.atat in stanga unde ar fi pancreasul , in dreapta si chiar in centru .observ ca am si halena cateodata si gust amar care vine din gat.are vreo legatura? Ma doare mai tare in stanga .trebuie sa merg si la internist sau ? Va multumesc mult.Sanatate multa va doresc !

Raspuns:

– de regula, un microadenom secretant de prolactina (microprolactinom) se trateaza foarte bine medicamentos, operatia fiind indicata in foarte rarele cazuri de absenta a raspunsului la tratament; nu exista (deocamdata) nicio dovada medical acceptata privind eficienta acupuncturii in asemenea cazuri;

– un exista vreo legatura intre microadenomul hipofizar si boala de tiroida;

– celelalte intrebari adresate nu tin de endocrinologie; cel mai bine este sa le prezentati initial medicului de familie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii