Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1352)

July 25, 2015

alina:

buna ziua! Mama mea în varsta de 57 de ani a fost operată recent, iunie 2015, iar la investigaţia anatomo patologică a primit următorul rezultat (menţionez că medicul chirurg ne-a trimis la anatomopatolog şi acesta din urmă, având foarte multi pacienti şi un timp limitat, nu ne-a oferit prea multe detalii):
1. carcinom papilar multifocal: focare incapsulate LST 3,2/1,6cm, tip “varianta foliculară” şi o,5/0,5cm incapsulate, intraparenchimatoase şi microfocare intraparenchimatoase LDT 0,2/0,2CM, 0,1/0,1 CM ŞI 0,15/0,15CM, ultimul neincapsulat.
2. parenchim de fond anizofolicular cu epitelii izolate cu aspect hiperfuncţional
3. un limfoganglion periistimic cu aspect reactiv.
cod morfologic M: M8340/3
stadialiatate post chirurgicală Pt PT2mb, stadialitate postchirurgicală PN: PN0, stadialitate agregată ST ST2; grad diferenţiere G1, alte date prognostic RX.
Am vrea să ştim şi noi cât de grav este, ni s-a recomandat terapie cu iod şi nu ştim ce presupune aceasta, şi mai ales că a fost programată pentru februarie 2016 pentru această terapie, dacă diagnosticul ei îi permite să aştepte atât de mult timp, şi orice alte informaţii ne puteţi spune ca să putem înţelege si noi ce ne aşteaptă şi despre ce este vorba, că nu avem cunoştinţe medicale şi nu ne-am confruntat cu astfel de probleme.

Raspuns:

– la examenul histopatologic s-au descoperit mai multe focare de cancer tiroidian la nivelul ambilor lobi tiroidieni; in acest tip de tumora sansele de vindecare sunt foarte bune, dar atunci cand nodulii maligni sunt mai multi si/sau mai mari  este necesar tratamentul cu iod radioctiv pentru a distruge eventualele celule maligne ramsase dupa operatie;

– iodul radioctiv se administreaza oral intr-o sngura doza si de regula este foarte bine tolerat, neavand nimic in comun cu tratamentele oncologice obisnuite; inaintea tratamentul trebuie intrerupta administarea substitutiei cu levotiroxina pe o perioada de cateva spatamani si trebuie urmat un regim alimentar sarac in iod;

– probabil ca acest interval de 6-7 luni pana la programare nu va schimba in rau situatia, aceste tumori sunt in general lent evolutive;

– pe larg despre cancerul tiroidian: http://tiroida.ro/?p=1010 ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1351)

Roman Simona:

Buna ziua!
Am urmatoarele rezultate la analizele pt tiroida: TSH 6,26(val de referinta 0,25-5), Anti-Tiroglobulina 91,97(val de referinta <4,11),
TPO 10,69(val de referinta < 34).
Va rog frumos sa imi interpretati si mie rezultatele, pentru a sti daca am vreo problema sau nu si daca mai trebuie sa realizez si alte analize!
Mutumesc!

Raspuns:

– analizele arata prezenta unei tiroidite autoimune, o boala in care tiroida este atacata de propriul sistem imunitar; capacitatea de a produce hormoni este doar minim afectata, dupa cum arata nivelul TSH usor crescut;

– ca investigatie suplimentara, poate fi utila o ecografie de tiroida pentru confirma aspectul caracteristic din aceasta boala;

– la acest nivel al TSH, in functie de varsta, istoric medical, etc, se poate initia tratamentul cu levotiroxina sau se poate temporiza pana cand nivelul TSH atinge o valoare a de 8-10 μUI/ml;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1350)

Popescu:

Domnule doctor,
anul trecut în octombrie am suferit o operație de extirpare tiroida totala.sunt insarcinata în 8 luni îmi doresc sa știu dacă pot naste normal ținând cont se operația facuta.menționez ca urmez tratament de substituție și analizele îmi ies bune de fiecare data.va multumesc

Raspuns:

– daca testele de functie tiroidiana (TSH, FT4) sunt in limite normale nu exista nicio contraindicatie pentru nasterea normala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1349)

eugenia ionescu:

Va rog daca puteti sa-mi interpretati valorile:
anti tiroglobulina (ECLIA) 4000 si ATPO(ECLIA)107.Ce inseamna de fapt?
Este ingrijorator?
Va multumesc

Raspuns:

– valorile cescute ale acestor anticorpi arata o boala tiroidiana autoimuna, cel mai adesea tiroidita cronica, mai rar boala Basedow-Graves;

– investigatiile de laborator trebuie completate cu TSH, FT4, eventual T3; in plus, este nevoie de obicei si de o ecografie de tiroida;

– pe larg despre autoanticorpii tiroidieni, tiroidita autoimuna si boala Basedow: aici, aici si aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1348)

Nectarie Maria:

Buna ziua domnule Doctor,

Ma numesc Maria Nectarie , am 47 ani si am fost operata in urma cu 3 luni (lobectomie tiroidiana dreapta); rezultatul hitopatologic: noduli benigni; lobul stang a ramas pe loc; nu am primit nici un tratament de substitutie in urma operatiei;inainte de operatie hormonii tiroidieni erau in limite normale;

La 3 luni de la operatie hormonii tiroidieni sunt tot in limite normale, dar pe lobul stang ramas s-au format 3 micronoduli de 3-4 mm, astfel ca medicul endocrinolog mi-a dat tratament cu euthyrox 25 ug/zi si Jodid de 100 mg, 1 cp/zi.

Va rog sa imi spuneti:
-cat timp va trebui sa iau acest tratament si daca in urma tratamentului nodulii mici formati se vor retrage;
-trebuie sa iau tratamentul in fiecare zi la aceeasi ora dimineata, dau doar inainte de micul dejun cu 1/2 de ora (adica o zi se poate lua la 6 dimineata, alta zi la 8, etc–ma refer la zile de weekend sau concediu);exista reactii adverse ale acestor doua medicamente?
-daca am vreo interdictie de stat la soare vis-a-vis de acesti noduli formati(operatia s-a vindecat bine) mai am doar senzatie de strangere de gat mai ales la schimbari de vreme, oboseala sau stres;

Va multumesc mult

Raspuns:

– nu se poate spune dinainte daca nodulii din lobul stang vor raspunde in vreun fel la tratament; de regula, micronodulii tiroidieni nu au tendinta sa creasca; este necesara monitorizarea ecografica, de regula al 6-12 luni;

– cel mai important este ca Euthyrox-ul sa fie luat dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; ora nu rebuie sa fie aceeasi; la aceste doze nu ar trebui sa exista reactii adverse;

– nu exista limitari legate de expunerea la soare odata ce plaga operatorie e complet  vindecata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1347)

Ramona:

Buna ziua,am 28ani, fem, si am fost diagnosticata la sf lunii aprilie cu hipertiroidism in urma unei consultatii. Consultatia am facut-o pt ca incepusem sa ma ingras,aprox 10 kg in 2 luni si aparitia unui nodul in partea dreapta a glandei, palpitatii,tremur foarte puternic al membrelor,dureri puternice de cap, scaderea vederii… Am fost diagn cu gusa nodulara dr 37/24/20 ,halou f bine delimitat,vascularizat perfieric si intranodular.rezultatul analizelor:TSH: 0.005 si FT4: 24.4 Scintigrama – nodul cald cu inhibare partiala.
Am luat Tyrozol 30 mg pe zi si metoprolol 50 mg, 1comprimat pe zi,prima luna.
La refacerea analizelor, doar FT4, pt ca asta mi s-a cerut rezultatul a fost FT4: 10,4. Mi s-a dat iar Tyrozol dar 20 mg pe zi inca o luna dupa care 10 mg pe zi pana la urm control…adica aprox inca o luna si jum de tratament..ma simteam din ce in ce mai rau, aveam si am si acum dureri mari de cap, am inceput sa fac crize de spasmofilie, mentionez ca am avut spasmofilie si cand eram mica si faceam crize in fiecare zi, iar in ultima saptamana am lesinat de 2 ori,ultima data mmi-am pierdut cunostinta. Am refacut ieri 16.07.2015 analizele FT4:4.1 si TSH : 2,2.
Spuneti-mi va rog, este posibil ca aceste lesinuri sa fie din cauza tiroidei? nu ar trebui operat acest nodul? oare nu acesta este cauza acestor stari? cat timp mai trebuie sa iau tratament? de ce desi iau tratament ma simt foarte rau?? Mi s-a spus ca am un nodul si pe partea stanga , dar ca este mai mic, de aprox 5 mm…care sunt sansele sa recidiveze si sa fie malign? Imi recomandati sa scot toata tiroida sau doar partea dreapta?Am deja un copil, de 2 ani si 5 luni, mai pot face copii daca scot toata tiroida?
Va multumesc din suflet pt timpul acordat!

Raspuns:

– spasmofilia reala este cauzata de scaderea  nivelului de calciu din sange; nici hipertiroidia in sine, nici tratamentul cu Thyrozol nu determina hipocalcemie; nici sincopa (lesinul) nu apar de obicei in bolile tiroidiene; poate fi nevoie de un consult neurologic pentru un diagnostic exact;

– de regula, tratamentul cu Thyrozol se face pe perioade lungi de timp, luni-ani, cu ajustarea dozei in functie de testele de laborator;  operatia intra in discutie dupa normalizarea acestora, in special a TSH;

– un nodul cald pe scintigrafie este benign in procent de pste 99%; un micronodul de 5 mm de asemenea este de obicei benign;

– recomandarea de operatie NU se stabileste niciodata pe internet, dupa o postare pe blog; o astfel de decizie trebuie luata de medic doar dupa consultul direct si evaluarea investigatiilor;

– sarcina este in mod cert posibila dupa indepartarea tiroidei si, daca este urmarita si la endocrinolog, decurge de regula fara probleme;

– valoarea FT4 pare scazuta (nu ati precizat limitele de normal ale laboratorului), ceea ce ar arata ca doza de Thyrozol este excesiva si blocheaza tiroida; este bine ca medicul dvs sa vada aceste rezultate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1346)

szanto ciprian:

la carcinomu tiroidian medular nu sa descoperit nici un antidot pt al stopa?

Raspuns:

– exista mai multe tratamente care se utilizeaza in cazul carcinomului medular;

– primul pas este operatia, cand se incearca indepartarea intregii tumori, impreuna cu ganglionii limfatici afectati, daca exista; daca chirurgia nu elimina toate celulele tumorale se poate recurge ulterior la radioterapie externa (NU tratament cu iod radioactiv); se mai folosesc diferite scheme de tratament citostatic, dar eficienta nu este in general foarte buna;

– exista medicamente de generatie noua, numite inhibitori ai receptorului de tirozin kinaza, neaprobate inca pentru tratament, dar utilizate in studii clinice;

– in anumite cazuri se mai poate face embolizarea metastatzelor;

– antidot, in senul propriu al cuvantului, adica o substanta care sa eradicheze un carcinom medular avansat NU exista;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1345)

July 14, 2015

ene cristian:

Buna ziua v-am scris acum ceva vreme si v-am descris situatia mea.
Legat de noduli medicul endocrinolog plus alti doi medici radiologi au spus ca nu prezinta riscuri si ca au caractere de benignitate vizualizate ecografic si ca nu este cazul pt punctie sau scintigrama la momentul actual.
Insa am adenopatii laterocervicale ,mai ales ca am tiroidita cronica Hashimoto.
Intrebarea este tiroidita Hashimoto se pate manifesta in unele cazuri cu adenopatii?
PS:Adenopatiile sunt de gen reactiv inflamator.cu pastrare de hil si ax vascular unic

Rspuns:

– adesea, tiroidita cronica (Hashimoto) se insoteste de adenopatii inflamotorii latero-cervical; cel mai adesea nu sunt palpabile, dar sunt clar vizibile la ecografie; nu reprezinta un element de ingrijorare atat timp cat au caractere tipice de benignitate: alungite, hipoecogene, cu hil (ax) ecogen vascularizat; din cele relatate, acest aspect de tip inflamtor apare si in cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1344)

Neagoe Irena Florentina:

Buna ziua,am 28 ani si sunt din Craiova. As avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. In anul 2010 dupa ce am avut o perioada de 3 luni de amenoree pe care atunci am pus.o pe seama pierderii unei persoane dragi am ajuns la endocrinolog unde mi s.au recomandat analize hormonale ( prolactina,fsh,lh toate in limite normale) si tsh 3,46 (0,39-6,16),anti tpo <10 (0-35) si am facut o ecografie tiroidiana :lob drept 15/16/43 mm,istm 3 mm,lob stang 21/22/45 mm.structura tiroidei discret neomogena,discret hipoecogena.Mi s.a recomandat eutyrox 25 L-V cu pauza S,D.dupa cateva luni tsh era 1,41 si am ramas la acelas dozaj de 25 dar luat doar L,M,V.dupa 6 luni am repetat tsh 5,84(0,27-4,2).am schimbat medicul si s.a facut marirea dozei la 50 zilnic.de atunci tsh are o medie de 1,98 dar si valori de 0.8-1.Atpo totdeauna are o valoare <10.in octombrie 2014 alt medic in baza tsh 1,56 si ft3 2,92 (2-4) si eco lob drept 13,4/16,5/34mm,lob stang 14/15/32mm si istm 1,6/12mm si pe baza ecogr …capsula integra hiperecogena,ecostructura usor hiperecogena cu structura granulara si vascularizare diminuata.pune diagnostic insuficienta tiroidiana si tiroidita cr autoimuna…dupa 3 luni aflu ca sunt insarcinata in 4 sapt si repet tsh 3,63,ft3 2,93 si ft4 15,38 (12-22).se decide marirea dozei eutyrox gradual la 62,5 pt 2 saptamani dupa care 75 urmand repetare analize dupa 1 luna.din pacate era sarcina fara embrion si a trebuit facuta intrerupere.scad dozajul la 62,5 si repet dupa 2 saptamani tsh 0,210 (0,44-3,45) ft4 si antitiroglobulina in limita .scad la dozajul initial de 50 si repet dupa 6 saptamani tsh 1,57.in data 25/06/2015 am repetat tsh 1,50 ,atpo <10 si am consultat alt medic .face alta ecografie unde se evidentiaza vascularizare normala si fara noduli.concluzie aspect normal.se decide suspendarea tratamentului…sunt 2 saptamani de la intreruperea tratamentului si am observat ca nu ma mai enervez asa repede si parca sunt mai energica.nu stiu insa daca e decizia corecta.va rog din suflet sa.mi spuneti parerea dumneavoastra pentru ca in viitorul apropiat imi doresc un bebe si nu vreau sa fac acum ceva ce mi.ar dauna mai tarziu. fara bilet de trimitere seppoate avea o consultatie la dumneavoastra ?

Raspuns:

– din datele prezentate nu rezulta in mod clar un diagnostic de hipotiroidie si/sau tiroidita autoimuna, adica un motiv pentru tratamentul cu Euhyrox;

– cred ca decizia ultimului medic consultat este corecta; TSH si FT4 ar trebuie repetate la 6-8 saptamani de la oprirea tratamentului; o valoare usor crescuta (sub 8-10 μUI/ml) a TSH nu inseamna neaparat ca tratamentul trebuie reintrodus, poate dura pana la recuperarea completa a functiei tiroidiene dupa o lunga perioada de tratamet cu Euthyrox;

– daca intre timp ramaneti insarcinata, analizele ar trebui repetate imediat ce se confirma sarcina; in caz de sarcina, un TSH mai mare de 2.5 probabil ca impune tratamentul cu Euthyrox, ca masura de precautie;

– pentru detalii privind programul meu cititi aici: http://tiroida.ro/?page_id=3417 ; fara bilet, consultatiile sunt cu plata, atat la spital, cat si la clinicile private unde colaborez;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii