Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1763)

October 29, 2017

IAMANDI STELA:

Buna ziua stimata d-na doctor [d-le doctor]…..am o mare rugaminte la dvs : am fost operata de tiroida acum 6 luni fac tratament cu eutirox 100mg plus osteocare, mi-am facut analizele la tsh = 28 si t4= 21.
Dupa operatie fac pusee de tensiune 18-11 puls =100 fac tratament cu AMLESSA scade tens dar pulsul nu.
o stare generala proasta cu ameteli vijiituri si amorteli la picioare.
va rog: ce-i de facut…?
va multumesc.

Raspuns:

– in primul rand, daca dupa atatia ani de existenta a blogului nu era clar, mentionez ca autorul tuturor articolelor si raspunsurilor de pana acum este barbat, asa ca am modficat adresarea din postarea dvs astfel incat sa reflecte acest aspect;

– legat de intrebarea dvs, valoarea crescuta a TSH arata ca doza Euthyrox este insuficienta; ar trebui revazut daca modul de administrare este respectat: dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; preparatul cu calciu si vitamina D (Osteocare) ar trebui administrat la cel putin 4 ore dupa Euthyrox; daca toate conditiile sunt indeplinite, doza ar trebui crescuta treptat de catre endocrinolog, cu atentie la posibilele efecte adverse; dupa normalizarea TSH, cel putin o parte din simptome ar trebui sa se amelioreze;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1762)

mirela lazar:

buna ziua as dori o parere in situatia in care boala basedow a recidivat dar analizele au iesit in para[m]etri buni este necesara tratarea cu iod radioactiv? Mutumesc

Raspuns:

– nu exista recidiva de boala Basedow-Graves in care sa nu apara cel putin scaderea nivelului TSH la valori subnormale, aceasta fiind o conditie obligatorie de diagnostic;

– ca principiu, da, aparitia unei recidive ar trebui sa conduca dupa reechilibrare catre un tratament definitiv, iodul radioactiv sau operatia;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1761)

Ramona:

Bună seara,numele meu este Ramona,am 30 ani,în 2013 am făcut tiroidectomie totala,în urma careia am fost diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian bine diferențiat multifocal, prezent în ambii lobi tiroidieni,mi s-a administrat Iod I-131.După 1-2 ani de la operație, am observat ca am o mare problema în privința libidoului(de fapt lipsește cu desăvârșir)precum si stari depresive.E posibil sa fie din cauza afecțiunii? Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac,încotro s-o apuc, intrucat îmi doresc și un bebe.Vă doresc o zi frumoasa!

Raspuns:

– in esenta, nici boala in sine (carcinomul tiroidian), nici tratamentul acesteia NU au un efect direct si pe termen lung asupra functiei sexuale, care include si libidoul;

– in schimb, pot exista efecte psihologice ale diagnosticului de cancer si, posibil, ale tratamentului,  care sa duca catre stari de depresie si anxietate, care la randul lor sa afecteze in cele din urma si libdoul; in aceste conditii, o evaluare psihologica/psihiatrica poate fi de ajutor;

– cele de mai sus se aplica daca boala a fost eliminata sau cel putin bine controlata, iar tratamentul de substitutie cu levotiroxina nu este in mod evident excesiv sau insuficient;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1760)

Nörenz Sandra:

Buna seara domnule doctor!Am facut niste niște analize de ceva timp pentru tiroida,iar rezultate sunt acestea:FT3 3,63(normal 2,1-4,3);FT4 1,17 normal(0,8-1,8)TSH 2,78 normal (0,35-2,5).V-as ruga foarte mult sa imi spuneti,daca analizele sunt in limita normală.

Raspuns:

– testele sunt in limite normale si asta arata ce tiroidia functioneaza normal (adica produce hormoni in cantitati adecvate); totusi, aceste rezultate NU exclud alte probleme tiroidiene, cum sunt nodulii sau tiroidita autoimuna aflata in faza incipienta;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1759)

Alina Simona:

Va multumesc pentru raspuns.
Am uitat sa specific Atpo 300.Si poate sa imi spuneti daca e necesara o analuza ATG.
In momentul de fata am ECG-ul si Ecografia cardiaca , in regula.Tensiunea e de regula 120/80.Puls 85
Consum suplimente de Vit D3,Seleniu,Rodiola.Am trecut la un regim alimentar bazat pe legume , fructe.Fara gluten si zahar precum si cafea,tigari.
Imi crestea tensiunea de la cafea si ma inecam cu tigarile.
Deci, schimba cu ceva anticorpii 300 in situatia mea? Aceea de a nu apela in acest moment la tratament cu Eutirox de 25 micrograme?
Va multumesc mult.

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO confirma tiroidita autoimuna, dar nu are implicatie directa privind necesitatea tratamentului; concluziile din raspunsul meu anterior raman valabile in intregime; masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG) nu este necesara; de asemenea, NU este dovedit ca un regim alimentar strict sau anumite suplimente alimentare influenteaza evolutia bolii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1758)

October 22, 2017

Banut Daniela:

Buna ziua! Puteti sa imi spuneti la cat timp dupa operatia de tiroidectomie totala ar trebui luat tratamentul de substitutie hormonala! Cat timp se poate fara tratament. Va multumesc!

Raspuns:

– incepand chiar de a doua zi, cand pacientul poate inghiti;

– daca tiroida a fost indepartata complet si tratamentul nu este urmat, se va instala hipotiroidia severa si potential periculoasa in interval de 2-4 saptamani; in orice caz, nu este ceva ce ar trebui incercat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1757)

ELENA:

Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce pot face sau daca sunt probleme in cazul urmatoarelor rezultate ; anticorpi anti tiroglobulina; 75,61 valorile normale ale lab. 4,11, ATPO-ac antitiroperoxidaza= 151,65 iu/ml, valorile normale 5,61; TSH=0,77, VALORI NORMALE0,35-4,94; SI T4 free=1,02, valori normale 0,70-1,48. VA MULTUMESC, si astept cu nerabdare un raspuns de la dvs. Seara buna!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) si a anticorpilor anti-tiroglobulina arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– in cazul dvs, tiroida functioneaza deocamdata normal, deci tratamentul nu este inca necesar;

– testele de functie (TSH si FT4) ar trebui repetate periodic, la 4-6 luni, iar tratamentul se va initia doar cand apar modificari ale acestor analize; NU este necesara sau utila masurarea repetata a anticorpilor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1756)

Andreea B:

Buna dimineata.In 2011 sotului i s-a declansat o hipertiroidie paralel cu epilepsia, de fapt din cauza convulsiilor a depistat si problemele tiroidiene.diagnostic hipertiroidie si gusa tirotoxica, tsh 0,006 (0.4-4) plus scadere de 14 kg in 4 luni.pe langa tratamentul cu depakine incepe cel cu tyrosol.in 2012, tsh ajunge la 0.73 (0.27-4.2)si mai apoi, in 2013,la 0,907(0.4-4)si se intrerupe tratamentul pana in 2014.in 2014, tsh scade la 0,004 (0.4-4).in tot acest timp FT4 este in intervale normale.din 2014-216 urmeaza trament cu tirosol conform indicatiilor medicului, iar tsh revine la valori normale.august 2016 tsh era 2.19(0,4-4).se incearac din nou oprirea tratamentului cu aceleasi rezultate, in 2017 tsh ajunge 0,004, pierde 10 kg.Aproximativ din 2014 apar palpitatiile, posibil efect secundar, urmeaza si tratament cu betalok dat de dr cardiolog fara rezultat.intrebarea ar fi: este necesara operatia de scoatere a tiroidei sau un tratament cu iod radioactiv??i s-a propus scoaterea tiroidei inca din 2014 vazand ca fara tirosol nu se poate face nimic.in prezent urmeaza tratament cu depakine, din 2012 si levetiracetam, din 2016, pentru epilepsie

Raspuns:

– dupa o perioada atat de lunga in care s-au facut mai multe incercari fara succes de a obtine o remisie (adica functie tiroidiana persistent normala, fara Thyrozol), este evident ca trebuie recurs la un tratament definitiv, care inseamna operatia sau iodul radioactiv;

– daca tratamentul cu iod radioactiv este disponibil si nu are contraindicatii (volumul tiroidie nu este prea mare, nu sunt noduli mari sau suspecti, nu are oftalmopatie Graves importanta), aceasta poate fi o optiune foarte buna; alternativ, ramane posibilitatea operatiei;

– indiferent de metoda aleasa, testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) trebuie sa fie normalizate prin tratament inainte de procedura;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1755)

Nicoleta:

Buna seara,
Ma numesc Nicoleta , 34 ani, 53kg. In 2011 am finalizat tratamentul cu Dostinex pt un microadenom hipofizar secretant de PRL.(simptomele au fost :la nivelul sanilor -o senzatie de arsura, presiune, uneori durere).Apoi in 2013 am fost operata-tiroidectomie totala- suspecta carcinom folicular,cu rezultatul microscopiei:nodul adenomatoid.Acum am aceleasi simptome ,doar la sanul stang. Am fost la ginecolog, mi-a verificat sanii si a spus ca nu se vede nici o modificare, se poate ca durerea sa radieze de la coloana -in partea stanga (am scolioza si sunt stangace).Voi merge saptamana viitoare si pt o ecografie.
Imi puteti spune va rog: se poate sa fi teaparut adenomul hipofizar?sau poate fi din cauza unui nivel prea scazut sau prea crescut de TSH?Insarcinata nu sunt, medicul de familie si ginecologul spun ca totul este in regula, dar eu simt ca este ceva in neregula in interiorul corpului meu.Nu mai locuiesc in tara si nu stiu carei ramuri a medicinei sa ma adresez…
Va multumesc foarte mult.

Raspuns:

– nu vad nicio legatura intre operatia de tiroida din 2013  si simptomele actuale; disfunctia tiroidiana nu determina manifestari la nivelul sanilor;

– o ecografie mamara este, intr-adevar, indicata;

– evident, ar trebui masurata prolactina pentru a verifica activitatea acelui microadenom; o valoare crescuta trebuie sa va duca catre un RMN de hipofiza; oricum, prolactina ar fi trebuit masurata la fiecare 6-12 luni in tot acest interval; acelasi interval de monitorizare se aplica si pentru testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1754)

Alina-Simona:

Am fost diagnosticata intamplator cu Tiroida Hashimoto subclinica.Tsh 6,2 , FT4 1,06 si 13,64 pmol/L.Ca,Mg este in limite normale,Colesterolul total este 219.Ecografie tiroidiana- VlD 1,57/1,92/5,03-7,88 ml si VLS-1,59/1,52/4,56-5,73ml.
Glanda tiroida cu volum normak, cu structura de fond hipoecogena.
Vascularizatie de fond este in limite normale.
Mi s-a prescris Eutirox 50.Am avut palpitatii si puls130.Aveam pulsul permanent 97-100.Am facut atac de panica si m-a trimis la pdihiatrie unde am primit Cipralex si Alprazolam.Am ajuns sa vars si sa imi fie greata permanent.Le’am intrerupt deoarece ma simteam in ultimul hal si am intentia sa imi fac bine corpului nu sa il distrug.Sunteti dragit sa imi spuneti ce anume se intampla cu aceasta conversie de hormoni t3,t4,t2,t1?Precum si cu situatia actuala a tiroidei mele?Si daca exista o alta alternativa pentru mine?

Raspuns:

– exista 2 hormoni tiroidieni esentiali, T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina); cifrele de dupa litera T sunt date de numarul de atomi de iod din molecula respectiva; desi poate parea ciudat, NU exista si hormonii T2 si T1, deci nu putem vorbi de acestia; tiroida secreta in cea mai mare parte tiroxina, care este apoi eliberata in circulatie si ajunge la toate tesuturile; la acest nivel, tiroxina este convertita in hormonul mai activ, triiodotironina (T3);

– din datele prezentate de dvs, cel mai probabil doza de Euthyrox recomandata a fost prea mare raportat la hipotiroidismul usor pe care-l aratau analizele; de regula, la un TSH ca al dvs, o doza mai mica (25 micrograme/zi) sau simpla urmarire fara tratament sunt indicate; tratamentul cu Euthyrox este obligatoriu in situatia dvs doar daca planuiti o sarcina in viitorul apropiat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1753)

October 7, 2017

Anca:

Buna seara,domnule doctor!In luna Martie 2017,am descoperit ca am un nodul tiroidian autoimun toxic(Plummer).Nu am luat nici un fel de tratament și de curând am hotărât sa fac tratamentul cu iod radioactiv.Facand acest tratament scad șansele de a lua tratament toată viața?Nodulul poate sa dispară?Organismul funcționează normal după o astfel de procedura?Si dacă da,in cât timp(aproximativ ) ?Cat timp V a trebui sa stau izolata după acest tratament ? Va Multumesc anticipat!

Raspuns:

– intai o clarificare: in boala Plummer nodulul este autonom, adica produce in mod excesiv hormoni tiroidieni, in afara controlului hipofizar; aceasta boala NU are substrat autoimun;

– dupa tratamentul cu iod radioactiv, nodulul se micsoreaza de obicei semnificativ, dar nu dispare complet; uneori, dupa acest tratament, functia tiroidei se normalizeaza si nu este nevoie decat de monitorizare; totusi, in majoritatea cazurilor, in cele din urma se instaleaza hipotiroidia permanenta si e nevoie de tratament cronic de inlocuire;

– dincolo de efectul asupra tiroidei, tratamentul cu iod radioactiv pentru adenoamele toxice este aproape lipsit de efecte adverse, doza fiind destul de mica;

– 1 saptamana in care se va evita contactul apropiat cu copii mici si femei insarcinate este suficient pentru a evita contaminarea radioactiva;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1752)

Oana:

De aproximativ 9 ani iau tratament cu thyrozol pentru hipertiroidism Basedow.In aceasta perioada indelungata am fost sub supravegherea a mai mulot medici endocrinologi si s-a incercat sa raman fara thyrozol insa hipertiroidismul se redeclansase.
Am un nodul in partea dreapta, insa nimic de speriat. Doresc sa fac un copil si comform celor spuse de medicul meu endocrinolog trebuie sa scot glanda pentru a putea ramane insarcinata . Mi s-a gasit un loc cat de curand pentru a ma opera insa doresc sa va intreb :1-ce riscuri sunt dupa ce se scoate toata tiroida? 2- daca trebuie neaparat sa o scot?3-daca iau thyrozol risc sa fac leucemie din cauza efectelor adverse? 4- din experineta dvs persoanele operate se ingrasa ? Am 32 de ani si am ceva temeri. Multumesc anticipat!

Raspuns:

– intr-adevar, este mai bine ca tiroida sa fie indepartata INAINTE de a ramen gravida; o sarcina la o femeie cu boala Basedow-Graves este considerata la risc; dupa operatie, tratamentul de substitutie este mult mai usor de monitorizat si ajustat decat cel cu Thyrozol, mai ales in sarcina;

– exista riscurile operatorii, care sunt mici daca chirurgul are experienta; dupa operatie trebuie urmat tratament permanent de inlocuire cu levotiroxina (Euthyrox), care trebuie controlat cel putin la 6-12 luni;

– tratamentul cu Thyrozol are alte riscuri, nu de leucemie;

– marea majoritate a celor operati de tiroida, daca urmeaza tratamentul corect cu levotiroxina, NU se ingrasa;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1751)

Alina Radulescu:

Buna seara, am facut recent analize pentru a verifica de ce nu raman insarcinata.Rezultatele au iesit in afara intervalului de referinta la urmatoarele: 1. anticorpi ANTI-TPO (ATPO)-rezultatul a fost de 45.55 iar intervalul pentru parametrii normali este de <34.
2.PROLACTINA-rezultatul a fost de 547.2 iar parametrii normali ar fi fost intre 102-496.Restul analizelor (FT4 , TSH) iesit in parametrii normali.Va multumesc

Raspuns:

– valoarea doar putin crescuta a ATPO nu este suficienta pentru un diagnostic de tiroidita autoimuna, iar atat timp cat TSH si FT4 au fost in limite normale, se poate exclude o cauza tiroidiana pentru absenta sarcinii; este, totusi, nevoie de monitorizare, pentru ca o tiroidita poate apare in cele din urma; masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina si o ecografie de tiroida pot fi utile in acest caz;

– prolactina este si un hormon de stres, iar valori usor crescute, ca in cazul dvs, au cel mai adesea cauze banale si nu o problema cu hipofiza; o alta cauza frecventa pentru un astfel de rezultat este reprezentata de anumite medicamente (de exemplu metoclopramid); daca menstrele sunt regulate si nu exista medicatie care sa poata creste prolactina, masurarea acesteia ar trebui repetata peste 1 luna;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1750)

Filip Ionela:

Buna ziua ! Am și eu o întrebare dacă atpo este 137,6 IU/ml iar intervalul de referință este <34IU / ml am probleme cu tiroida ?

Raspuns:

– acest rezultat arata, cu mare probabilitate, prezenta unei boli numite tiroidita autoimuna; pe larg de spre aceasta afectiune gasiti in articolele dedicate: http://tiroida.ro/?p=408 ;

– in functie de alte teste de laborator (TSH si FT4), se va vedea daca functionarea tiroidei este normala, caz in care boala trebuie doar urmarita fara tratament, sau este deja prezenta hipotiroidia, situatie in care e necesar tratamentul;

– poate fi utila si o ecografie de tiroida, pentru sustinerea diagnosticului si excluderea altor probleme, cum ar fi nodulii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1749)

Carmen:

Bună seara.
In urma unei echografii in sarcina ( acum 2ani) am fost depistată cu gusa polinodulara ( 2 noduli). Anul acesta la alta echografie ă mai apărut unul. Tsh este la limita de jos. Am făcut si scintigrafie si a reieșit un nodul rece, polichistic, vascularizat.
Un sfat va rog ce pot face mai departe. Mentionez ca nu am urmat niciun tratament pt tiroida! Am 32 ani.
Multumesc frumos.

Raspuns:

– ce trebuie facut in continuare depinde de dimensiunile si aspectul ecografic al nodulilor; un nodul de cel putin 10-15 mm si care are elemente ecografice de suspiciune (vascularizatia la interior este un astfel de element, dar nu si structura predominant chistica), trebuie punctionat; in functie de rezultatul la punctie se poate recomanda monitorizarea, operatia sau, daca rezultatul e neconcludent, repetarea punctiei dupa cateva luni;

– daca aspectul ecografic sugereaza cu mare probabilitate o natura benigna si dimensiunile nu sunt mari, ei se pot urmari ecografic, punctia fiind rezervata pentru situatia in care apare o crestere semnificativa in dimensiuni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii