Răspunsuri la întrebări (1752)

Oana:

De aproximativ 9 ani iau tratament cu thyrozol pentru hipertiroidism Basedow.In aceasta perioada indelungata am fost sub supravegherea a mai mulot medici endocrinologi si s-a incercat sa raman fara thyrozol insa hipertiroidismul se redeclansase.
Am un nodul in partea dreapta, insa nimic de speriat. Doresc sa fac un copil si comform celor spuse de medicul meu endocrinolog trebuie sa scot glanda pentru a putea ramane insarcinata . Mi s-a gasit un loc cat de curand pentru a ma opera insa doresc sa va intreb :1-ce riscuri sunt dupa ce se scoate toata tiroida? 2- daca trebuie neaparat sa o scot?3-daca iau thyrozol risc sa fac leucemie din cauza efectelor adverse? 4- din experineta dvs persoanele operate se ingrasa ? Am 32 de ani si am ceva temeri. Multumesc anticipat!

Raspuns:

– intr-adevar, este mai bine ca tiroida sa fie indepartata INAINTE de a ramen gravida; o sarcina la o femeie cu boala Basedow-Graves este considerata la risc; dupa operatie, tratamentul de substitutie este mult mai usor de monitorizat si ajustat decat cel cu Thyrozol, mai ales in sarcina;

– exista riscurile operatorii, care sunt mici daca chirurgul are experienta; dupa operatie trebuie urmat tratament permanent de inlocuire cu levotiroxina (Euthyrox), care trebuie controlat cel putin la 6-12 luni;

– tratamentul cu Thyrozol are alte riscuri, nu de leucemie;

– marea majoritate a celor operati de tiroida, daca urmeaza tratamentul corect cu levotiroxina, NU se ingrasa;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1752)”

  1. Eu mam operat in belgia de tiroida(am ramas fara) in iulie si iau levotiroxina. La mine a fost un nodul care in urma punctiei facute era cancer malign de 70%. Acuma vreau sa am si eu un copil dar doctorul de aici mia spus sa mai astept un an deoarece trebe sa fac si tratament cu pastila radio activa. Deci daca iti scoti toata tiroida va trebui sa astepti sa faci bebe pana se regleaza tsh cu ajutorul levotiroxinei trebuie sa fie sub 2,5. Eu dupa operatie ma ingrasat 10 kg dar incep sa le dau jos deoarece acuma miau modificat doza de levotiroxina. Dupa operatie am luat de 100 si era prea mica doza eram obosita aveam insomnie retentie de apa. Acuma iau de 125 si ma simt mult mai bn.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      In postarea dvs nu am identificat nicio intrebare. Incercati sa reformulati, astfel incat sa fie clar ce doriti sa aflati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.