Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1781)

November 26, 2017

Mariana:

Bună seara Numele meu este Mariana și am 32 de ani.
În 2013am fost operata de carcinom tiroidian, ulterior am făcut iod, apoi în. 2014 am fost repetata din cauza nivelului mare de Tg 20.In februarie 2017 am luat iar o cura de iod.
As dorii sa știu pt a avea un copil trebuie sa treacă 2 ani de la ultima cura de iod? Dacă este mai puțin, afectează copilului?

Raspuns:

– 1 an de la ultimul tratament cu iod radioactiv pana la momentul conceptiei este suficient pentru a nu exista vreun risc asupra sarcinii;

– totusi, inainte de a ramane insarcinata este indicat boala sa fie cel putin foarte bine controlata, daca nu vindecata complet;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1780)

Mares Geta:

Buna seara,
In martie 2017 am fost suferit o interventie chirurgicala de tiroidectomie totala si paratiroidectomie dreapta inferioara.
Diagnosticul anatomo-patologic este urmatorul:
Carcinom papilar incapsulat lob stang tiroidian, diametru de 4 cm, cu invazia focala a capsulelor, extensie in tesut tiroidian adiacent; prezenta de emboli tumorali intravasculari limfatici capsulati.
Stadializare: pTN: pT2Nx
Cod OMS: 8260/3
Paratiroida inferioara dreapta cu lipodistrofie de involutie corespunzatoare varstei (63 ani).
In prezent iau tratament cu euthyrox 125ug/zi. Va rog sa imi spuneti daca este vorba de un cancer si daca este nevoie de tratament cu iod?
Va multumesc din suflet!
O seara buna!

Raspuns:

– rezultatul din postarea dvs descrie intr-adevar o forma de cancer tiroidian; acesta se incadreaza in tipul cel mai frecvent si cu cele mai mari sanse de vindecare;

– tratamentul cu iod radioactiv este obligatoriu in cazul dvs pentru eliminarea celulelor ramase dupa operatie;

– ATENTIE: boala are sanse mari de vindecare completa DACA tratamentul complet, adica inclusiv cu iod radioactiv, este urmat!


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1779)

Izabela:

Buna ziua,
In primul rand doresc sa va multumesc pentru existenta acestui site si pentru solicitudinea dumneavoastra de a raspunde intrebarilor atator pacienti cu probleme endocrinologice! Va scriu la 4 ani de la diagnostcarea mea cu carcinom tiroidian foloculo-papilar, operat prin tiroidectomie totala si iradiat in martie 2014 cu I-131 la IOCN Cluj. Pe langa nodulul cu probleme eram diagnosticata si cu tiroidita autoimuna iar dupa iradiere aveam Anti-tiroglobuina la valoarea de 1534 Ul/ml. Valorile TSH si FT4 au fost sub control dar am avut probleme cu scaderea valorii Anti-tiroglobulinei…In decembrie 2014 valoarea acestui parametru a fost de 788 UL/ml, septembrie 2015 – 567 UL/ml, martie 2016 – 558 UL/ml, septembrie 2016 – 464 UL/ml, martie 2017 – 705 UL/ml iar noiembrie 2017 – 785 UL/ml. Toate aceste valori au fost obtinute la pauza de medicament, la controlul de la IOCN Cluj. In luna ianuarie 2017 am inceput un program de slabire (eram la greutatea de 106 kg la inaltimea de 175cm) si am reusit pana in luna iulie sa slabesc 25 kg. Din luna iunie mi s-a comunicat sa reduc doza de Eutirox de la 175/4 zile si 150/3 zile la 150/4 zile si 125/3 zile (mult timp am luat doze mari de 200 si 175…) In luna octombrie pregatindu-ma pentru control oncologic, mi-am facut analizele si TSH-ul a iesit de 5,67 iar FT4 de 18,58 fata de TSH 0,072 si FT4 de 24,04 din luna iunie (analize facute cu luarea de medicament) La controlul oncologic din noiembrie 2017, mi s-a spus ca in martie trebuie sa mi se administreze din nou iod radioactiv – I-131, datorita anticorpilor mari si poate datorita fortarii/accelerarii metabolismului prin cura de slabire! Nu prea inteleg ce inseamna acest lucru! Va rog mult sa imi explicati! Sunt ingrijorata…
Cu deosebita consideratie,
Izabela

Raspuns:

– valorile constant crescute ale anticorpilor anti-tiroglobulina pot arata indirect persistenta de tesut tiroidian si, in acest context, o noua doza de iod radioactiv este indicata;

– avand in vedere ca masurarea tiroglobulinei in aceste conditii nu este interpretabila, ecografia cervicala si scintigrafia raman instrumentele de baza in monitorizarea carcinomului;

– scaderea in greutate poate influenta necesarul de hormon tiroidian, deci doza Euthyrox trebuie ajustata, dar nu are un efect cunoscut asupra evolutiei unui carcinom tiroidian diferentiat operat si tratat cu iod radioactiv;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1778)

Sefora Licsandru:

Buna ziua,domnule doctor!va rog frumos,imi puteti spune daca exista vreo contraindicatie pentru epilarea cu ipl(lumina intens pulsata),in cazul meu,operatie carcinom papilar plus o doza de 25 de iod.operatia a fost acum 4ani si ma simt bine.va multumesc foarte mult!

Raspuns:

– nu exista nicio contraindicatie in acest sens;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1777)

Olivia:

Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
Revin, spunandu-va ca am urmat sfatul dvs si la 3 luni de la operatie, calcitonina a scazut de la valoarea de 125, la valoarea de 44,08.
Insa, aceeasi calcitonina, la o luna de la operatie a fost de 44,08. Observ ca acum, dupa trei luni a mai crescut un pic, de la 44,08 la 44.86.
Ne putem gandi sau spera, ca totul este ok, ca s-a eliminat boala (diagnosticul fiind de carcinom medular tiroidian)? Sau rezultatul acela de 44,86 inseamna ca a mai ramas ceva… La cat ar trebui să scadă calcitonina ca sa fie totul ok?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc.

Raspuns:

– in mod ideal, valoarea calcitoniei ar fi trebuit sa fie normala; un nivel de 44 pg/ml poate arata un grad foarte redus de persistenta a unor celule de carcinom medular; totusi, la aceasta valoare, sursa calcitoninei este aproape imposibil de localizat si, in plus, acest nivel poate ramane constant multi ani fara nicio interventie;

– de aceea, simpla supraveghere la 4-6 luni cu (1) control endocrinologic, (2) ecografie de zona cervicala (efectuata de un medic cu exprienta in aceasta problema) si (3) masurarea calcitoninei si antigenului carcino-embrionic sunt suficiente deocamdata;

– daca in timp calcitonina ajunge sau depaseste 150 pg/ml, un RMN sau CT de regiune cervicala este indicat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1776)

Adina:

Buna seara. In urma cu 2 luni am facut o tiroidectomie totala. Rezultatul histopatologic—Focar de carcinom papilar tiroidian cu arhitectura foliculara incapsulat de 1,5 cm descoperit incidental pe fondul unei Gusi nodulare.Am fost programata la Cluj pe 14 noiembrie 2017 pt iod radioactiv. Am fost la programare si nu mica mi.a fost mirarea cand,in urma unor analize facute la urgenta(in 2 ore au fost gata) mi s.a spus ca nu este nevoie de iod radioactiv. Sunt debusolata…..ratacita…..uimita…Nu inteleg de ce s.a hotarat asa. Rezultatul analizelor de la Cluj:-anti-tiroglobulina-11.49(valoare de referinta(<115);TSH-18,12(valori de referinta-0,27-4,2);TG-3,09(VALORI DE REFERINTA-3,5-77);CALCIU SERIC-9,06(este bun) si GLUCOZA SERICA–86,5(la fel…este buna). Am ajuns acasa in Sibiu si am repetat analizele………m.am ingrozit….TSH-21,63 SI T4 0,54(valori de referinta 0,7-1,48). Precizez ca iau euthyrox de 100 desi imi este rau de la el. Mi s.a spus ca o sa.mi fie asa rau pana ma voi obisni cu el. Va rog sa.mi spuneti….daca se poate…va rog frumos….de ce nu am facut iod radioactiv???? De ce aceste rezultate la analize??? De ce acest TSH ata de mare??? Multumesc frumos.

Raspuns:

– nu va pot spune cu certitudine care a fost motivul pentru care nu ati mai primit tratamentul cu iod radioactiv, dar un posibil raspuns este ca nu s-a atins nivelul recomandat al TSH (de cel putin 25-30 μUI/ml) pentru un efect maxim al acestuia;

– un alt argument, dar care presupun ca era cunoscut inca de cand s-a facut programarea, este ca rezultatul histopatologic, presupunand ca nu sunt ganglioni limfatici afectati la nivelul gatului, va incadreaza intr-un grup de risc mic pentru persistenta/reaparitiei bolii, la care iodul radioactiv este optional;

– nivelul TSH-ului va scadea in cele din urma daca tratamentul cu Euthyrox este urmat constant si corect timp de cel putin 6-8 saptamani; daca apar efecte adverse la Euthyrox, doza ar trebui crescuta lent, cu cate 12.5 micrograme la fiecare 10-14 zile, pana la atingerea dozei recomandate;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1775)

Ramona R:

Buna ziua,
Va prezint rezultatele analizelor pentru tiroida: ATPO 14.30 (0.00-35.00);FreeT4 17.75(12.00-22.00);TSH 3.19 (0.27-4.20); antitiroglobulina 16.6 (0.00-115.00), ambii lobi cu dimensiuni normale dar cu prezenta a doi noduli pe lobul stang (unul de 15mm).Mi s-a prescris Euthyrox 0.25 (1cpr/zi), dar nu l-am putut accepta (am avut toate simptomele de hipertiroidie).Consultind un alt medic mi-a recomandat sa nu incep tratamentul petru hipotiroidie, analizele fiind in parametri. Va rog sa ma ajutati cu o indrumare: trebuie sau nu sa iau tratamentul si, daca da, in ce doza?
Multumesc anticipat!

Raspuns:

– analizele nu justifica tratamentul cu Euthyrox, tiroida functionand normal;

– legat de noduli:

  1. daca nodulii au elemente de suspiciune ecografica pentru o natura maligna, ar trebui facuta o punctie cu ac subtire;
  2. daca aspectul ecografic sugereaza benignitatea, se pot supraveghea ecografic, initial la un interval de 3-6 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1774)

November 21, 2017

Panaite Anastasia:

Buna ziua domnule doctor ! Am 25 de ani, 1,72 m si 53 de kg . Am fost diagnisticata in 2016 cu hipotiroidism si am urmat tratament cu euthyrox 100 mcg timp de 8 luni . Am repetat analizele in iulie 2017 si am avut tsh 0.004 (valoare de referinta 0,4-4mcg/ UI/ ml ft 4 in conditii normalea fel si ft3 . Am urmat tratament cu thyrozol 10 mg timp de 4 luni scazand doza de la 20 mg la 5 mg . Mi s.a recomandat sa fac si atpo si am repetat analiza.. atpo a iesit 109UI/ ml( val de ref <35UI/ml) si tsh 20.00( val de referinta 0,04-4mcg/ ui/ml). E posibil sa fiu diagnosticata cu tiroida autoimuna ? care sunt sansele unei sarcini ? Si ce tratament mi se poate recomanda ?

Raspuns:

– trecerea de la Euthyrox la Thyrozol pentru ca nivelul TSH a scazut, nu pare justificata; primul pas ar fi trebuit sa fie oprirea (sau scaderea) dozei de Euthyrox, cu inceperea tratamentului cu Thyrozol DOAR DACA hipertiroidia era persistenta la 2-3 luni de la intrerupere;

– pana cand functia tiroidei nu este stabilizata si diagnosticul nu este clar, o sarcina AR TREBUI EVITATA;

– recomandarea mea este mai cereti o opinie la un alt endocrinolog pentru lamurirea situatiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1773)

Alina Simona:

Alina Simona
Revin la dvs. cu o intrebare.Ma confrunt de o saptamana cu senzatii de arsura si nod in gat destul de persistente.Pot fi determinate aceste manifestari de tiroida.Nu pare sa se fi marit in volum.Sau pot sa fie determinate de o stare anxioasa? Analizele sunt recent facute,ar fi bine de repetat? Tsh 6,7,Atpo 300,Ft3 3,25,Ft4 1,5.vit D 21.Fosfataza alcalina totala este 176.Nu prea as vrea eutyrox.M-am simtit foarte rau in luna august.Dureri de ficat,rinichi,palpitatii mari.Nu stiu ce da fac in aceasta situatie.Daca nu o tratez situatia se va agrava.
Ce puteti sa imi spuneti despre tiroida deshidratata naturala, este eficienta in Hashimoto?

Raspuns:

– arsurile si senzatia de nod in gat NU sunt manifestari sugestive pentru o problema tiroidiana; daca nu s-a facut deja, o ecografie de tiroida poate fi indicata pentru a exclude complet o cauza tiroidiana;

– daca nu planuiti o sarcina, tratamentul cu Euthyrox se poate temporiza pana la un TSH de 8-10 μUI/ml, mai ales daca au fost probleme de toleranta;

– din motive pe le-am explicat in alte postari, exctractele de tiroida animala NU sunt mai potrivite pentru tratamentul hipotiroidiei decat levotiroxina (Euthyrox); va rog sa cautati acele raspunsuri;

– tratamentul cu Euthyrox nu determina dureri de rinichi si ficat; palpitatii pot aparea doar daca doza este prea mare sau exista deja probleme cardiace;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1772)

Ramona:

Bună dimineata Dnule Doctor,numele meu este Ramona, am 30 ani,în 2013 am fost diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian,am făcut terapie cu iod,acum mi-am făcut HCG prima valoare fiind de 63 (4 săptămâni ),iar după 48 ore am repetat analiza și HCG este 78 ( inteles ca valoarea trebuia sa fie dubla),medicul ginecolog mi-a zis ca e posibil din cauza tratamentului de subtitrări cu Euthyrox 125 mg/zi,sau e o sarcina cu probleme/extrauterina.Are vreo legătură? Ati mai întâlnit asemenea cazuri?Vă rog din suflet sa mă ajutați cu un rapsuns

Raspuns:

– o influenta a tratamentului cu Euthyrox depinde de rezultatul analizelor de laborator: TSH si FT4;

– daca acestea sunt in limite normale, se poate exclude o influenta a acestui tratament; in doza corecta, Euthyrox-ul nu doar ca nu are efecte negative asupra unei sarcini, dar este fundamental necesar pentru dezvoltarea normala a fatului in cazul in care mama are tiroida indepartata chirurgical (sau alta forma de hipotiroidie);

– pe de alta parte, chiar daca aceste analize sunt (usor) modificate, este improbabil ca aceasta sa fie cauza problemelor cu sarcina; oricum, este indicat sa faceti un control endocrinologic pentru lamurirea tuturor aspectelor posibile;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1771)

Monica:

Buna ziua ,

Va rog sa imi interpretati si mie urmatoarele rezultate :

TSH 0,2660 mUI/L Valori de referinta : 0,55 – 4,78
FT4 15,32 pmol/L Valori de referinta : 11,45 — 22,65
TPO 2770,0 UI/ml Valori de referinta : < 35

Diagnostic : Tiroidita cr. autoimuna

In prezent tratament cu Euthyrox de 100 .
La rezultatele enumerate mai sus se impune diminuarea , cresterea dozei sau…!?

Va multumesc anticipat pentru raspuns .
Cu stima ,
Monica

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO sustine diagnosticul de tiroidita autoimuna;

– nivelul discret subnormal al TSH arata ca doza de Euthyrox este usor excesiva; cu toate astea, scaderea dozei nu este obligatorie la aceste rezultate, depinde de varsta si starea dvs, ca si de istoricul medical;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1770)

Apostol Alexandru:

Buna ziua,
Numele meu este Apostol Alexandru București
Vârsta 40 ani
Am fost diagnosticat cu cancer tiroidian papilar cu metastaze ganglionare operat si am luat si o doza de iod. Alte probleme medicale nu am.
Problema mea este ca nu am înțeles prea bine cum se determina TSH ul . Înțeleg ca acest TSH trebuie sa fie cât mai aproape de 0 dar nu 0. Eu trebuie sa iau Novothyral de 100 , câte o pastila pe zi , iar peste o luna trebuie sa fac acesta analiza.
Am doua întrebări punctuale:
1. Iau pastila de Novothyral in ziua in care fac analiza? . Daca iau pastila , dupa cât timp de la luarea pastilei fac analiza ? Pot sa mănânc in acest timp?
2. Care este valoarea optima a TSH in acest caz?
Mulțumesc frumos,

Raspuns:

  1. daca tratamentul este urmat constant timp de cel putin 4-6 saptamani inainte de analize, faptul ca administrati sau nu comprimatul in dimineata recoltarii influenteaza in mica masura rezultatul; totusi, avand in vedere diagnosticul dvs, este mai bine sa luati Novothyral-ul dupa recoltarea sangelui, daca aceasta se face dimineata;
  2. in functie de stadiul bolii, valoarea tiroglobulinei pe intrerupere si de raspunsul la iodul radioactiv, nivelul recomandat al TSH variaza; in estenta, cand sunt prezente metastaze ganglionare, este indicata o valoare de cel mult 0.1 μUI/ml, dar mentinand un nivel detectabil al TSH;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1769)

Mihai:

Buna ziua,

Mamei mele i-au fost gasiti doi noduli tiroidieni in urma unei ecografii, dupa cum urmeaza:
Varsta: 58 de ani

Lob drept tiroidian: diam. A-P = 22.1 mm, diam. transv = 19.6 mm, diam. cranio-caudal = 57.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, discret mai hiperecogen, se discern 2 imagini nodulare cu morfologie difuza, una cu diam. de 7.6 mm, mai hiperecogena, cu halou periferic, iar cealalta cu diam. de 5.8 mm, cu centru hiperecogen, aspectul fiind de “nodul la tinta”, fara form. chistice.
Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

Lob stanga tiroidian: diam. A-P = 22 mm, diam. transversal = 20 mm, diam. cranio-caudal = 54.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, mai hiperecogen, cu zone hiperecogene, fara noduli, fara form. chistice. Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

Istm: dimensiuni: 5 mm, ingrosat, cu ecostructura omogena, normecogena, fara noduli, fara form. chistice.

Concluzii: Gusa Tiroidiana, Noduli tiroidieni lob drept

In urma acestora si-a facut si urmatoarele analize:
– Colesterol HDL = 44 mg/dL (scazut = 60)
– Colesterol total = 266 mg/dL (optim > 200, borderline crescut: 200-240, crescut > 240)
– Trigliceride = 246 mg/dL (borderline crescut: 150-199, crescut: 200-499, foarte crescut >=500)
– Colesterol VDL = 49 mg/dL (<30)
– Colesterol LDL = 183 mg/dL (optim = 190)
– Lipide totale = 934 mg/dL (400-700)
– Formula leucocitara a iesit in parametri normali
– VSH = 16 mm/h (<30)
– Anti-TPO = 385 UI/ml (<34)
– T3 = 2 nmol/L (1.27-3.07)
– T4 = 85.6 nmol/L (66-181)
– TSH = 4.34 uU/ml (0.27 – 4.2)

Imi puteti spune ce ar putea cauza acesti noduli? Mentionez ca are tendinte de ingrasare, hipertensiune arteriala (foarte des tensiune de peste 17 cu 11) si uneori spune ca simte incetiniri ale gandirii.

Va multumesc!

Raspuns:

– in primul rand, in limbaj medical gusa inseamna strict o tiroida marita de volum; deci sintagma “gusa tiroidiana” este pleonastica si nu ar trebui utilizata de personalul medical (in special de medici); fac aceasta precizare pentru ca din postarea dvs pare ca citati intocmai rezultatul ecografic;

– cele 2 formatiuni nodulare descrise in lobul drept au dimensiuni reduse si nu ar trebui sa puna probleme; de altfel, e posibil sa fie vorba despre niste pseudonoduli (falsi noduli aparuti pe fond inflamator), nu de noduli propriu-zisi; poate fi utila repetarea ecografiei la un endocrinolog cu experienta pentru clarificare;

– analizele de laborator arata o tiroidita autoimuna, o boala foarte frecventa de tiroida, in care sistemul imun ataca tiroida; afectiunea este intr-o faza incipienta in care functionarea tiroidei este minim afectata iar tratamentul este optional; cu toate astea, vorbim de o boala cronica care va trebui urmarita periodic pentru tot restul vietii;

– luand in considerare aceste rezultate, niciuna dintre probleme descrise (hipertensiune, crestere un greutate, scaderea performantei intelectuale) NU are cauza tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1768)

MIRCEA LENUTA:

Buna seara domnule doctor ,fiica mea in varsta de 13 ani este supraponderala inca din prima luna de viata .In toti acesti ani am facut repetate investigatii ptr a descoperi cauza,rezultatul fiind ,,genetic,,.Anul acesta suntem in a 3-a etapa de investigatii iar in urma analizelor de laborator am descoperit o valoare crescuta a TSH -4,76 intr-un interval de 4 luni de la 1,257 ! Intrebarea mea este ,poate creste atit de mult in 4 luni aceasta valoare ? mentionez ca fiica mea are Rh negativ ! Va multumesc

Raspuns:

– marea majoritate a hormonilor au niveluri variabile in sange, in unele cazuri chiar de la un minut la altul; TSH-ul variaza si el, chiar daca mai putin decat alti hormoni; de aceea, o valoare ce depaseste putin limitele laboratorului NU inseamna obligatoriu ca este prezenta o afectiune tiroidiana; un astfel de nivel poate reveni in limite normale fara nicio interventie la o masuratoare ulterioara;

– repetarea TSH peste 3 luni, alaturi de FT4 si anticorpii specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) este, foarte probabil, suficienta;

– in mod cert, un TSH de 4.76 μUI/ml nu explica excesul ponderal;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1767)

November 12, 2017

Nicoleta:

Buna ziua,
apelez din nou la ajutorul dvs.Nu mai locuiesc in Ro.Am 34 ani,53kg,167 cm inaltime.Am tratat cu Dostinex un microadenom hipofizar secretant de PRL aprox.1an si cateva luni.La ultimul RMN in 2013 nu s-a mai vizualizat.Apoi in 2013 am facut tiroidectomie totala-nodul adenomatoid lob drept.Nu am reusit inca sa stabilizez nivelul tsh.Am inceput cu Euthyrox 100, apoi 75, apoi o zi 100,o zi 75 , apoi doar 50.Acum am refacut Tsh,iar rezultatul a fost 42, 8(valori normale 0,3-4).Medicul de fam. din Germania spune ca momentan nu am nevoie de endocrinolog,astfel ca mi-a schimbat tratamentul de la Euthyrox 50 la L-Thyroxin – o zi 75,o zi 50 si m-a chemat sa refac analizele in ianuarie 2018.Am facut si analiza PRL(la recomandarea dvs), rezultatul fiind ingrijorator.(21,2mIU/l, iar val. normale sunt:60-390 follikelphase,93-620 lutealphase,40-430 menopause).Pt. acest deficit de prl mi-a recomandat ginecologia.
Imi puteti spune va rog incotro sa ma indrept?Ce investigatii sa mai fac?De ce nivelul PRL este atat de mic?Menstruatiile sunt regulate,dureri de cap nu am, doar un disconfort la san , pt care am facut un eco si mi s-a spus ca totul este in regula.
In cat timp de la operatia de tiroida se stabilizeaza in mod normal acest TSH?
Va multumesc din suflet!L-L
Nicoleta T.

Raspuns:

– valoarea mare a TSH arata ca doza actuala este insuficienta; in afara de crestera dozei, trebuie respectat intocmai modul de administrare: dimineata pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa; fara preparate cu calciu, fier sau soia mai devreme de 4 ore de la Euthyrox/L-Thyroxin;

– in majoritatea cazurilor, TSH-ul se stabilizeaza in limite normale sub tratamentul de substitutie in primele 3-6 luni dupa operatie;

– nivelul mic al prolactinei, atat timp cat ciclul menstrual este regulat su nu exista dureri de cap sau tulburari de vedere recent aparute, NU necesit investigatii suplimentare, doar repetare peste 6 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »