Răspunsuri la întrebări (1777)

Olivia:

Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
Revin, spunandu-va ca am urmat sfatul dvs si la 3 luni de la operatie, calcitonina a scazut de la valoarea de 125, la valoarea de 44,08.
Insa, aceeasi calcitonina, la o luna de la operatie a fost de 44,08. Observ ca acum, dupa trei luni a mai crescut un pic, de la 44,08 la 44.86.
Ne putem gandi sau spera, ca totul este ok, ca s-a eliminat boala (diagnosticul fiind de carcinom medular tiroidian)? Sau rezultatul acela de 44,86 inseamna ca a mai ramas ceva… La cat ar trebui să scadă calcitonina ca sa fie totul ok?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc.

Raspuns:

– in mod ideal, valoarea calcitoniei ar fi trebuit sa fie normala; un nivel de 44 pg/ml poate arata un grad foarte redus de persistenta a unor celule de carcinom medular; totusi, la aceasta valoare, sursa calcitoninei este aproape imposibil de localizat si, in plus, acest nivel poate ramane constant multi ani fara nicio interventie;

– de aceea, simpla supraveghere la 4-6 luni cu (1) control endocrinologic, (2) ecografie de zona cervicala (efectuata de un medic cu exprienta in aceasta problema) si (3) masurarea calcitoninei si antigenului carcino-embrionic sunt suficiente deocamdata;

– daca in timp calcitonina ajunge sau depaseste 150 pg/ml, un RMN sau CT de regiune cervicala este indicat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.