Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1787)

December 10, 2017

Alina Simona:

Buna ziua domnul doctor,
Va multumesc mult pentru rabdarea si actul caritabil facut de dumneavoastra.Eu personal intalnesc foarte rar oameni care sa faca ceva fara un castig financiar.Sa va ajute Dumnezeu ca sa puteti face bine multor oameni necajiti!
Eu, am conclluzionat citind ca toate aceste manifestari de nod in gat , arsuri au o legatura cu tiroida.Am fost la un cabinet privat evident,cam asa e in Cluj,si am cerut un ecograf la tiroida iar rezultatele arata putin diferit fata de acum o luna si jumatate.inclusiv faptul ca mi s-a spus ca am o gusa difuza grad 2 iar vacularizatia este exacerabata,structura de fond inomogena ,lob stang 1,65 6,89 ml, drept 1,76,10 ml.Deci, a mai crescut putin dar intr-o luna, asa cum va spuneam.Ce se va intampla cu ea?Va tot creste asa in volum?
tsh-ul este acum 6,3 putin dar foarte putin, mai mic dar Atopo e crescut 380.
Starea mea psihica imi mai da batai de cap;tristete, frica,tensiunea acum e mica dimineata 112,80,70 /puls.Nu mai consum cafea de 2 luni, tigari nu mai fumez de 4 luni, deloc.Ce as putea folosi pt starea psihica?Cand citesc si scriu nu am nimic doar cand incerc sa ma destind, sa ma relaxez incep sa ma intepe mainile iar daca ma gandesc in alta parte si sunt ocupata ele dispar.Am o senzatie de incapacitate de a rezolvao situatie neplacuta.
Toata lumea imi spune si doctorita de familie sa imi tin sub control aceasta afectiune? Cum se poate tine sub control?Am inceput un sir lung al analizelor pentru a detecta cauza imuna,sperand astfel sa opresc cumva cresterea anticorpilor.Pana in acest moment ficat, rinichi,ecografii la ginecologie.
Dumneavoastra ce sfat imi dati?
Mie personal nu mi se pare foarte simplu, mai mult cand vad atatea situatii si mai urate.
Va multumesc mult pentru toate sfaturile oferite si pana acum.
Sarbatori frumoase va doresc!

Raspuns:

– in primul rand, va multumesc pentru cuvintele de apreciere; ma bucur intotdeauna sa aflu ca articolele si raspunsurile mele sunt de ajutor;

– analizele de laborator (TSH si ATPO) arata ca aveti o tiroidita autoimuna, boala foarte frecventa in care sistemul imun ataca tiroida; nivelul usor crescut al TSH arata o forma foarte usoara de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), care este fata indoiala ASIMPTOMATICA la acest moment; pana la un TSH de 8-10 μUI/ml tratamentul este optional;

– ecografia estimeaza volumul tiroidei, nu il masoara precis; deci, variatii destul de mari pot aparea de la un examen la altul fara a insemna neaparat o crestere reala; marirea de volum cu cel putin 50% este necesara pentru a putea spune cu siguranta ca modificare este reala;

– manifestarile descrise NU sunt sugestive pentru o cauza tiroidiana; de altfel, asa cum am zis si mai sus, la acest nivel al TSH-ului nici nu pot fi puse in mod obiectiv pe seama tiroidei; “tinerea sub control” inseamna doar control periodic la endocrinolog, astfel incat la momentul oportun sa se initieze tratamentul;

– este posibil ca starile dvs sa nu aiba o cauza organica si fie cauzate de o tulburare anxioasa; este nevoie de un consult de specialitate pentru a confirma sau exclude un astfel de diagnostic;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1786)

Olivia:

Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Asa cum ati spus, am efectuat totusi si analiza PET CT, rezultatul fiind:

Fara modificări de captare a radiotrasorului la nivel cerebral.
Status post tiroidectomie totala; fara acumulări de FDG in loja de tiroidectomie.
Fara adenopatii cu activitate metabolica crescută in regiunile cervicala, axilara si mediastinala.
Distribuţie normala a radioactivităţii la nivel mamar bilateral.
Fara acumulări patologice de radiotrasor la nivel pulmonar. Fara epansamente fluide pleurale sau pericardice.
Miocardul prezintă o absorbţie fiziologica a FDG-ului.
Ficat cu dimensiuni normale, contururi regulate si distribuţie normala a radioactivităţii. Fara dilataţii de arbore biliar.
Splina de dimensiuni normale si distribuţie normala a radioactivităţii.
Pancreas si glande suprarenale fara acumulări patologice de FDG.
Rinichii si vezica urinara prezintă acumulare fiziologica a FDG; fara dilataţii de sistem pielo-caliceal.
Stomacul si ansele digestive prezintă acumulări fiziologice de FDG.
Fara adenopatii abdomino-pelvine cu activitate metabolica crescută.
Fara lichid liber peritoneal.
Status post histerectomie totala. In regiunea pelvina nu se decelează acumulări patologice de FDG.
Fara acumulări patologice de radiotrasor la nivelul segmentelor osoase scanate.
CONCLUZII:
Fara leziuni metabolic active, cu substrat oncologic, decelabile FDG PET-CT.

Va rog mult, ce imi puteti spune referitor la acest rezultat?

Raspuns:

– rezultatul este in limite normale, ceea ce era de asteptat la un nivel doar putin crescut al calcitoninei; va inteleg ingrijorarea si nevoia de a face ceva, dar uneori, ca in acest caz, varianta cea mai buna este de a monitoriza problema cu investigatii uzuale, fara vreo interventie;

– investigatiile de inalta performanta, cum este si PET-CT-ul, ar trebui efectuate DOAR in circumstante bine precizate, la recomandarea unui medic cu experienta in tratamentul afectiunii respective;

– sugestiile mele din raspunsul precedent raman in intregime valabile;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1785)

December 5, 2017

Buzea Florina:

Sant diagnosticata cu gusa nodulara ,din 2014,urmez tratament cu eutyrox-100 mg,La control-TSH si FT4in limite normale,mi-a fost recomandate calcitonona si tg.Calcitonina a iesit 4,48,iar Tg >300,ce imi recomandati.Multumesc !

Raspuns:

– calcitonina in limite normale exclude un anumit tip de cancer tiroidian, numit carcinom medular; aceasta este o forma minoritara (reprezinta aproximativ 5% din toate cancerele de tiroida), dar este singura pentru care avem un marker specific (o analiza specifica care poate detecta boala preoperator);

– tiroglobulina crescuta NU are nicio semnificatie si este o analiza inutila in cazul gusii nodulare;

– abordarea pe mai departe depinde de caracterele ecografice ale nodulilor (numar, dimensiuni, aspect, vascularizatie); in functie de acestea se poate opta pentru monitorizare, punctie cu ac subtire sau operatie;

– oportunitatea tratamentului cu Euthyrox depinde de rezultatele analizelor (in special TSH si FT4) efectuate inainte de initierea acestui tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1784)

Tudosoiu Cristina:

Buna ziua! Am 31 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ce este plina de noduli si chisturi. In prima faza am descoperit.o cu un tsh de 15mlu/ L, interval de referinta 0,46-4,68, mi s a dat 50Euthyrox iar dupa 2 saptamani am facut iar analize : tsh 9.92-int de referinta 046-4.68
Anti-TPO 837,92-int.de referinta 70Ul/mL
FT4 13- int.de referinta 10-28,3pmol/L
Tiroglobulina 9000- int.de referinta 100 iu/mL
Calcitonina 5,62 int de referinta 11 pg/mL
Si astfel mi s a marit doza la 75Euthyrox
Intrebarea mea este: trebuie sa mi fac griji in legatura cu nodulii…pot fi cancerigeni?
Multumesc anticipat

Raspuns:

– repetarea analizelor dupa doar 2 saptamani de tratament este prea devreme pentru a apecia corect raspunsul la doza respectiva; de obicei testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) se repeta dupa cel putin 6-8 saptamani de la initierea terapiei;

– este, cred, usor de intuit ca dupa o descriere aproximativa de tipul “este plina de noduli si chisturi” nu va pot spune daca e cazul sau nu sa va faceti griji; depinde de tipul de nodul, dimensiune, aspect ecografic, etc; medicul care a facut ecografia sau cel care a solicitat-o ar trebui sa precizeze daca exista vreo suspiciune de acest fel;

– eu va pot spune ca, de foarte multe ori, formatiunile ecografice descrise in cazurile de tiroidita autoimuna sunt de fapt pseudo-noduli (falsi noduli) care apar din cauza inflamatiei cronice; acesti pseudo-noduli nu au nicio semnificatie separata si se monitorizeaza odata cu boala de fond; uneori este nevoie de un ecografist cu experienta pentru a discerne intre un nodul real si un pseudo-nodul;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1783)

Monica:

Buna ziua domnule doctor ,

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra ( raspunsuri la intrebari 1771 ) . Numele meu este Monica , 1.72m , 65kg , 37ani.Urmez tratamet pentru hipotiroidie din mai 2008 ( gusa micropolinodulara , tiroidita cr. autoimuna ).In urma ultimelor analize efectuate in 06.11.2017 : TSH 0,2660 mUI/ L , TPO 2770,0 UI/ml , vreau sa mentionez ca am primit urmatorul tratament de la medicul endocrinolog :
Euthyrox 0,100 ( 1 – 0 – 0 )
Seleniu 200 mg ( 0 – 1 – 0 )
Vitamina D3 500 ( 0 – 1 – 0 )
Extract de mugur de zmeur ( 1 – 0 – 1 )

Va rog sa ma informati daca pentru Seleniu e necesara o analiza in prealabil ( pentru ca nu am efectuat ) !? Doza de 200 mg este echivalenta cu doza de 100 ug !? Administrarea de Seleniu poate duce la lipsa ovulatiei , respectiv poate avea efecte negative asupra hormonilor Estradiol ( diminuare ) si FSH ( crestere ) ?
Extractul de mugur de zmeur mi-a fost prescris pentru tulburari de menstruatie tot de catre endocrinolog , ginecologul asigurandu-ma in urma ecografiei abdominale ca din punct de vedere ginecologic sunt bine, respectiv acesta mi-a sugerat sa-mi ”rezolv”problema cu tiroida .
Rezultatul unei analize care nu este acoperita de acreditare Renar , poate fii interpretat ca fiind unul bun , sau pot exista dubii in ceea ce il priveste !?

Va multumesc anticipat pentru raspuns ,
Cu stima ,
Monica.

Raspuns:

– suplimentele cu seleniu se pot utiliza in tiroidita cronica, desi nu este clar dovedit ca au vreun efect asupra evolutiei bolii; nu este necesara nicio analiza in prealabil;nu cred ca suplimentarea cu doze uzuale de seleniu (100-200 mcrograme/zi) are vreun efect negativ asupra fertilitatii;

– nu am nicio experienta cu “extractul de mugur de zmeur”, dar, dincolo de numele interesant, nu cred ca are vreun efect notabil asupra ovulatiei; pe de alta parte, la aceasta valoare a TSH, “problema cu tiroida” se poate considera rezolvata din punct de vedere al medicului ginecolog;

– nu ar trebui sa existe dubii din principiu, dar daca medicul care a recomandat-o are vreo indoiala, ar trebui repetata la alt laborator;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1782)

Mariana:

Mulțumesc pentru răspunsuri. RECTIFIC greșeală(economie)
În momentul de față am efectuat atât ecografie cât și Pet CT și nu prezintă nici o recidiva, analizele medicale sunt ok doar Tg în pauza de 14 zile este Tg =100_120. În condițiile în care valoarea normala este de pana la 0.04,pacienții A tiroidieni.
În condițiile acestea se poate avea o viata normala si ulterior un copil?
Vă mulțumesc anticipat!!

Raspuns:

– valoarea mare a tiroglobulinei, presupunand ca anticorpii anti-tiroglobulina sunt in limite normale, arata o forma de persistenta a bolii; sigur, aceasta poate sa nu fie detectabila imagistic la acest moment nici macar cu metode de varf, cum e PET-CT-ul;

– problema in aceasta situatie nu este neaparat evolutia sarcinii in sine sau sanatatea fatului, ci efectul dificil de anticipat al sarcinii asupra bolii persistente; adica, se poate inregistra in timpul sarcinii sau dupa aceea o evolutie, cu cresterea tiroglobulinei si/sau evidentierea imagistica a unor recidive;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii