Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1888)

August 26, 2018

Liliana:

Buna ziua domnule doctor!
Ma adresez dvs. cu o intrebare pe care am uitat sa o formulez la precedenta consultatie. Sunt diagnosticata cu Boala Basedow si ma aflu sub tratament cu Thyrozol 15 mg/zi (5 mg/zi dimineata, 10 mg/zi seara). De azi am inceput si tratamentul cu Euthyrox 25 mg (1+1/2 dimineata) pe stomacul gol cu jumatate de ora inainte de micul dejun.
In urma unor infectii urinare repetate (frecventa de 1/luna) mi s-a recomandat administrarea autovaccinului buvabil (fara contraindicatii, conform prospectului) preparat de Institutul Cantacuzino. Mentionez ca singurele contraindicatii la boli autoimune sunt doar pentru autovaccinul injectabil. In acest sens, v-as ruga sa ma sprijiniti cu cateva informatii legate de modul de administrare in contextul tratamentului hormonal pe care il urmez, daca exista interferente intre ele sau un interval mai mare pe care trebuie il respect pentru administrare. Precizez ca am incercat sa atasaez prospectul autovaccinului dar nu am reusit.

Raspuns:

– autovaccinul respectiv ar trebui administrat intocmai cum a fost recomandat;

– nu este de asteptat nicio inteferenta cu medicatia pentru boala Basedow;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1887)

Leonard:

Buna ziua. Am avut tireodectomie totala in noiembrie 2011. Am avut maxim 175 mg de euthyrox/zi. De un an jumate luam 150 mg/zi. Dupa 1 mai am inceput sa fac si putim sport. Alergari de jumatate de ora plus regim alimentar. Am 1.83 cm si aveam 98 de kg. In iunie cind am mers la control tsh meu era in jur de 2. Dupa o luna a ajuns la 0.07 si acum (saptamina trecuta era 0.032)Am slabit destul de mult. Am acum 81 de kg. Am scazut doza la 100 mg de euthyrox. Vad ca pulsul a inceput sa imi creasca din nou. In jur de 100. Am avut Basedow Graves ablatia de tiroida a fost totala. La ultima ecografie din iunie a zis ca e ok ca mai sunt citeva resturi de tesut acolo nesnificative. Doctorul meu este in vacanta si nu stiu ce sa fac. Sa continui partea de sport zilnica si sa mentin un nivel al eithyroxului mai mic impreuna cu un betablocant. Sau altceva? Multumesc !

Raspuns:

– este posibil ca necesarul de hormon tiroidian sa scada odata cu pierderea in greutate, desi acest necesar se leaga mai degraba de tesutul non-gras (lean body mass) si nu de cel adipos;

– scaderea dozei de Euthyrox de la 150 micrograme/zi la 100 micrograme/zi ar trebui sa fie suficienta deocamdata; analizele (TSH si FT4) ar trebui repetate nu mai devreme de 2 luni de la scaderea dozei;

– pulsul accelerat ar putea avea si alte cauze;

– la acest moment, este mai prudent sa limitati exercitiul fizic pana la nivele care sa nu produca ingreunarea respiratiei sau puls foarte rapid, cel putin pana la normalizarea testelor de laborator;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1886)

August 19, 2018

Ramona:

Buna seara,am primit astazi rezultatele analizelor si nu arata bine deloc tsh 3,82(0,35-4,94), Ft3-1,72(1,71-3,71), Ft4-0,79(0,70–1,48). Tpo-3386.1(<5,61). Atg 762,73(<4,11)ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat

Raspuns:

– valoarile mari ale ATPO si anticorpilor anti-tiroglobulina arata o tiroidita autoimuna, afectiune frecventa in care sistemul imun ataca tiroida;

– valorile in limite ale TSH, FT4 si FT3 arata ca tiroida functioneaza normal, deci nu este nevoie de tratament deocamdata, cu exceptia situatiei in care planuiti o sarcina in perioada urmatoare sau sunteti deja insarcinata; in aceste cazuri, tratamentul se va incepe imediat;

– trebuie sa stiti ca tiroidita autoimuna este o boala cronica ce trebuie urmarita permanent de acum inainte, asa ca este indicat sa fiti luata in evidenta la un medic endocrinolog;

– este utila si o ecografie de tiroida, cel putin initial; aceasta ajuta la confirmarea diagnosticului si poate exclude alte modificari de structura, cum ar fi nodulii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1885)

Ruxandra:

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu boala Basedow si hipertiroidie, si am urmatoarele simptome care au aparut brusc: spasme musculare, oboseala la efort minim, somnolenta, spasme ale ochiului stang si ale muschiului tamplei. Intrebarea mea este daca diagnosticul ar fi corect, avand in vedere ca deocamdata nu am probleme cu ochii (asa cum am inteles ca exista in boala Basedow).
Vârsta: 31 ani
Sexul: Feminin
Mama mea a avut probleme cu tiroida dar nu a luat tratament, tiroida ei s-a calcifiat.
Istoric pacient: nu am avut alte boli, simptomele tiroidei s-au declansat brusc, in urma cu 3 luni in timp ce faceam o cura de smoothies cu spirulina, in timp ce mergeam brusc muschii mi-au slabit si am inceput sa am tahicardie.
Simptome: au aparut brusc oboseala, somnolenta, spasme musculare si oboseala la efort minim, pentru care am fost imobilizata pe durata a 2 saptamani cat am luat calciu, magneziu si vitamina D – dupa care m-am simtit putin mai bine. De 3 saptamani iau Propycil (fiind alergica la Thyrozol) insa nu simt o ameliorare a simptomelor (adica o eliminare a oboselii si a somnolentei).
Rezultate ultimelor analize de laborator:
– TSH – 0,069 – Valori (0,27-4,2)
– FT3 – 7,2 – valori (3,4-6,8)
– FT4 – 19 – valori (10,6-22,7)
– Anti receptor TSH – 4,63 – limita decizie clinica (1,75 UI/L, sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru declarare boala Graves)
– ATPO – >600 – valoare de referinta (<34)
– 25 OH Vitamina D – 36,4 – valori (nivel optim 30-100)
ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Ecografie: LDT = 40/20/20, LST = 40/18/19) structura neomogena hipocongenitala moderata slab vascularizata. La nivel lob stang o formatiune micronodulara bine definita.

Va multumesc in avans pentru raspuns si as dori sa stiu daca si cand m-as putea programa la dumneavoastra la Inst. Parhon cu o internare de cateva zile pentru toate investigatiile. Mentionez ca in acest moment iau Propycil de 3 saptamani (50 mg – 2 pastile pe zi), urmand ca din ziua 22 sa iau doar una pe zi.

Multumesc

Raspuns:

– analizele prezentate sustin diagnosticul de boala Basedow-Graves; persista un grad de hipertiroidie, dar probabil ca trendul este de ameliorare; in mod normal, dupa imbunatatirea analizelor trebuie sa urmeze imbunatatirea starii generale; altfel, inseamna ca mai exista o alta cauza pentru aceste manifestari; daca nu s-a facut deja, un ECG si un consult cardiologic sunt recomandate;

– daca tolerati bine Propycil-ul, cred ca e mai bine sa ramaneti cu 2 cp/zi pana la urmatorul control; 1 cp/zi este foarte probabil sa nu fie suficient pentru controlul hipertiroidiei;

– utilizarea spirulinei a avut foarte probabil un rol in precipitarea hipertiroidiei;

– pentru programare va rog sa ma contactati direct pe adresa de mail (ctupea@gmail.com);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1884)

Daniel:

buna ziua.datorita unei greseli medicul endocrinolog mi-a recomandat Novotiral 3/zi tratamentul la-am luat 2saptamani dupa care am ramas cu grave probleme de sanatate diabet zaharat hipogonadism diminuarea considerabila a vederi desi au trecut 25 de ani. ce contin aceste pastile?

Raspuns:

– Novothyral-ul contine ambii hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3);

– 3 cp/zi este, intr-adevar, o doza mare, dar 2 saptamani de tratament NU au cum sa duca la complicatiile de care vorbiti;

– acest medicament NU afecteaza vederea si, dupa 2 saptamani de tratament, NU determina hipogonadism;

– doza mare de hormoni tiroidieni continuta de 3 cp de Novothyral poate dezechilibra un diabet zaharat preexistent sau poate grabi manifestarea unuia latent, dar NU determina aparitia propriu-zisa a acestei boli;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1883)

Soare Adriana:

Buna ziua,

Ma numesc Soare Adriana, am 50 de ani, nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
Acum doi ani, datorita faptului ca eram foarte obosita, medicul de familie mi-a dat de facut analizele primare pentru depistarea unei bloi de torida. Va scriu mai jos exact ce mi s-a recomandat si alaturat, comparatia cu analizele reluate in 2018:
2016: TSH :10.1/ 2018 : 9.45 INTERVAL 0.4-4
2016 FT4:0.880 / 2018 :0.770 INTERVAL 0.89-1.76
2016 ATGL 157 / 2018 :218 INTERVAL 0-40
2016 ATPO 26.2 / 2018: 26 INTERVAL 0-35
2016 MAGNEZIU 1.78 / 2018 2.21 INTERVAL 1.9-2.5
VSH 7 INTERVAL 7-15
Am HTA, pe care o tratez cu Tritace 5 mg si Nebilet 5 mg.
In urma ecografiei mi s-a spus ca nu am noduli, ci tiroida usor dispersata . D-na dr mi-a recomandat Ethyrox de 50 , insa, dupa cateva zile de tratament m-am simtit foarte rau, am avut palpitatii foarte mari, cu tot tratamentul pentru inima. Diagnosticul : Tiroidita automiuna Hashimoto.
Asadar, am renuntat dupa o saptamana sau doua la Euthyrox si sunt in punctul in care as dori sa incep un nou stil de viata, eventual as dori sa stiu ce analize ar trebui sa fac in plus fata de ce mi s-a recomandat, astfel incat sa pot afla mai multe si sa pot incepe un tratament naturist.
Cu ce ar trebui sa incep ? Ce analize sa mai fac ? Mentionez ca nu am simptomele acestei boli, doar o usoara oboseala pe care o pun pe seama greutatii (1.66 m, 88 kg ), acum 4 ani am slabit 10 kg si nici tensiune n-am mai avut.
Exista un tratament naturist cu care as putea inlocui Euthyrox-ul ? Am citit despre NTD, insa, nu stiu cat ar trebui luat. Din pacate nu exista multi medici care vor sa trateze “naturist”.

Multumesc frumos ! Sper sa am noroc la un raspuns.

Raspuns:

– ambele seturi de analize arata, intr-adevar, o tiroidita autoimuna cu indicatie de tratament;

– daca au aparut probleme la administrarea Euthyrox-ului, doza trebuia scazuta si apoi crescuta foarte lent; o varianta posibila fiind o doza initiala de 12.5 micrograme/zi, cu crestere cu cate 12.5 micrograme la fiecare 14 zile pana la cantitatea totala dorita (50-75 micrograme/zi); de regula, organismul se adapteaza bine la o astfel de schema;

– nu sunt necesare analize suplimentare, diagnosticul e clar, ca si indicatia de tratament;

– nu exista tratament naturist echivalent, ca de altfel in cazul majoritatii bolilor;

– nu exista multi medici care “vor sa trateze naturist” pentru ca cei care-si respecta profesia stiu ca nu exista niciun “tratament alternativ” eficient;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1882)

Emilia:

Buna seara,
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsul la intrebarea 1881.Doamna dr.endocrinolog la care sunt in evidenta a trimis rezultatul hisopatologic la Cluj,la doamna dr.Piciu si doamna dr.Piciu mi-a recomandat sa intrerup tratamentul de eutirox si sa fac analizele dupa doua saptamani.Dupa ce am facut analizele le-am trimis din nou la Cluj si doama dr,Piciu m-a programat in 26 septembrie la Cluj pentru evaluare.Incepand din 12 septembrie trebuie sa intrerup tratamentul si sa tin si regim.Sincer sunt foarte speriata pentru ca nu stiu de ce m-a chemat la Cluj.Sa fie oare din cauza ca anti tiroglobulina eate totusi marita 7,02 U.ml si normal trebuie < 4,11

Va multumesc frumos,domnule Doctor

Raspuns:

– nivelul doar putin peste limita superioara al anticorpilor anti-tiroglobulina NU cred sa influenteze masurarea tiroglobulinei, deci nu vad o probelma aici;

– nu stiu exact de ce ati fost chemata pentru evaluare la Cluj atat de curand, dar, pe baza rezultatelor postate de dvs, nu vad un motiv real de ingrijorare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Episodul 4 – De ce uneori nu tratăm tiroidita autoimună?

August 13, 2018

Răspunsuri la întrebări (1881)

August 7, 2018

Emilia:

Buna seara,
Am 55 ani si am fost operata de tiroidectomie total in 16.05,2018,rezultatul histopatologic este in LTS tiroidita cronica limfocitara (posibil autoimuna)si LTD -fond lezional de tiroidita cronica si predominanta aspectelor hiperplazice nodulare – noduli slab demarcati,constituiti din foliculi inegali,predominant destinside colid si dilatati chistic,cu modificari degenerative incipiente.Congestie vasculara marcata in intestitiu tiroidian adiacent nodulilor.Dupa reorientare din piesa de rezerva,in LTD se identifica un microcarcinom papilar ,slab demarcat ,cu margini infiltrative,stroma usor desmoplazica si pattern folicular.Leziune de 1,6 mm diametru,descoperita incidental,cu localizare excentrica-subcasular,limitat la tiroida.
Concluzie Tiroidita cronica limfocitara (posibil autoimuna)asociind aspecte nodulare hiperplazice-mai exprimate in LTD.Microcarcinom papilarincidental,cu pattern folicular si stromadesmoplazica,localizat subcapsular in LTD,pT1a,Nx,RO Cod ICD-O 8341(AJCC,2017).Analizele inainte de operatie Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 329,85 Ul/mlval normale < 5,61
Anti-Tiroglobulina 7,93 U/ml val normale <4,11
Tiroglobulina 184 ng/ml val normale 0,2-55 ng/ml,TSH 1,11 ul/ml val normale 0,4-4
In 24.07.2018 fara tratament de eutirox ,dar fara sa tin regim am urmatoarele analize
TSH 17,35 Ul.ml normal 0,35-4,94
Anti TPO 222,52 ul/ml normal <5,61
Anti tiroglobulina 7.02 normal<4,11
Calciu ionic 3,81 normal 3,8-4,8 mg/dl
Tiroglobulina 0,528 ng/ml
Mentionez ca ma simt bine,nu sufar de nici o boala,am descoperit intamplaotor,in luna martie 2018.Intrebarea mea este daca trebuie sa fac tratament cu iod
Multumesc

Raspuns:

– un focar atat de mic, limitat la tiroida, NU are nevoie de tratament cu iod radioactiv, fiind virtual vindecat prin operatie;

– analizele efectuate pe intrerupere (partial eficienta!) la doar 2 luni dupa operatie nu erau necesare avand in vedere rezultatul histopatologic; totusi, valoarea mica a tiroglobulinei arata ca tesutul tiroidian a fost indepartat cvasi-complet si poate fi utilizata ca referinta la o repetare ulterioara (nu mai repede de 1 an pe intrerupere);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1880)

Danila Elena:

Bună ziua am 21 de ani și am fost depistata cu hipertiroidism, un început de basedow. Am o mare problema am început sa iau thyrozol cu propranolol și esențiale și în aproape 2 luni am luat 7 kg… Sunt deja speriata. Eu am fost sportiva și am grija la alimentație. Totuși.. Ce pot face? Sau trebuie sa țin un regim și mai strict? Se poate slabi la hipertiroidism sau ma chinui degeaba ci dietele..

Raspuns:

– in hipertiroidie se slabeste de multe ori, dar este o pierdere in greutate nesanatoasa;

– sub tratamentul cu Thyrozol metabolismul revine la normal si kilogramele pierdute se vor castiga la loc; daca regimul alimentar se mentine hipocaloric, ca in perioada hipertiroidiei, se vor acumula kilograme in plus; deci, atentia principala trebuie sa fie asupra alimentatiei;

– in cazul in care tratamentul este excesiv, se va instala hipotiroidia (adica deficitul de hormoni tiroidieni), care poate determina acumularea catorva kilograme; totusi, aceasta situatie este usor de diagnosticat prin teste de laborator si tratamentul se va modifica de catre medic pentru normalizarea hormonilor tiroidieni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1879)

adina:

Buna ziua, am 30 de ani su sunt insarcinata in 12 saptamani.La 10 saptamanide sarcina am facut am facut analizele recomandate de catre medicul ginecoloc printre care si testul TSH care a iesit 7.1 ( valori de interpretare 0,39-4mUI/ml. Set analizator STAT FAX 303 , metoda ELISA ). Am fost Endocrinologie mi sa facut o ecografie tirodiana rezultatul fiind :Volum tiroidian normal,aspect marcat hipoecogen,neomogen,sugestiv pentru o boala tiroidiana autoimuna.
in urma acestor date mi sa pus diagnosticul de : Hipotiroidie subclinica (tsh 7.1), probabil pe fond de tiroidita cronica autoimuna si mi sa recomandat tratament cu Euthyrox tb.25 microg. 4 saptamani , dupa care sa fac urmatoarele analize:TSH. FT4. Ac TPO. Ac Tg. si sa vin la control.
Intrebarea mea este , a fost afectat bebe avand in vedere ca tratamentul lam inceput in saptamana 11 si nestiind inca 4 saptamani pana la urmatorul contro daca valoarea TSH scade ?

Raspuns:

– la un TSH de 7.1 μUI/ml nu va exista niciun efect sesizabil asupra copilului; dar tratamentul este obligatoriu de acum inainte si testele de laborator vor trebui repetate periodic pe toata durata sarcinii;

– singurul comentariu pe care l-as face este ca la un asemenea nivel al TSH-ului, in saptamana 10 de sarcina, ar fi fost indicata probabil o doza mai mare de Euthyrox, de cel putin 50 micrograme/zi;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1878)

Constantin Mandica:

Am fost de curând diagnosticată cu gușă polinodulară fără elemente clinice de sindrom compresiv.
Va rog să-mi spuneți ce pași trebuie să încep, legat de această problemă?
Vă mulțumesc anticipat și aștept un răspuns!

Raspuns:

– ce trebuie facut mai departe poate varia substantial in functie de numarul, dimensiunile si aspectul ecografic al nodulilor tiroidieni, ca si de rezultatul analizelor de laborator;

– este obligatoriu, daca nu s-a facut deja, un consult endocrinologic; o ecografie de tiroida bine facuta si testele de laborator (obligatorii: TSH si FT4; optionale: ATPO, T3, Ac anti-tiroglobulina, calcitonina) vor ajuta medicul sa faca recomandarile potrivite;

– in functie de investigatiile enumerate mai sus, acestea pot merge de la simpla supraveghere periodica, la tratament medicamentos,  punctie sau chiar interventie chirurgicala;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Episodul 3 – Regimul alimentar și stilul de viață în bolile tiroidiene