Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1895)

September 16, 2018

Olivia:

Buna ziua domnule doctor.
Ma adresez dvs, poate ma puteti ajuta cu un raspuns.
In urma diagnosticului de carcinom medular tiroidian (calcitonina 125) s-a intervenit chirurgical.
S-au repetat analizele, calcitonina fiind de 44, respectiv 40,34.
PET CT a iesit f bine, in limitele normale, fara nicio alta suspiciune. In schimb TSH de fiecare data este foarte mic.
Acestea sunt ultimele analize:
Colestelor total 274, interval de referinta 120 – 220
Glicemia 106, interval de referinta70 – 106
HDL Colesterorl 53, interval de referinta 33-92
LDL Colesterol 185, interval de referinta1 – 130
FT4 – 1.44, interval de referinta 0,89-1,76
TSH – 0,004, interval de referinta 0,40 – 4,00
Calcitonina – 40,34, interval de referinta mai mic de 9,82
FT3 – 2,68, interval de referinta 2,3 – 4,2
Cromogranina A – 81,940, interval de referinta mai mic de 76,30
Ni s-a spus ca sunt bune, insa Cromogranina A noua ni se pare cam mare. In plus TSF este foarte mic.
I s-a administrat la inceput euthirox de 100 , iar acum i s-a recomandat de 86,5.
Ce ne recomandati, ce ne sfatuiti sa facem.
Multumesc mult.

Raspuns:

– valoarea scazuta a TSH arata doar ca doza de Euthyrox este prea mare; aceasta trebuie scazuta, cum de altfel s-a si recomandat; valoarea mica a TSH NU este legata de carcinomul medular si NU arata nimic legat de acesta;

– nivelul usor crescut al calcitoninei arata cel mai probabil persistenta unor celule de carcinom medular dupa operatie; totusi, atat timp cat nivelul acestui marker nu creste si nu exista leziuni care sa poata fi identificate, monitorizarea prin analize si investigatii imagistice (ecografie/CT/RMN/etc) este suficienta;

– Cromogranina A este un marker nespecific pentru tumorile neuroendocrine, una dintre acestea fiind si carcinomul medular tiroidian; este o analiza mai putin utila decat calcitonina si antigenul carcino-embrionic (CEA) in aceste cazuri;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1894)

September 8, 2018

Stefan Bianca:

Buna ziua! Ma numesc Stefan Bianca si am 25 de ani. In urma cu trei saptamani am fost internata pe sectia de neurologie deoarece am avut stari de lipotimie repetata si palpitatii. Am efectuat IRM cu substanta de contrast intravenos deoarece in urma unui CT s-a vazut o leziune de 4 mm. Am urmat tratament cu ringer, dexa si milgama perfuzabil. In urma IRM s-a demonstrat ca aceea leziune este prezenta inca de la nastere si nu ridica probleme. Deoarece mama a fost operata la varsta de 26 de ani ptr noduli la glanda tiroida, anual imi efectuez analize pentru glanda tiroida. La trei zile dupa externare mi-am facut analizele si am primit urmatoarele rezultate: TSH 3,3 (v.n. 0.65-5,5), Free T4 1,7 (v.n. 0.6-1,74) si ATPO 185 (v.n. mai mic decat 5.6). mentionez ca alte simptome nu am avut. Mentionez ca IRM cu substanta de contrast a fost facut joi, iar analizele pentru glanda tiroida au fost facute luni.
-Este posibil ca perioada de convalescenta sau substanta de contrast sa influenteze rezultatul analizelor?
-Ce semnifica aceste rezultate?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul oferit!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO NU este cauzata de substantele de contrast de la CT si RMN; acest rezultat arata, cu mare probabilitate, o tiroidita autoimuna;

– valorile normale ale TSH si FT4 ne spun ca tiroida functioneaza inca normal si tratamentul nu este necesar (cu exceptia situatiei in care planuiti o sarcina in perioada urmatoare);

– despre tratamentul tiroiditei autoimune: https://youtu.be/BgBv6vFWQuE;

– este indicat un consult endocrinologic, completat eventual cu o ecografie de tiroida; boala va necesita monitorizare periodica de acum inainte;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1893)

Oana:

Buna ziua.Am fost diagnosticata cu hipertiroidie si B.Basedow Graves acum 10 ani.De 2 ani iau tratament neintrerupt cu Thyrozol si Propranol.Am fost programata pentru extirparea glandei tiroide peste cateva saptamani numai ca:
Tsh-ul care pe parcursul a 2 ani de tratament a fluctuat incontinuu,a ajuns acum in 2 luni,de la valoarea de 0,015 iu/ml la valoarea de 8,245 iu/ml in conditiile in care limitele sunt intre 0.51-4.3 iu/ml.Se mai poate face operatia in conditiile in care se pare ca acum am cazut in extrema cealalta?Multumesc anticipat.

Am uitat sa mentionez ca am 28 de ani si sunt de sex feminin.Multumesc

Raspuns:

– un TSH de 8.2 μUI/ml este doar putin crescut si NU contraindica operatia; interventia chirurgicala nu se poate face daca TSH-ul este subnormal (mai ales daca e mai mic de 0.1 μUI/ml) ;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1892)

Mihaela:

Buna ziua,

Mi-am facut de curand analizele si mi-au iesit: ATPO 133, (valori normale <5.61), TSH 4.57 (valori normale 0.35 – 4.94), Free T4 – 1.02 (valori normale 0.70 – 1.48).

Eu am fost diagnosticata acum 10 ani cu tiroidita autoimuna, am luat Euthirox 50 mg cativa ani apoi am intrerupt. Este cazul sa reincep tratamentul cu Euthirox?

Raspuns:

– analizele arata ca tiroida functioneaza deocamdata normal, deci tratamentul nu este necesar; testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) ar trebui repetate dupa 6 luni;

– tratamentul este OBLIGATORIU daca planuiti o sarcina in perioada urmatoare sau in situatia in care sunteti gravida; in orice caz, testele de functie trebuie repetate imediat ce se confirma o sarcina, indiferent cand se intampla asta sau daca va aflati deja sub tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1891)

Ramona:

Dle doctor..cum va explicati ca eu am avut metastaze la plamani cu o valoare a tiroglobulinei de 1,7 ?
Si pe mine m -au dus in eroare medicii care trebuiau sa ma trateze si care mi- au zis ca nu am nimic si sa vin peste 2 ani la control.Acum sunt intr -o situatie ff grava ..trebuie sa iau tki care nu sunt platite in Romania si costa 7000 euro pe luna..Cine plateste pt crasa nepregatire profesionala a doctorilor?Nu.mai dati sfaturi la bolnavi daca nu stiti realitatea si tot felul de caxuri si tipuri de cancer de tiroida care pot fi.Devii nonavid pt iod dar dc de la iob iti da iod in nestire pt a avea pacienti.Scintigrafia negativa si tg crescut inseamna metastaze undeva.Nu mai prostiti pe unii ca noi ..deja batuti de soarta .Mai trebuie sa faceti o reciclare profesionala ..sa fiti la curent cu tot ful de cazuri care apar.De aceea cancerul de tiroida in Romanua nu este corect tratat..nu se fac studii..nu este nici un interes din partea endocrinologilor si noi facem iod in nestire.!!!! Mai cititi va rog!!!

Raspuns:

– in primul rand vreau sa va spun ca imi pare rau pentru situatia dvs medicala si sper ca lucrurile sa mearga, cat e posibil, mai bine de acum inainte;

– cu toata intelegerea pentru acest caz, nu cred totusi ca generalizarile si acuzele nefondate ajuta in vreun fel; nici pe dvs, nici pe cineva care e intr-o situatie similara, are nevoie de ajutor si afla, iata,  ca exista o “crasa nepregatire profesionala a doctorilor” si ca avem cu totii nevoie de “o reciclare profesionala”;

Dle doctor..cum va explicati ca eu am avut metastaze la plamani cu o valoare a tiroglobulinei de 1,7 ?

– printre altele, depinde in ce conditii s-a masurat tiroglobulina respectiva si care au fost valorile anticorpilor anti-tiroglobulina; in medicina exista exceptii la aproape orice si posibilitatea unor evolutii neasteptate trebuie luata mereu in calcul;

Si pe mine m -au dus in eroare medicii care trebuiau sa ma trateze si care mi- au zis ca nu am nimic si sa vin peste 2 ani la control

– o recomandare de control la 2 ani dupa un cancer tiroidian care a necesitat si tratament cu iod radioactiv este o greseala, daca intr-adevar asa vi s-a spus; asta ar trebui lamurit cu echipa respectiva, eventual inainte de a ne acuza pe toti de crasa nepregatire;

Nu.mai dati sfaturi la bolnavi daca nu stiti realitatea si tot felul de caxuri si tipuri de cancer de tiroida care pot fi.Devii nonavid pt iod dar dc de la iob iti da iod in nestire pt a avea pacienti.Scintigrafia negativa si tg crescut inseamna metastaze undeva.

– presupun ca aceasta reactie vine in urma raspunsului cu numarul 1890 (http://tiroida.ro/?p=8969); acolo, ca si in toate raspunsurile mele, sunt foarte atent la ce termeni folosesc; iata partea principala a raspunsului meu: “in primul rand este neclar daca nodulul pulmonar are vreo legatura cu problema tiroidiana; de regula, prezenta unei diseminari la nivelul plamanilor se asociaza cu valori mari ale tiroglobulinei pe intrerupere de Euthyrox (sau chiar sub tratament); deci, daca la precedentele evaluari valorile tiroglobulinei pe intrerupere au fost bune, este putin probabil ca acel nodul sa fie legat de cancerul tiroidian“; daca aveti bunavointa de a citi cu atentie, vedeti ca nu spun nicaieri ca SIGUR acel nodul pulmonar nu e legat de tiroida, ci ca pe baza datelor oferite pare mai degraba improbabil; diferenta dintre “cum e mai probabil sa fie” si “cum este in mod sigur” se pare ca v-a scapat, in mod voit sau nu; apoi, in masura in care opiniile dvs se mai pot schimba, va asigur ca stiu bine subiectul cancerului tiroidian, avand nu doar experienta multor cazuri, ci si lucrari stiitifice sustinute pe aceasta tema;

Nu mai prostiti pe unii ca noi ..deja batuti de soarta .Mai trebuie sa faceti o reciclare profesionala ..sa fiti la curent cu tot ful de cazuri care apar.De aceea cancerul de tiroida in Romanua nu este corect tratat..nu se fac studii..nu este nici un interes din partea endocrinologilor si noi facem iod in nestire.!!!! Mai cititi va rog!!!

– pe acest blog eu ofer informatii si raspunsuri privind problemele tiroidei incepand cu 2009, complet gratuit; pe pagina principala a site-ului, ca si in multe dintre raspunsuri, spun clar ca cele scrise de mine aici NU tin loc de consultatie si investigatii propriu-zise; cu toate astea, ma straduiesc de fiecare data ca raspunsurile sa fie cat mai corecte si la obiect si pentru asta, daca e nevoie, fac munca suplimentara de documentare; apreciez rugamintea dvs de a citi si mai mult, asta ar trebui sa facem cu totii, eventual cu mai multa atentie si mai putin resentiment, dar acuza ca eu incerc sa “prostesc” pe cineva aici pe blog nu de e doar absurda, ci si jignitoare;

– pentru ca cel mai important lucru este sa mentin utilitatea blogului si nu sa-l transform intr-o platforma de “dezbateri” sterile, acest raspuns este O EXCEPTIE; nu vor exista contra-replici, completari, etc; orice alte comentarii viitoare de acest tip vor fi sterse direct;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1890)

September 2, 2018

Gabi Roza:

Bună Seara ! Sunt Roza Irina Gabriela si am cancer de tiroidă de cinci ani . După operaţie un an nu am primit iod reactiv la Cluj . M-ați indrumat spre IOB , si in patru ani am facut şase sedințe de iod reactiv . Acum rezultatul este:staționar . Dar la filmul de la plămãni mi-a aparut anul acesta in luna aprilie un nodul. In luna mai am facut un CT si este de 4 mm. Am repetat in luna august CT si in acest interval nu a crescut , a ramas tot de 4 mm. Acum sunt pe eutirox 125 si am TSH : 0, 01 . Intrebarea mea este : in februarie anul viitor opresc eutiroxul patru săptămâni inainte de pastila cu iod , nodulul de la plămâni dacă este metastază va creste in timpul celor 4 săptamani in care TSH va fi peste 75? Mulțumesc anticipat pentru raspuns ! O seară frumoasă!

Raspuns:

– in primul rand este neclar daca nodulul pulmonar are vreo legatura cu problema tiroidiana; de regula, prezenta unei diseminari la nivelul plamanilor se asociaza cu valori mari ale tiroglobulinei pe intrerupere de Euthyrox (sau chiar sub tratament); deci, daca la precedentele evaluari valorile tiroglobulinei pe intrerupere au fost bune, este putin probabil ca acel nodul sa fie legat de cancerul tiroidian;

– ca sa va raspund totusi la intrebare, o intrerupere de 4 saptamani a tratamentului NU duce la cresterea unei metastaze pulmonare de carcinom tiroidian;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1889)

Toma Costica:

Buna ziua d-le doctor,numele meu este Costica,am 64 de ani.Nu stiu daca rudele mele de gr. 1 au avut boli de tiroia,nu am avut operatii,nu efectuez tratamente cu medicamente.Analize medicale efectuate de laborator SYNEVO:anti TPO 181-interval mai mic 34;FT4-13.5-interval 10,6-22,7;TSH-2,64-interval 0,27-4,2 ;anti-tiroglobulina 26.5 -interval mai mic 115 ;antireceptor TSH 0,946 limita 1,75 ;calcitonina 2,84 -interval mai mic 14,3, colesterol total 270.Examen ecografic parti moi-cervical(scuze pentru eventualele greseli in redactarea termenilor medicali)-intratiroidian dr. se evidentieaza o formatiune mixta de 30/20 mm,inomogena,partial tronconica,multiloculata,cu componente parenchimatoase,hipervasculare,septe neuniforme,prezinta rare calcificii in int.fara adenopatii laterocervicale.Nodul recent depistat,fara dureri.D-le doctor,felicitari pentru site-ul creat de dvs.,profesionalismul medical in redactarea raspunsurilor.Este de mare ajutor pentru noi cei cu probleme de tiroida. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa aveti parte de sanatate si mult bine.

Raspuns:

– analizele de laborator arata ca aveti o tiroidita autoimuna, boala foarte frecventa in care sistemul imunitar ataca tiroida; valorile normale ale TSH si FT4 arata ca tiroida dvs functioneaza inca normal, deci tratamentul nu este necesar; monitorizarea este, insa, obligatorie;

– noduli tiroidieni propriu-zisi pot aparea si pe un fond de tiroidita autoimuna si, in aceste situatii, abordarea este similara cu cazurile in care apar intr-o tiroida nemodificata; totusi, de multe ori, pe fond de tiroidita apar pseudonoduli (noduli falsi), formatiuni care mimeaza un nodul propriu-zis; acestia NU au relevanta si nu necesita urmarire sau tratament separat de al bolii de fond (tiroidita autoimuna);

– este nevoie de un ecografist cu experienta in evaluarea tiroidei pentru a discerne intre un nodul si un pseudonodul;

– in cazul in care intr-adevar este vorba de un nodul propriu-zis, cel mai probabil va fi nevoie de o punctie cu ac subtire pentru a confirma o etiologie benigna;

– va multumesc pentru cuvintele de apreciere si ma bucur ca sfaturile mele sunt de ajutor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii