Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (59)

November 11, 2009

GABRIELA:

Buna ziua.
Ma numesc Gabriela si am 23 de ani,am fost diagnosticata cu hipotiroidism primar (tiroida hasimoto)in data de 21.10.2009. La ecografia tiroidiana mi-a iesit VD:6,5 SI VS:6,2, iar la analizele medicale mi-a iesit:
TSH: 9,301 VN: (0,49-4,67),
FT4: 0,86 VN: (0,71-1,85),
11,1 pmol/L (9,14-23.81)
Anticorpi anti microzomiali tiroidieni (anticorpi anti TPO)
836,9 VN:MAI MIC DE 12
Prolactina: 15, 7 ng/ml VN: (3, 24-29,12)ng/ml
392,5 mU/l
Doamna doctor mi-a dat L Thyroxin 50, una dimineata pe stomacul gol. Iau si anticonceptionale Marvelon, deoarece ciclul meu este neregulat, daca nu mai iau anticonceptionalele nu ma mai imbolnavesc deloc pana nu incep alta folie. Am fost operata de polipi la varsta de 4-5 ani, iar bunica mea are ceva la glanda tiroida , dar nu stiu exact ce.
Intrebarile mele sunt: este o boala grava? Ma voi vindeca vrodata? ce alimente trebuie sa mananc si ce nu? Imi va afecta si alte organe aceasta boala? sarea este recomandata sau nu? Nu exista nici un tratament definitiv pt aceasta boala? se poate agrava? Peste 3 luni trebuie sa ma duc la control si mi-e foarte frica de cum vor iesi analizele…cum vor trebui sa fie ca sa fie mai bine? aproximativ la valorile normale? daca vor fi mai mari ca acum inseamna ca boala sa agravat? Simtomele mele au fost : respiram mai greu atunci cand eram nervoasa si ma panichez foarte repede (si in prezent), acum dupa 2 saptamani de tratament ma simt mai bine…
Va multumec mult!

Raspuns:

– tiroidita autoimuna este o boala in cadrul careia tiroida este atacata de sistemul imunitar, care nu o mai recunosate ca fiind proprie organismului; acest atac duce la distructia glandei si la instalarea hipotiroidismului; in aproape toate cazurile aceasta afectare este permanenta, iar tratamentul trebuie urmat toata viata;

– la dvs, boala a fost descoperita intr-un stadiu incipient, de hipotiroidism subclinic, iar tratamentul a fost instituit corect; daca tratamentul este urmat conform recomandarilor (permanent) boala este usor de controlat si puteti avea o viata perfect normala; de asemenea este esential sa faceti controale periodice, pentru ca boala poate evolua si necesarul de l-tiroxina se modifica; obiectivul tratamentului este mentinerea valorii TSH in limite normale;

– nu exista restrictii legate de dieta;

– daca apare o sarcina trebuie repetate analizele (TSH si freeT4) si consultat un endocrinolog cat mai curand dupa confirmarea acesteia; in cele mai multe cazuri doza de l-tiroxina trebuie crescuta cu 30-50% pe timpul sarcinii;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. felicia says:

    Buna ziua, m-am operat vinerea trecuta pentru gusa polinodulara netoxica, examenul anatomopatologic intra operator a aratat ok, astept fireste cu destula emotie rezultatul definitiv de peste o luna.
    Intrebarea mea este una legata de evolutia postoperatorie. Iau eutirox 100 in fiecare zi, am scos pansamentul mare (mai am cateva fasii de “lipici” verticale care trebuie pastrate o saptamana) si pun comprese cu musetel in fiecare seara. Vocea are o mica raguseala, care dispare pe parcursul zilei daca vorbesc, am si o mica dificultate la inghitit, dar cel mai rau ma ingrijoreaza faptul ca deasupra taieturii am o galma mare, cam de marimea unui ou. Da niste furnicaturi, pielea acolo e si un pic mai rosie, e ceva obisnuit? Va trece de la sine?
    Multumesc!
    Felicia

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu