Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Raspunsuri la intrebari (85)

January 16, 2010

Iulia:

Buna ziua
Am 26 de ani si de cateva zile am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, pe baza urmatoarelor rezultate:
-AAT-TPO-144,5(valori referinta 0-50)
-FT4:0,9(valori referinta 0,8-2,0)
-TSH: 4,8(valori referinta 0,4-5,4)
-colesterol:203,1(valori referinta: <=200)
-Ca seric: 8,76 (valori: 8.6-10.3).
Mi s-a prescris tratament cu Euthyrox 50 si Vagostabyl(pentru ca am inceput sa acuz o senzatie de nod in gat care se accentueazainca de la administrarea celei de-a doua doze de euthyrox).
Va rog sa-mi spuneti daca este corect diagnosticul si daca este o tiroidita in faza incipienta si daca exista sanse de revigorare sau va fi cazul sa fac tratamentul toata viata si daca este normal sa acuz aceasta senzatie de nod in gat.Va multumesc anticipat

Rapuns:

– tiroida dvs produce cantitati adecvate de hormoni, asa cum reiese din valorile normale ale TSH si FT4; nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroperoxidaza (ATPO) arata ca exista autoimunitate orientata impotriva tiroidei; totusi, titrul acestor anticorpi nu este foarte crescut (consideram, in general, ca fiind relevante valori peste 200 UI/l); la acest moment este greu de prevazut evolutia ulterioara; exista posibilitatea ca afectiunea sa nu evolueze si sa nu apara niciodata hipotiroidia (deficitul de hormoni tiroidieni) sau ca, intr-o perioada variabila, aceasta (hipotiroidia) sa se instaleze; de aceea sunt necesare controale periodice care sa verifice functionarea glandei;

– ar fi fost utila o ecografie tiroidiana; daca aceasta evidentiaza aspectul tipic de tiroidita autoimuna, probabilitatea de evolutie spre hipotiroidie este mai mare;

– nu stiu de ce vi s-a recomandat tratamentul de substitutie (inlocuire) hormonala cu Euthyrox atat timp cat tiroida functioneaza normal; in mod normal tratamentul se instituie atunci cand apare hipotiroidia, evidentiata de cresterea nivelului TSH;

– nu cred ca senzatia de “nod in gat” are vreo legatura cu problema tiroidiana; de multe ori, un nivel ridicat de stres este responsabil pentru aceasta acuza;

Dr. Claudiu Tupea

4 Comentarii »

  1. mihaela says:

    D-le doctor,dupa 4 luni dupa e am nascut am observat la gat o mica unflatura am facut analizele tsh 87.19 t4 2.98 si t3 0.400 am fost cu analize la medic am facut si ecografie tot si m-a diagnosticat cu tiroida postpartum si acum eu urmez tratament cu eutyrox 100 timp de o luna dupa 1 luna trebuie sa fac iar analizele aat-tpo .dar intrebarea mea este ca eu alaptez si poate face ceva rau pt bebelus daca urmez tretament cu rutyrox? va multumesc

  2. ramona says:

    D-le doctor,
    In sarcina (saptamana 14 si 6 zile), un nivel crescut de T4 (12.20, valori normale 4.87-11.72)cu TSH 2.07, T3 1.48, FT4 1.14, FT3 2.13, deci toate in limite normale, este un motiv de ingrijorare? Am avut un nivel crescut de T4 si inainte de sarcina (tot in jur de 12), cu toate celelalte valori normale si ecografie de tiroida normala (acum un an). Atunci medicul endocrinolog nu a indicat investigatii suplimentare/ motive de ingrijorare pentru sarcina. Mentionez si ca am ramas insarcinata foarte usor (prima luna in care am incercat) si ca inainte de sarcina aveam o greutate considerata sub normal (58 kg/ 1.75m), dar asta cred eu ca se datora unui stil de viata si unei diete sanatoase. In sarcina am luat deja in greutate 4 kg.

    Multumesc frumos,
    ramona

  3. Elena says:

    atpo si abt .. nu stiu . Valori obtinute la o clinica privata in Italia de care nu ne putem indoi cred: FT4 lib. 1,o7,(o,71-1,70) FT 3 lib. 2,50 (1,45-4,90) tsh 234 (022-451) atpo 62,4 neg 180, abtg 57,9 normal ca atpo. Consultul endocrinologic nu s-a efectuat, a trebuit sa plece pentru servici.. Am citit in liter. straina ca multe medicamente antiepileptice ( si rivotrilul este ), dar nominalizeaza doar carbomazepina si cateva altele, pot altera homeostaza hormonala , metabolismul si eliberarea hormonilor tiroideni si ca nu este indicat folosirea benzodiazepinelor inainte de dozarea hormonilor. Consultul poate elucida problema sau sa repetam efectuarea ecografiei decatre un endocrinolog, fiica mea nici vorba sa mai vrea repetarea analizelor, de regula lesina de mica cand i se ia sange. Multumesc pentru eventuala comunicare.

  4. Elena says:

    D-le doctor,
    Rog clarificarea unei situatii pe care nu o pot elucida.Rezultat ecografie:ecostr. omogena, usor hiperecogena, fara noduli,contur regulat, vascularizatieintensa parenchim la examen Doppler color, istm 4mm-omogen; obs. mobilitatea glandei pastrata cu deglutitia, fara adenopatii locoregionale Diagnostic propus Basedow. La cateva zile s-au efectuat in Perugia analize , toate in limite normale mai putin trigliceridelecu valoare inferioare ( malnutritie, hipertiroidism,?) are 50 kg/178, fumatoare si a pierdut in greutate progresiv, sper sa nu ajunga la casexie, anorexie. Pe baza de stres sau virus: hemispasm facial usor sub tratament la dl. dr. Onaca cu rivotril. Intre administrarea dozei unice de benzodiazepina-clorazepam( 1,5 g )si prelevarea probei de sange : 12 ore.Ulterior am aflat citind pe internet de interactiunea anticonvulsivelor si hormonii tiroideni, respectiv de posibila alterare a rezultatelor t3, t 4 liatpo abtg. Probabil tsh creste, iar t 3 si t4 scad.ber , tsh si

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu