Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (94)

January 26, 2010

Maria Constantinescu:

Stimate domnule doctor,

Am 42 de ani. Mama are probleme (nediagnosticate) legate de tiroida, un nodul vizibil, senzatia de “nod in git”.
Pentru ca nu puteam respira de citva timp, dupa mai multe investigatii pneumologice si dupa ce m-am lasat de fumat mi-am facut diferite analize, printre care cele legate de tiroida. Ele sint:

Anti-TPO 690.47 (int. de ref: 5,61)
Free T4 1,08 (0,70-1,48
TSH 6,46
Ecografia era normala.

Mi-a fost indicat tratamentul cu euthirox 25 tb timp de 2 saptamini, apoi 1,5 tb , de asemenea Aspacardin 2×1/zi, Vagostabil 2×1/zi si crom pentru renuntarea la dulciuri
Inainte de a incepe tratamentul le-am repetat la un laborator agreat de Institutul Parhon (Bios) si au iesit cam la fel: TSH 5 (0,27/4,2
fT4 14,86 (12/20,6
Anti-TPO 600 (34)
Pentru ca, in continuare nu puteam respira, am inceput tratamentul pe 5 ianuarie. Ca urmare, pentur prima data (in afara sarcinii) nu am avut ciclu, m-am ingrasat 3 kg fara sa-mi schimb semnificativ regimul (am peste 70 kg la 1,60) am o stare de nervozitate permanenta, nu ma pot concentra deloc.
As vrea sa va intreb:
1. Credeti ca ar trebui sa continuu sa iau euthyrox, sau sa mai astept (controlind periodic TSH-ul) si sa incerc un tratament imunostimulator specific in Hashimoto?
2. Daca suprimarea ciclului e legata de tratamentul prescris, ce pot face?

Va multumesc.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate suferiti de tiroidita autoimuna (Hashimoto) aflata intr-un stadiu incipient; in acest stadiu tiroida reuseste sa produca hormoni in cantitati normale cu pretul unei stimulari mai intense de catre glanda hipofiza (evidentiata prin cresterea usoara a TSH);

– la acest moment, eu as fi considerat suficienta o doza de 25 μg zilnica, ca tratament de substitutie;

– este teoretic posibil (dar practic greu de crezut) ca aceasta doza (mica) pe care ati luat-o v-a accentuat nervozitatea si v-a produs tulburari de concentrare;

– nu exista nicio legatura intre administrarea Euthyrox-ului in aceasta doza si cresterea in greutate si tulburarile de ciclu menstrual;

– exista posibilitatea ca boala sa fie urmarita fara tratament, atat timp cat TSH se mentine sub 10 μUI/ml si freeT3 si freeT4 raman in limite normale; nu exista niciun tratament imunostimulator specific pentru tiroidita Hashimoto; fiind o boala autoimuna (adica sistemul imun ataca si distruge un tesut al organismului), stimularea imuna (prin orice mijloace) nu ar face decat sa accelereze boala;

– Laboratorul Bios nu este agreat de Institutul Parhon; este doar un laborator care lucreaza bine analizele hormonale si care beneficiza de relativa vecinatate cu institutul;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu