Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (127)

February 28, 2010

Ana:

Buna ziua,
Numele meu este Ana, 34 de ani, Bucuresti, de profesie web admin.

In urma unor analize de rutina efectuate ieri la CDT V. Babes, in data de 27.02.2010, pentru o sarcina depistata recent (ultima menstruatie fiind 18 ianuarie 2010, cu ovulatie estimata intre 2-4 februarie 2010, beta hcg=898 in data de 19.02, beta hcg=2098 in data de 21.02, beta hcg=18736,97 in data de 27.02 si incadrate normal in valorile de laborator pentru saptamanile aferente) mi-au iesit urmatoarele rezultate in afara limitelor admise:

TSH 8,3754 micro IU/ml limite:0,34-4,94
Anti-TPO 128,9 UI/ml limita: <12

Mentionez ca este prima data cand fac analize pentru hormonii tiroidieni, ele fiind recomandate de medicul cardiolog la care m-am prezentat acum cateva zile pentru niste extrasistole care mi-au aparut brusc si cu care nu am mai avut de-a face pana acum.

Sunt ingrijorata pentru ca, din cate m-am documentat intre timp, ar putea fi vorba de o tiroida autoimuna si ca fara un tratament corespunzator, care de obicei am inteles ca se face inca dinainte de instalarea sarcinii, fatul ar putea fi afectat serios la nivel cognitiv.

Intrucat toti medicii endocrinologi la care am incercat sa ma programez urgent nu ma pot primi mai devreme de o luna, va rog sa imi spuneti daca as putea incepe un tratament pentru reglarea acestor valori (din articolele de specialitate citite am inteles ca este vital ca in saptamanile 8-10 de sarcina nivelul TSH sa fie sub valoarea 2).

De precizat ca nu este singura afectiune autoimuna pe care as putea sa o am. Acum sase luni am fost pusa sub prezumtia de hepatita autoimuna, neconfirmata inca pentru ca analizele nu sunt concludente( doar ASMA positiv, GGT usor marit, cu valoarea 76-limitele de laborator fiind 8-43 pentru femei-, in rest toate valorile de sange normale -incluzand ast, alt, fosfataza alcalina, bilirubine care de asemenea au iesit in parametri normali, profil lipidic normal, HLG normal, VSH normal. Singurele depasiri de limite au fost inregistrate in electroforeza, unde albuminele erau usor marite, iar gama globulinele usor scazute).

In acest interval de timp de 6 luni , m-am ingrasat aproape 10 kilograme (m-am lasat de fumat de aproape 9 luni), de la 62 de kg la 72 la o inaltime de 1,68, desi am o dieta sanatoasa, fara grasimi, prajeli, multe legume, fructe, doar carne de pui si vita, peste, lactate usoare. Nu consum alcool si foarte rar cafea, in schimb am un stil de viata sedentar.

Semnalmente ereditare: pe linie materna- mama, bunica operate de colecist, supra-ponderale, cu poliartrita reumatoida si risc de accidente vasculare; pe linie paterna- surorile tatalui prezinta afectiuni tiroidiene: hipertiroidism. Mama are grupa de sange AB4 RH negativ, tata A2 pozitiv (eu avand aceeasi grupa ca si el).

Am stari de oboseala, piele uscata,o acnee usoara localizata pe spate, o lentoare in miscari, dar le-am pus pe seama stresului cotidian si a afectiunilor mai vechi. Pentru o imagine completa, as adauga colecistectomia pe care am avut-o la varsta de 23 de ani, deci acum 11 ani, care a avut consecinte majore in urma unor manevre ERCP pentru litiaza biliara si soldate cu pancreatita necrotico-hemoragica, fistula bilio-digestiva;s-a intervenit ulterior in maniera clasica si s-au practicat lavaje. Evolutia a fost favorabila.

V-as fi recunoscatoare daca imi puteti spune riscurile in acest moment si pentru aceste valori ale hormonilor tiroidieni si ce ar putea fi facut pentru o evolutie normala a sarcinii.

Nu am niciun tratament specific, singurele medicamente pe care le iau acum sunt acid folic (1 tb pe zi) si No-spa, la nevoie, in crampele abdominale, fara sa depasesc 3 tb pe zi.

Multumesc mult

Raspuns:

– nivelul TSH arata o hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), iar valoarea ATPO indica faptul ca tiroidita cronica (autoimuna) este cauza acestei probleme; daca nivelul freeT4 (care nu s-a masurat) este normal, hiporoidismul este subclinic (o forma mai usoara), iar daca este subnormal, arata un hipotiroidism clinic (forma mai severa); la o valoare de 8.37 μUI/ml a TSH presupun ca este vorba de forma mai usoara, dar cu certitudine poate spune doar analiza de laborator;

– si hipotiroismul subclinic si cel clinic pot avea efecte negative pe dezvoltarea sistemului nervos la copil; evident, forma clinica va avea consecinte mai importante; avand in vedere sa sarcina are, estimativ, 3-4 saptamani si ca TSH nu este foarte crescut se poate presupune ca aceste efecte nu vor fi importante, CU CONDITIA CA TRATAMENTUL SA FIE INCEPUT IMEDIAT !

– in opinia mea, tratamentul ar trebui facut cu Euthyrox, in doza de 50 de micrograme  zilnic, in prima saptamana, urmand ca din a doua saptamana sa se creasca doza la 75 micrograme/zi; la 4 saptamani de la inceperea tratamentului se vor repeta TSH, freeT4, iar doza de Euthyrox va fi stabilita in functie de rezultate;

– subliniez inca o data ca situatia dvs impune instituirea urgenta a tratamentului pentru a evita efectele nocive ale hipotiroidismuli asupra fatului;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. Stavrache Maria says:

    Buna seara! Va scriu in numele mamei mele care a fost operata la spitalul Parhon pe data de 02.02.2010 cu diagnosticul: NEO.NODUL LOB STANG SUSPECT F.O. 2825 si s-a intervenit operator practicandu-se TIROIDECTOMIE TOTALA.Nu au existat cazuri in familie de acest gen,nu a avut scaderi sau luari in greutate. Are 49 de ani si 64 de kg.Astazi am fost sa vedem rezultatul de la biopsie si pe fisa scriau urmatoarele: HISTOPATOLOGIC POSTOPERATOR CARCINOM PAPILAR VARIANTA FOLICULARA FOCAR INCAPSULAT DE 2/1,5 CM DEZVOLTAT PE FONDUL UNUI ADENOM MICROFOLICULAR, PARENCHIM ADIACENT SI DE FOND MICRONODULAR CU EPITELII CUBICE SI PLATE. COD CITOLOGIC: ST2/G1/RX COD STADIALIZARE PNX, COD MORFOLOGIC M8340/3, STADIALIZARE PT2. Am fost trimise la domnul doctor Goldstein care ne-a zis ca trebuie sa urmeze tratament cu iod si a fost programata pentru data de 26 iulie 2010 pentru prima sedinta. Am niste nelamuriri in legatura cu acest diagnostic: ce inseamna cu exactitate,ce are,ce se intampla in urma acestui tratament,nu este prea tarziu pentru 26 iulie sa inceapa tratamentul,exista posibilitatea sa se agraveze pana atunci situatia? Mama a primit EUTHYROX de 100 sa ia o data pe zi si am inteles ca inainte cu 6 saptamani de prima sedinta cu pastila cu iod trebuie oprit acest tratament si ca exsta mai multe probleme in urma incetarii acestui tratament. Imi puteti spune mai multe legate de aceasta tema si mai pe intelesul tuturor va rog ca din spital in spital si din doctor in doctor am ajuns acasa tot nedumerita.
    Va multumesc mult si va doresc o seara placuta!

  2. Iuliana says:

    Buna ziua,

    Am 27 de ani. Sunt insarcinata in 13 saptamani.
    Istoric personal: carcinom tiroidian operat (tireidectomie totala) la 16 ani; tratament cu eutyrox si controale periodice.
    Inainte de sarcina, valoarea TSH-ului a fost mentinuta cat mai aproape de limita inferioara, dar s-a incadrat intotdeauna in limite normale.
    Pe perioada sarcinii, am facut analizele TSH si Free T4 cu urmatoarele rezultate:

    7 saptamani:
    – FT4: 1,09 (val normale 0,70-1,48ng/dl)
    – TSH: 1,29 (val normale 0,35-4,94 microUI/ml)
    Tratament: 4 zile Eutyrox 100, 3 zile Eutirox 125.

    12 saptamani:
    – Ft4: 1,18 (val normale 0,70-1,48ng/dl)
    – TSH: 10, 56 (val normale 0,35-4,94 microUI/ml)
    Tratamentul a fost ajustat: 5 zile Eutyrox 150, 2 zile Eutyrox 125.

    In familie, nu exista cazuri de afectiuni tiroidiene.

    1)In ce masura credeti ca aceasta crestere a TSH-ului ar fi putut afecta dezvoltarea neurologica a copilului? Imi este foarte teama sa nu fi avut efecte ireversibile.
    2)La cat timp recomandati repetarea analizelor TSH si free T4, in lunile urmatoare?

    Multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu